twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάββατο, 11 Μαΐου 2024 16:35
Εκτύπωση

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χίο, την Παρασκευή 10 Μαΐου, δόθηκε η ευκαιρία στους Δημάρχους Χίου, Ηρωικής Νήσου Ψαρών και Οινουσσών να έχουν ένα τετ α τετ μαζί του με σημείο συνάντησης το Δημαρχείο του νησιού.

12

Η επαφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Κυβέρνηση έφερε στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τρία νησιά σε γενικό επίπεδο, ενώ κάθε Δήμαρχος εστίασε στα κατά τόπους προβλήματα για τα οποία χρειάζεται κυβερνητική παρέμβαση προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυσή τους.

Για το Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών, ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Βρατσάνος εστίασε στα 5 βασικότερα θέματα που απασχολούν το Δήμο και το νησί και χρήζουν άμεσης παρέμβασης και αυτά είναι:

  1. Οι πολύ υψηλοί συντελεστές του Φ.Π.Α. που επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη επιβαρυμένο κόστος ζωής στο νησί και σε όλα τα μικρά νησιά της πατρίδας μας.
  2. Η δραματική υποστελέχωση του δήμου και η ανάγκη θεσμοθέτησης ειδικής πρόβλεψης στις προκηρύξεις που εκδίδονται για διορισμούς στους δήμους για τα μικρά νησιά για τουλάχιστον πενταετή παραμονή, χωρίς δυνατότητα απόσπασης ή μετάθεσης.
  3. Βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας και η παροχή κινήτρων όπως οι πολυετείς συμβάσεις στους πλοιοκτήτες προκειμένου να ανανεώσουν το στόλο τους με νεότερα, ασφαλέστερα και ταχύτερα πλοία.
  4. Η υποστελέχωση του ιατρείου του νησιού και η άμεση ανάγκη τοποθέτησης ειδικευμένου ιατρού που θα βελτιώσει τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες και θα μειώσει την ανάγκη αεροκομιδών.
  5. Η ταχύτερη ολοκλήρωση της υπό εκπόνησης μελέτης του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου (ΤΠΣ), που εξελίσσεται παράλληλα με τα άλλα δύο νησιά, Χίου και Οινουσσών, που θα αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο ανάπτυξης του νησιού μας για τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του έδειξαν να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των ζητημάτων που συζητήθηκαν. Μάλιστα στην κεντρική του ομιλία σε συγκέντρωση πολιτών στη Χίο είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρω ότι εδώ έχουμε και τους Δημάρχους των δύο μικρών νησιών του νησιωτικού συμπλέγματος της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών. Το αίτημά σας είναι δίκαιο και θα δούμε τι καλό μπορούμε να κάνουμε και για τα δύο νησιά, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η αδικία στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χίου».

Ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, νωρίτερα από την συνάντηση, είχε αποστείλει στο ιδιαίτερο γραφείο του Πρωθυπουργού ενημερωτικό έγγραφο με το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν το νησί.

Στην κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού έγινε αναφορά και στο Δήμαρχο Ηρωικής Νήσου Ψαρών και συγκεκριμένα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρέπει να υπάρξει ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει διαχρονικά σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν προκειμένου η Ευρώπη να ενισχυθεί αναπτυξιακά και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά της.  Δείτε λίγο, το Ταμείο Ανάκαμψης, 36 δισεκατομμύρια ευρώ, το διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα χρήματα αυτά ήδη πιάνουν τόπο. Μιλούσα πριν με το Δήμαρχο των Ψαρών και μου έλεγε ότι το ιατρείο στα Ψαρά κατασκευάζεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Το νησί μας, την τελευταία δεκαετία, έχει κάνει βήματα προόδου και έχει αξιοποιήσει εργαλεία που του προσφέρουν μια ποιοτική και βιώσιμη καθημερινότητα συγκριτικά με την γεωγραφική του θέση, όμως ο υψηλός δείκτης γήρανσης απειλεί τη βιωσιμότητά του και απαιτείται δέσμη μέτρων (για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και κινητροδότηση των νέων) που θα ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση και θα δώσουν στο νησί μας προοπτική και αναπτυξιακή τροχιά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος.

12

image

image

Newsletter