twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάββατο, 06 Ιουλίου 2024 16:07
Εκτύπωση

image

Όσοι πολίτες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με απογοήτευση και θλίψη τα όσο διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις ευρωεκλογές και στα δύο κόμματα μετά από αυτές. Ορισμένα, μάλιστα, από αυτά αντιστρέφουν την πραγματικότητα που ανέδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τα όσα έπραξε από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος αυτού, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να προβάλλει αλαζονικά τον εαυτό του, φτάνοντας να διαφημίζει προκλητικά το πολυτελές διαμέρισμά του στο Κολωνάκι, την επιτυχημένη επιχειρηματικότητά του κ.λπ. και ταυτόχρονα να αδρανοποιεί τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, αναλαμβάνοντας προσωπικά την προεκλογική εκστρατεία του. Το αποτέλεσμα, επομένως, των εκλογών αυτών βαρύνει τον ίδιο προσωπικά. Ποιο ήταν τα αποτέλεσμα αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ στις φετινές ευρωεκλογές σε σύγκριση με τις:

● Ευρωεκλογές του 2019 έχασε 750.462 ψήφους και σε ποσοστά 8,83 εκατοστιαίες μονάδες.
● Βουλευτικές εκλογές του 2023 έχασε 336.880 ψήφους και σε ποσοστά 2,91 εκατοστιαίες μονάδες.

 

Με τον προηγούμενο αρχηγό του ο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2023 έχασε το 52% των ψήφων σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019 και με τον νέο του αρχηγό έχασε το 56% των ψήφων στις φετινές ευρωεκλογές σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019. Είναι, επομένως, σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για μια ακόμη φορά.

Αυτή είναι η σκληρή και απογοητευτική πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο αρχηγό του, ο οποίος εξακολουθεί να συμπεριφέρεται αλαζονικά ακόμα και απέναντι στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, στην οποία μίλησε και αποχώρησε χωρίς να ακούσει τους βουλευτές! Η αλαζονεία του έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε να αναφέρει το κόμμα ως «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ»!

Σε όσους τον αμφισβητούν απειλεί να προσφύγει στη βάση του κόμματος. Ποια βάση; Αυτή των ενεργών μελών των τοπικών οργανώσεων του κόμματος (πόσοι είναι άραγε αυτοί;) ή εκείνων (των άσχετων) που θα προσέλθουν στις κάλπες πληρώνοντας 2 ευρώ (όπως εκείνοι που τον εξέλεξαν αρχηγό και έκτοτε αγνοούνται); Αυτά για τα όσα διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι, τουλάχιστον, παράδοξη. Πολλοί άρχισαν να μιλούν για ήττα του κόμματος εξαιτίας του γεγονότος ότι ο αρχηγός του δεν πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει στις ευρωεκλογές, δηλαδή το κόμμα να καταλάβει τη δεύτερη θέση. Πράγματι, αυτό συνέβη. Και αν όμως τον πετύχαινε, στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθούσε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Εκτός, όμως, από το ΠΑΣΟΚ, και τα δύο άλλα κόμματα εξουσίας δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει στις φετινές ευρωεκλογές. Η Ν.Δ. με το 28,31% πέρασε κάτω από το 33,12% ή έστω το 30% που είχε θέσει στόχο και απώλεσε 747.535 ψήφους. Τα ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ με το 14,92% πέρασε πολύ πιο κάτω από το 20%, στόχο που έθεσε ο νέος αρχηγός του και απώλεσε και αυτός τις εκατοντάδες χιλιάδες που προαναφέρθηκαν.

Σε αντίθεση με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ στις φετινές ευρωεκλογές σε σχέση με εκείνες του 2019 αύξησε τις ψήφους του κατά 71.673 και το ποσοστό του από 7,72% σε 12,79%, ποσοστό ανώτερο του 11,84% στις βουλευτικές εκλογές του 2023. Στις ευρωεκλογές του 2019 η διαφορά που χώριζε το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ ανερχόταν σε 16,03 εκατοστιαίες μονάδες. Η διαφορά αυτή στις φετινές ευρωεκλογές συρρικνώθηκε στις 2,13.

Αυτή την πραγματικότητα την χαρακτηρίζουν ως «ήττα» (!) όσοι έθεσαν ζήτημα εκλογής νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τώρα κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους για τις εκλογές που προκηρύχτηκαν για τις αρχές Οκτωβρίου, στις οποίες θα είναι υποψήφιος και ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος. Τον λόγο πλέον έχει η βάση του κόμματος.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Δεν έχω καμιά σχέση με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα: (α) Το 1982, λόγω διαφωνίας μου με τον πρωθυπουργό, παραιτήθηκα από υπουργός και το 1984, λόγω διαφωνίας μου με την πολιτική της κυβέρνησης, παραιτήθηκα και από βουλευτής και μέλος του ΠΑΣΟΚ. (β) Ημουν μέλος και βουλευτής του Συνασπισμού, λόγω, όμως, των όσων συνέβησαν στην προεκλογική εκστρατεία του 1993, παραιτήθηκα και από αυτό το κόμμα.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει στη δημοσιότητα τη δήλωσή του για το «Πόθεν έσχες» με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, την οποία υπέβαλε στη Βουλή στις 30.6.24;

 

 

Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

12

image

image

Newsletter