twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 16:35
Εκτύπωση

Με την ολοκλήρωση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω το πλήθος του Χιώτικου κοινού το οποίο μας τίμησε με την παρουσία του και επί την ευκαιρία να δώσω κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με την μυθοπλασία του ντοκιμαντέρ, οι οποίες είναι απαγορευτικές κατά την προσωπική μου άποψη να δοθούν στην αρχή… μιας παράστασης, μιας και η φαντασία μας είναι ωραίο να ταξιδεύει και να ερμηνεύει ελεύθερα και δημιουργικά..

12

Η μυθοπλασία περνάει από 3 στάδια.

Το πρώτο περιγράφει την γνωριμία και τον έρωτα της Άννας και του Άλμπερτ σε μια ρομαντική εποχή μέσα σε έναν υπέροχο αλλά και κοσμοπολίτικο κόσμο, αυτόν που περιγράφει ο συγγραφέας κύριος Μακριδάκης όπως τον βίωνε ο Χιακός λαός… Ο έρωτας εκτυλίσσεται στην Σμύρνη, απέναντι…., ενώ τα γυρίσματα έχουν πραγματοποιηθεί όλα στην Χίο, στην Λαγκάδα και στο αρχοντικό Αντουάνικο, (εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσουμε για την φιλοξενία την κυρία Α. Προκοπίου). Όλα τα χρώματα είναι έντονα και η Ειρηνική κοσμοπολίτικη ζωή της Σμύρνης πρωταγωνιστεί. Οι ήρωες είναι όλοι χαρούμενοι και μας παρασέρνουν μέσα στην «εύφορη» πλούσια ζωή τους , την ευτυχία που προσφέρει η «Ειρήνη».

Το δεύτερο στάδιο περιγράφει όλη την οδύνη του Πολέμου.

Η αμερικανίδα Christy Walsh, η οποία είχε λάβει οδηγίες και διευκρινήσεις για την σκηνή αυτή δημιούργησε μια εκπληκτική χορογραφία η οποία ήταν πολύ δύσκολη διότι η χορεύτρια χορεύει πάνω σε ξερή γη… η οποία έχει κυριολεκτικά αγκάθια.., το οποίο σημαίνει ότι έφερε μια κυριολεκτικά δύσκολη αποστολή εις πέρας…, μετά από πολλές πρόβες που έκανε στον χώρο αυτό ώστε να αντέχει τον κυριολεκτικό πόνο! Η χορεύτρια περιγράφει την αλλαγή των συναισθημάτων… μέσα από την χορογραφία του Odi et amo, από το γνωστό έργο του Carl Orff, μισώ και αγαπώ…, που ένιωσαν όλοι οι πολίτες της Σμύρνης.. μιας και οι άλλοτε φίλοι τους, γινόντουσαν εχθροί τους…, τα συναισθήματα των οποίων ήταν ανάμεικτα σίγουρα για όλους και από τις δύο πλευρές. Στο τέλος της χορογραφίας το κόκκινο πανί το οποίο συμβόλιζε την φωτιά που θα κάψει… όλη την Σμύρνη, καταφέρνει να το κρατήσει όντως σαν φλόγα και να «καεί- πεθάνει» μέσα σε αυτό. Επίσης χορογραφεί το Lacrimosa, γεμάτη δάκρυα .., ντυμένη και πάλι στα κόκκινα το οποίο εδώ πια συμβολίζει το αίμα.

Η σοπράνο και πρωταγωνίστρια Αναστασία Φύσσα στον ρόλο της Άννας ξετυλίγει όλο το μουσικό αλλά και υποκριτικό της ταλέντο. Η « Άννα» εδώ διασχίζει την άλλοτε Σμύρνη η οποία όμως πλέον στα μάτια της και μάτια μας έχει εξαφανιστεί και έχει μείνει γι αυτήν μόνο ξερή γη…. Το κόκκινο ταλαιπωρημένο φόρεμα της συμβολίζει το άλλοτε λευκό νυφικό της…, το οποίο φέρει μαζί του, το αίμα όλων των Σμυρνιών που σφαγιάστηκαν και το πρόσωπο της δηλώνει ξεκάθαρα τον πόνο της άλλοτε ευτυχισμένης ηρωίδας, η οποία καταλήγει στην θάλασσα όπου εκεί χύνεται το αίμα της όπως και άλλων τόσων συμπολιτών της όπως περιγράφει ο κύριος Μακριδάκης. Η ψυχή της φεύγει τέλος ντυμένη στα λεύκα! Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω ότι όλοι μετά το τραγούδι «Ραφτικά της γιαγιάς» πεθαίνουν.. σταδιακά. Γι αυτό όλα τα χρώματα είναι άλλοτε μαύρα και άλλοτε κόκκινα.

Το τελευταίο στάδιο, η αναγέννηση μέσα από τις στάχτες, είναι το λευκό κομμάτι της μυθοπλασίας. Εδώ βλέπουμε πια τις «ψυχές των παιδιών» οι οποίες μας περιγράφουν μέσα από το γνωστό τραγούδι του John Lenon « Imagine» , πως θα ήθελαν να είναι ο κόσμος μας στην γη. Τα παιδιά τα οποία δεν κατοικούν πια σε αυτήν, είναι θυμωμένα και λυπημένα γιατί δεν μπόρεσαν να ζήσουν τις ζωές τους όπως είχαν ονειρευτεί ..πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δυστυχώς οι άνθρωποι δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα... Στο τέλος της μυθοπλασίας, μέσα από το τραγούδι «The Rhythm of life» τα παιδιά μας περιγράφουν ότι όλοι μπορούμε να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο, γιατί όλοι μπορούμε να πετάξουμε. «Προσπάθησέ το και εσύ, μπορείς να το καταφέρεις!».. είναι τα τελευταία λόγια των χαρούμενων ελεύθερων ψυχών των παιδιών που ελπίζει, ενώ ταυτόχρονα η παιδική ψυχή της «Άννας» συναντάει την ψυχή του αγαπημένου της  «Άλμπερτ» και παντρεύονται σε έναν κόσμο που κανείς δεν μπορεί πλέον να τους εμποδίσει, σε έναν κόσμο που είχαν ονειρευτεί να ζήσουν τον ερώτα τους…

Οι ψυχές όλων των παιδιών είναι παρούσες στον γάμο αυτό.., ο οποίος όμως διαδραματίζεται σε μια άλλη μορφή ζωής…

Σε ερωτήσεις του κοινού που δέχτηκα.., σχετικά με το στήσιμο της ιδέας αυτής.., θέλω να δηλώσω ότι η ιδιότητα της μαέστρου και το στήσιμο των τραγουδιών, με οδηγούν πάντα σε μια ιστορία. Αυτή την φορά οι εικόνες ήταν τόσο έντονες που δεν μπορούσαν να διαδραματιστούν σε μια θεατρική παράσταση παρά μόνο κάτω από ένα μεγάλο κόστος το οποίο δεν θα μπορούσε να σηκώσει η Λύρικα. Οπότε όλη η ιστορία αυτή είχε μοναδικό δρόμο τις κινηματογραφικές λήψεις, οι οποίες έγιναν από την εταιρεία Meci production την οποία επίσης ευχαριστώ!

Ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου όλη την ομάδα μου , την Χίος Λύρικα, όλα τα παιδιά και όλους τους μεγάλους, μέλη αυτής, όλου τους γονείς που με απίστευτη ομαδικότητα και αγάπη συνέβαλαν στο να γίνει ένα όνειρο.. πραγματικότητα!

Ευχαριστώ Λύρικα για την εμπιστοσύνη σου, ευχαριστώ όλους εσάς που μας τιμήσατε δύο μέρες τώρα με την παρουσία σας, που συγκινηθήκατε και αγαπήσατε το Απέναντι…!

Ευχαριστώ τον Δήμο Χίου, την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και φυσικά όλους τους Χορηγούς μας που μας στήριξαν και στηρίζουν! Θα ακολουθήσει σχετικό ευχαριστήριο δελτίο τύπου από την Χίος Λύρικα προς όλους τους Χορηγούς μας και όλους αυτούς που συνέβαλαν στο εγχείρημα αυτό.

Ευχαριστώ τέλος όλους τους συνεργάτες μου και ιδιαίτερα τον κύριο Μακριδάκη που με αυτή την έρευνα χρόνων θα κρατήσει εν ζωή αλώβητη την ιστορία της πολυαγαπημένης μου Χίου!

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Η μαέστρος,

Αγγέλα Τσιμπιρλού

12

image

image

Newsletter