twitter youtube google

 

ΣΧΟΛΙΑ

Τρίτη, 23 Μαΐου 2023 16:54
Εκτύπωση

12

*Λίγο μετά τις εθνικές εκλογές βρισκόμαστε και πάλι μαζί, επιχειρώντας να αναλύσουμε τα εκλογικά δεδομένα των ημερών.

 

*Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) πανελλαδικά είναι πασιφανής και ξεκάθαρη.

 

*Όπως είχαμε πει και από την παρούσα στήλη, δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη βάση στις δημοσκοπήσεις, διότι πολλάκις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τούτο αποδείχθηκε περίτρανα και τώρα, όταν όλοι μιλούσαν για διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος ποσοστού 4-7 % ενώ το αποτέλεσμα έδειξε 20 %. Μιλάμε για τετραπλάσιο ποσοστό από τα προβλεπόμενα. Συνεπώς, οι δημοσκοπήσεις ενίοτε παραπλανούν και διαψεύδονται συχνά είτε από τη μια πλευρά (εάν χάσει αυτός που λένε ότι θα κερδίσει) είτε από την άλλη (εάν τα αποτελέσματα δεν έχουν καμία σχέση με τα ποσοστά που μετ΄ επιτάσσεως προβάλλουν την προεκλογική περίοδο) !

 

*Ο κατακρημνισμός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) ήταν δεδομένος. Όχι γιατί δεν είχε τρωτά ή φοβερές δυσαρέσκειες το κυβερνών κόμμα, αλλά διότι οι πολίτες είχαν υπόψιν τους τη σύγκριση μεταξύ των δύο. Είχαν υπόψη τους το πως φέρθηκε στο λαό ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος όταν παλαιότερα έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, ότι θα δημιουργήσει στη χώρα ένα κράτος δικαίου, ότι θα μεριμνήσει για τον λαό κι εκείνος το μόνο που έκανε ήταν να βάλει επιπλέον βάρη στον απλό λαό, να διαλύσει την αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική, να μετατρέψει τη χώρα σε τόπο ελεύθερης διέλευσης κάθε είδους μη νόμιμων μεταναστών, να ΄΄ξεπουλήσει΄΄ το όνομα της Μακεδονίας, κ.α. Ακόμη ΄΄πληρώνουμε΄΄ ως χώρα τους χειρισμούς του. Από την άλλη, δεν άρθρωσε σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο επί 4 χρόνια, εκτός από φωνασκίες για εσωτερική κατανάλωση. Λογικό, λοιπόν, δεν ήταν ο λαός να του γυρίσει την πλάτη;

 

*Για παράδειγμα, σε τοπικό επίπεδο, επι των ημερών τους δεν προχώρησε το παραμικρό, ούτε λίθος επι λίθον δεν προστέθηκε σε όσα παρέλαβαν το 2015 και παρέδωσαν το 2019. Γιατί ο κόσμος να τους ξαναεμπιστευτεί; Τους εμπιστεύτηκε και δεν είδε προκοπή !

 

*Η άνοδος του τρίτου κόμματος (ΠΑΣΟΚ) είναι μια ελπίδα και μια νέα αρχή, που υποδηλώνει ότι και πάλι σιγά σιγά ο κόσμος αρχίζει να το εμπιστεύεται ως χώρο της κεντρώας δημοκρατικής παράταξης. Έχοντας αποτινάξει τα ΄΄βαρίδια΄΄ του παρελθόντος και κυρίως απαρτιζόμενο από άτομα που δεν έχουν αρνητική εικόνα στον μέσο πολίτη, αργά αλλά σταθερά ανεβαίνει.

 

*Αξιοσημείωτη είναι η εμφάνιση δύο πολιτικών σχημάτων, για τα οποία εκεί κι αν έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις. Το ένα είναι το κόμμα <<Πλεύση Ελευθερίας>> της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και το δεύτερο η <<Νίκη>> του αγαπητού δασκάλου και θεολόγου Δημήτρη Νατσιού. Και τα δυο αυτά κόμματα ΄΄παρά τρίχα΄΄ έφθασαν το 3 % που θα τους άνοιγε τον δρόμο για τη Βουλή, όμως πρόβλεψή μας είναι ότι ίσως αυτό γίνει μελλοντικά. Η μεν Ζωή Κωνσταντοπούλου -κατά την άποψή μου- έχει σοβαρά και υπεύθυνα επιχειρήματα από το χώρο της καλώς εννοούμενης Αριστεράς (όχι όπως έχει ευτελιστεί ο ευρύτερος χώρος από διάφορούς αυτόκλητους αντιπροσώπους του !), ο δε Δημήτρης Νατσιός είναι ένας πατριώτης με αγνά, δημοκρατικά και Ορθόδοξα φρονήματα που μέχρι σήμερα ουδείς μπορεί να του καταλογίσει το παραμικρό. Προσωπικά, διαβάζω τα άρθρα του κ. Νατσιού εδώ και 15 χρόνια και σας δηλώνω ότι είναι άψογος. Επίσης, δεν πρέπει να λησμονεί κανένας ότι στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας το κόμμα του έλαβε από 5 % έως 7 %, στην δε Χίο έλαβε περί τις 550 ψήφους δίχως κανένας να έχει κινηθεί ή προβάλλει το παραμικρό (ούτε καν για την ύπαρξή του) ! Θα ήθελα και την Κωνσταντοπούλου και τον Νατσιό στη Βουλή, για να θίγουν τα κακώς κείμενα ένθεν κακείθεν ! Να μην φοβάστε τις αντίθετες απόψεις, η πολυφωνία είναι πλουραλισμός !

 

*Τώρα, αναλύοντας τα εκλογικά αποτελέσματα της εκλογικής περιφέρειας Χίου, εξάγονται πολλά και αξιοσημείωτα συμπεράσματα.

Όσο κι αν σε κάποιους φαίνεται παράδοξο, η αλήθεια είναι ότι μεγάλος κερδισμένος εδώ είναι το ΠΑΣΟΚ και ο νεοεκλεγείς βουλευτής του Σταύρος Μιχαηλίδης. Εδώ και καιρό είχαμε προβλέψει ότι το ΠΑΣΟΚ στη Χίο θα πάρει την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια, ενώ μέχρι πρότινος στο Βόρειο Αιγαίο δεν είχε εκλέξει βουλευτή, σήμερα πλέον έχει δύο βουλευτές, έναν στη Χίο (τον Ναύαρχο Λ.Σ. ε.α. Σταύρο Μιχαηλίδη) και έναν στη Λέσβο (τον ιατρό Παναγιώτη Παρασκευαίδη, γνωστό μας από πιο παλιά) παίρνοντας τις έδρες από ΣΥΡΙΖΑ (Χίο) και ΚΚΕ (Λέσβο) αντίστοιχα.

 

*Σκιαγραφώντας την αποτύπωση των αποτελεσμάτων στη Χίο, συμπεραίνονται:

               1) Μεταξύ της εθνικής και κοινωνικής αστάθειας που είχε επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, ο κόσμος επέλεξε την σταθερότητα που υπήρχε την περίοδο 2019-2023 παρά τις όποιες παραλείψεις, τα λάθη και τις κακοτοπιές που σημειώθηκαν.

               2) Ο Νότης Μηταράκης επανεξελέγη βουλευτής για έκτη φορά (2012 α΄, 2012 β΄ -Ά΄ Αθηνών-, 2015 α΄, 2015 β΄, 2019, 2023 - Χίο), ούτε έχοντας αυξήσει αλλά ούτε έχοντας μειώσει την εκλογική του δύναμη σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Περί τις 6.500 χιλιάδες ψήφους έλαβε το 2019 με 44,5% στη Χίο η ΝΔ τότε, περί τις 6.900 σταυροί προτίμησης σήμερα με 46%. Συνεπώς, παρέμεινε σταθερός. Προφανώς, τα κέρδη (επανεκκίνηση έργων στο νησί, χρηματοδοτήσεις στους ΟΤΑ, πληθώρα προσωπικών εξυπηρετήσεων, άμεση επικοινωνιακή ανταπόκριση σε διάφορα ζητήματα, κ.α.) ισοφάρισαν με τις ζημίες (εμμονή στην κατασκευή δομής για τη φιλοξενία μεταναστών, επεισόδια με τα ΜΑΤ στο νησί, εμμονή σε αντιλήψεις περί προσώπων, κ.α.) κι έτσι ούτε κέρδισε ούτε έχασε σε σχέση με το παρελθόν.

               3) Ο Σταύρος Μιχαηλίδης είναι αξιέπαινος παντός άλλου διότι έκανε την υπέρβασή του, κατόρθωσε να δείξει τη δύναμή του και κυρίως να μεταφέρει ψήφους νεοδημοκρατών στο ΠΑΣΟΚ και να κερδίσει την έδρα στο Νομό. Μάλιστα, δίχως να κάνει ιδιαίτερο αγώνα προβολής σε ΜΜΕ και φολκλόρ, εν αντιθέσει με την πληθώρα τούτων στο κυβερνών κόμμα. Επίσης, από τις 6.000 ψήφους που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στη Χίο, ο ίδιος έλαβε περί τις 2.300 δηλαδή ποσοστό περίπου 40 % των ψηφοφόρων της παράταξης στη Χίο. Ενώ άλλοι υποψήφιοι σε άλλα κόμματα -που έλαβαν ίσους ή και περισσότερους σταυρούς προτίμησης- θα πρέπει να ανάγουμε τον αριθμό των ψήφων τους σε σχέση με το ποσοστό που έλαβε η παράταξή τους στο νησί, ώστε να δούμε σε ποιο ύψος κυμάνθηκαν και να μην εξάγουμε αυθαίρετα συμπεράσματα. Δηλαδή, εάν κάποιος έλαβε π.χ. 2000 σταυρούς και η παράταξη του έλαβε 20 % ενώ κάποιος άλλος έλαβε 2.200 και η παράταξή του έλαβε 45% στην ίδια εκλογική περιφέρεια, ασυγκρίτως υψηλότερα βρίσκεται και πιο κερδισμένος είναι αυτός που έλαβε τις 2.000. Απλή λογική, διότι όσα ακούμε τελευταία (ακόμη και από επίσημα χείλη) θα μας τρελάνουν, λες και απευθύνονται σε άσχετους !

               Όσον αφορά τον Σταύρο Μιχαηλίδη είμαι σίγουρος ότι, η Χίος θα αποκτήσει πλέον υπολογίσιμο και δυνατό αντιπολιτευτικό λόγο (που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ουσιαστικά).

               4) Πολύ ικανοποιητική και υπολογίσιμη ήταν η σταυροδοσία αφενός της Καλλιόπης Γιαννούλου με την ΝΔ (που από ότι φαίνεται θα έχει πολιτικό μέλλον) και αφετέρου του Χριστόφορου Κριμιζή (που ξεπέρασε κατά πολύ ακόμη και τον αριθμό σταυρών προτίμησης που είχε λάβει το 2019 ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, απόδειξη ότι ανέρχεται δυναμικά). Και τα δυο αυτά πρόσωπα μας είναι ιδιαιτέρως συμπαθή.

               5) Ένα ακόμη σοβαρό στοιχείο μελέτης είναι ο αριθμός των ασταύρωτων ψηφοδελτίων εκάστου κόμματος. Παντού και πάντοτε υπήρχαν στις κάλπες τα ασταύρωτα ψηφοδέλτια. Όμως, αυτό που έγινε σήμερα στη Χίο με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ δεν έχει προηγούμενο. Στα 14.500 ψηφοδέλτια της ΝΔ βρέθηκαν περί τα 3.000 ψηφοδέλτια ασταύρωτα, δηλαδή περί το 20 % των ψηφοφόρων της ΝΔ. Αυτό λέει πάρα πολλά. Και κυρίως αποδεικνύει ότι, εάν ο εκλεγείς βουλευτής έλαβε κοντά στους 7.000 σταυρούς προτίμησης και η παράταξη περί τις 14.500, τότε ο εκλεγείς βουλευτής έλαβε λιγότερο από το 50 % των ψηφοφόρων της παράταξης στο Νομό. Φανταστείτε εάν η σύνθεση του ψηφοδελτίου ήταν διαφορετική … !

               6) Κάτι ακόμη, που μου κίνησε την περιέργεια, ήταν το εξής: Ενώ ολόκληρη την προεκλογική περίοδο, στα υπόλοιπα κόμματα στο νησί πήγαιναν περιοδείες όλοι μαζί οι υποψήφιοι βουλευτές, στη ΝΔ πήγαιναν ξεχωριστά. Αδυνατώ να το ερμηνεύσω εν πρώτοις !

 

*Εν κατακλείδι των σύντομων σχολίων μας, πρέπει να σημειώσουμε το βασικότερο όλων: Η αποχή των πολιτών από την εκλογική διαδικασία ξεπέρασε το 50 %. Τούτο σημαίνει ότι, οι μισοί Έλληνες αδιαφορούν για τα κοινά και επιτρέπουν στους άλλους μισούς να αποφασίζουν γι΄ αυτούς. Και να σκεφτεί κανείς ότι, αυτοί οι ίδιοι μετά θα είναι οι πρώτοι που θα διαμαρτυρηθούν εάν η κυβέρνηση πάει να κάνει κάτι που δεν θα τους αρέσει (π.χ. φορολογικά, ασφαλιστικά, εθνικά, κλπ). Αξίζει κανείς να τους ακούσει, όταν οι ίδιοι φιμώνουν την όποια γνώμη έχουν και δεν την εκφράζουν με την ψήφο τους; Τραγελαφικό !            

 

*Με τούτα και με κείνα τελέψαμε και σήμερα. Σε λίγες ημέρες πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγεία και καλή μας φώτιση ! Ο αγώνας συνεχίζεται και στις 25 Ιουνίου επαναλαμβάνεται !-

 

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

12

image

image

Newsletter