twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 10:33
Εκτύπωση

12

Στις 30 Iουνίου 1918 ξηµερώνει µια ιστορική µέρα για τη Χίο. Σε κάποια από τις συνήθεις πια κατοπτεύσεις του το εχθρικό αεροπλάνο περνάει και πάνω από το ακρωτήριο της Aγίας Eλένης. Εκεί όµως στρατοπεδεύει λόχος πυροβολικού και τότε συµβαίνει το απίστευτο. Mετά από άψογη τριπλή βολή ενός πυροβολητή, το εχθρικό αεροπλάνο καταρρίπτεται και πέφτει στη θαλάσσια περιοχή του Kαρφά. Aπό τους δύο Tούρκους αεροπόρους, µέλη του πληρώµατός του σώζεται ο ένας, υπολοχαγός Xουσεΐν και συλλαµβάνεται, ενώ ο ανθυπολοχαγός Oρχάν πνίγεται. H είδηση της επιτυχίας αυτής των πυροβολητών ξεπερνά αµέσως τα όρια του νησιού και δηµιουργεί ενθουσιώδη ατµόσφαιρα, όχι µόνο στη Xίο, αλλά και στα γειτονικά νησιά. Eνδεικτικό αυτής της ενθουσιώδους ατµόσφαιρας είναι ότι το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Λέσβου, µε µια κίνηση ευγνωµοσύνης δωρίζει στους πυροβολητές τρία χρυσά ρολόγια µε την επιγραφή: «H πατρίς Λέσβος ευγνωµονούσα».

O νεκρός Tούρκος πιλότος κηδεύεται στο τουρκικό νεκροταφείο εντός του Φρουρίου, µε τιµές ήρωα και τη νεκρώσιµη ποµπή ακολουθούν όλες οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Aρχές της Xίου. O συνάδελφός του πιλότος, που κατάφερε να σωθεί, συνοδεύει το φέρετρο και απευθυνόµενος προς το νεκρό λέει: «Ήτο γραµµένο να είµεθα ως χτες το πρωί µαζί. Αναπαύσου όµως εν ειρήνη διότι επέσαµεν αµφότεροι εκτελούντες το προς την πατρίδα καθήκον. Eυτυχώς επέσαµεν εις χείρας ανθρώπων γνωριζόντων να εκτιµώσι τους αιχµαλώτους και αυτό ικανοποιεί εµέ τουλάχιστον τον επιζήσαντα». Eπί του τάφου του δε, κατατίθεται στεφάνι εκ µέρους του λόχου πυροβολικού που κατέρριψε το αεροπλάνο, στο οποίο αναγράφονται τα εξής: «Tο πυροβολικόν Xίου εις τον γενναίον αντίπαλον». Άλλα ήθη!

Από το βιβλίο 10.516 μέρες, Ιστορία της Νεοελληνικής Χίου, εκδ Πελινναίο 2007, σελ. 119-120


Στις 28 Ιουλίου 2022 και ώρα 19.30 στο Περιβόλι ο Γιάννης Μακριδάκης, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή θα μιλήσει με θέμα τη Χίο κατά τη διάρκεια του Α' Π.Π., της Μικρασιατικής εκστρατείας, των διωγμών 1914 και 1922 αλλά και την μετέπειτα της Μικρασιατικής καταστροφής ζωή στο νησί. 
 
 
Μια ιστορική και δύο λογοτεχνικές προσεγγίσεις, η πρώτη μέσα από το ιστορικό αφήγημά του "10.516 μέρες" και οι επόμενες μέσα από τα μυθιστορήματά του "Οι βάρδιες των πουλιών" και "Ήλιος με δόντια".  
 
Αποσπάσματα από τα λογοτεχνικά έργα του συγγραφέας θα διαβάσει η ηθοποιός Χριστίνα Λυκοτσέτα.
 
p>12

12

image

image

Newsletter