twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 20:02
Εκτύπωση

Image and video hosting by TinyPicΠρόκειται για ένα βιβλίο ύμνο στην επιχειρηματικότητα. Για τον πόθο που πυρώνει καρδιά και νου στην πραγματοποίηση ενός ονείρου. Για τη δύναμη στον αγώνα κατάκτησης διαδοχικών στόχων και το κουράγιο αντιμετώπισης αποτυχιών. Είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να προτείνεται και ως υλικό προς σκέψη σε φοιτητές οικονομικών σπουδών, για εργαστηριακές ασκήσεις ή στον γεμάτο αμφιβολίες νέο που ετοιμάζεται να μπει στον στίβο της ζωής.

Στις 425 σελίδες του, το βιβλίο παρουσιάζει με πολλά, προφανώς, αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, την πορεία ζωής των πρωταγωνιστών, οι οποίοι αγωνίζονται μέσα από χίλιες - δυο αντιξοότητες, δυσκολίες, τρικλοποδιές και αναποδιές να πετύχουν επιχειρηματικά, οικονομικά και κοινωνικά. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στις εναλλαγές των επιχειρηματικών ανατροπών, στις διαφορετικές αφετηρίες ζωής των δύο πρωταγωνιστών. Και τούτο έχει αξία αφού ο συγγραφέας θέλει να αναδείξει τη δύναμη της θέλησης, της επιμονής και της προσήλωσης στους επιχειρηματικούς στόχους καρδιάς, σε επίπεδο τρελού πάθους και έρωτα. Και το πετυχαίνει απόλυτα. Σε καθηλώνει στο διάβασμα, αγωνιάς μαζί του για την έκβαση των δύσκολων στιγμών, ανασαίνεις με ανακούφιση και χαίρεσαι για τις ώρες της επιτυχίας. Τότε που κατά τα λόγια του συγγραφέα γιόρταζε ο πρωταγωνιστής με το άνοιγμα της σαμπάνιας.

Μέσα από την μυθιστορηματική εξιστόρηση, ο Αριστείδης Μπελλές αρπάζει την ευκαιρία να διδάξει και να καυτηριάσει. Να διδάξει μεν την αξία της συνεργασίας στην προσπάθεια επιτυχίας των στόχων, αλλά και την σημασία της επιχειρηματικής εντιμότητας στην κατάκτηση της σωστής θέσης στον χώρο της αγοράς. Να καυτηριάσει δε τη δυσκολία και αρτηριοσκληρωτική σκέψη που διαχρονικά διακατέχει την δημόσια διοίκηση  στην κατανόηση καινοτομιών και στην ανάγκη στήριξής τους. Για όσους δε από τους αναγνώστες –Χιώτες ή μη – γνωρίζουν την πορεία της ζωής του, και τις επιχειρηματικές τεράστιες επιτυχίες του, κατανοούν απόλυτα  όσα γράφει αλλά και εννοεί ο συγγραφέας.

Με αναφορές σε αυτοβιογραφικά στοιχεία, ο συγγραφέας δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα γλυκά, συναισθηματικώς φορτισμένα παιδικά χρόνια στο χωριό του. Εικόνες παιδικής μνήμης που παραμένουν με ισχυρό αποτύπωμα, περιγραφές συναισθημάτων, χαρακτήρες συγχωριανών, αλλά και ευτράπελα γεγονότα διανθίζουν πολύ ευχάριστα και συγκινησιακά το μυθιστόρημα.

Ο συντοπίτης μας Αριστείδης Μπελλές είναι ένα σύγχρονο ζωντανό παράδειγμα άριστου και επιτυχημένου επιχειρηματία που ξεκίνησε, κατά τα ίδια του τα λόγια, από το απόλυτο μηδέν και κατάκτησε τις κορυφές της επιχειρηματικής δόξας. Τα λόγια λοιπόν του βιβλίου είναι λέξη προς λέξη, γραμμή προς γραμμή τα όνειρα, οι προσπάθειες, οι αγωνίες, τα ξενύχτια, η κούραση, οι αποτυχίες και οι επιτυχίες του ιδίου, γραμμένες με έναν υπέροχο, γλαφυρό μα και συγκλονιστικό τρόπο. Δείχνει ότι θαυμάσια μπορεί να τα καταφέρει και ως συγγραφέας!

 

 

Γράφει: ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

 

12

image

image

Newsletter