twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 22:21
Εκτύπωση

Χιώτισσες και Χιώτες,

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από το 2019 όταν με εντολή δική σας ξεκινήσαμε το δημιουργικό ταξίδι να αλλάξουμε τη Χίο μας. Και το ταξίδι αυτό ήταν πραγματικά και γεμάτο και παραγωγικό. Παρά τις αντιξοότητες και τις φουρτούνες το νησί μας δεν έμεινε απλώς όρθιο, αλλά προχώρησε και αναβαθμίστηκε. Πλήθος έργων μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης και ολοκληρώθηκαν. Αναπτύχθηκε και απλώθηκε ο στρατηγικός μας σχεδιασμός με βάση το όραμά μας για το καλύτερο παρόν αλλά και το ελπιδοφόρο μέλλον, το δικό μας και κυρίως των νέων μας, των παιδιών μας.

image

Με συνέπεια εργαστήκαμε για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας, με σταθερή πυξίδα το συμβόλαιο τιμής το οποίο σας παρουσιάσαμε το 2019. Και τα καταφέραμε. Παρά τις αντιξοότητες. Παρά τις δυσκολίες. Γιατί, οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν πολλές και γνωστές φυσικά. Εμπόδια από τις χρονοβόρες διαδικασίες, η παθογένεια της απλής αναλογικής και η πανδημία του κορονοϊού συνέθεσαν ένα περίπλοκο φάσμα προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε με επιτυχία. Και λέω με επιτυχία, όχι για τιμήσω τις προσπάθειές μας, αλλά με βάση το καταγεγραμμένο και αποτυπωμένο έργο που υλοποιήθηκε κατά το διάστημα 2019 – 2023. Γιατί εμείς μιλάμε ρεαλιστικά και τα λόγια μας είναι μετρήσιμα με έργα. Γιατί μιλάμε με «ΝΑ» και όχι με «ΘΑ». Τα «θα» τα έχουμε ακούσει κατά το παρελθόν και δυστυχώς τα ακούμε και τώρα. Και λέω δυστυχώς, όχι γιατί το να λέει κάποιος «θα» είναι κακό αν έχει θετική πρόθεση, αλλά γιατί τα «θα» που ακούμε είναι «θα» αστήρικτα, ανεδαφικά και στη σφαίρα της προεκλογικής παραφιλολογίας.

15

Και πράγματι ακούσαμε πολλά. Και την τετραετία που πέρασε, αλλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Λάσπη, τοξικότητα και ρητορική πολιτικού μίσους ήταν η πολιτική φαρέτρα των λοιπών παρατάξεων που δυστυχώς συνέκλιναν απολύτως όχι μόνο στη μηδενιστική και τοξική αντιπολίτευση αλλά και στην κενότητα των πολιτικών θέσεων. Όλοι αυτοί έχουν βεβαίως δοκιμαστεί, έχουν κριθεί από εσάς, το λαό του νησιού μας για το έργο τους. Και θα κριθούν και τώρα. Γιατί εσείς είστε ο κριτής όλων μας. Τη δική σας κρίση εμπιστεύομαι σε ολόκληρη την πορεία μου στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας. Γιατί η δική σας αγάπη και η εμπιστοσύνη είναι η κινητήριος δύναμη για εμένα αλλά και η πηγή έμπνευσης για κάθε μου προσπάθεια.

17

Σε εσάς λοιπόν, απευθύνομαι και σήμερα, έπειτα από τέσσερα χρόνια αλλά και συνάμα σαν να μην πέρασε μια μέρα, διότι αυτήν την τετραετία ήταν καθημερινή και αδιάλειπτη η επικοινωνία μας για όλα τα θέματα του τόπου μας. Γιατί ο Δήμος για πρώτη φορά έγινε το σπίτι του δημότη. Το δικό σας σπίτι. Και ο Δήμαρχος, δεν ήταν ένας ταξιδευτής, ούτε παρέμενε αθέατος και απομακρυσμένος από την κοινωνία. Οι πόρτες του Δήμου ήταν πάντα ανοιχτές με αληθινό ενδιαφέρον και αγάπη για τους ανθρώπους μας. Γιατί ο τόπος μας είναι οι άνθρωποί μας. Με αυτήν τη λογική πορευτήκαμε και αυτή η αρχή είναι αδιαπραγμάτευτη και για τη συνέχεια.

Γιατί πιστεύουμε στη συνέχεια του έργου μας. Ενός μετρήσιμου έργου, αποτυπωμένου στην εικόνα της Χίου μας, που με καμάρι έπειτα από τέσσερα χρόνια αναγνωρίζουμε ότι είναι διαφορετική.

Στόχος μας η υλοποίηση μεγάλων και βασικών έργων υποδομών που παρέμεναν στάσιμα επί δεκαετίες. Είναι πλήρως αποτυπωμένες οι προσπάθειές μας για το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το τελωνείο, τον κήπο, το οδικό δίκτυο αλλά και για θέματα καθημερινότητας όπως ο ηλεκτροφωτισμός, η καθαριότητα, το νερό, η ανακύκλωση,  η πρόνοια και η στήριξη ευάλωτων ομάδων, η παιδεία και τα απαραίτητα έργα και για τις 92 σχολικές μονάδες του νησιού μας που καταφέραμε να έχουμε σήμερα πλήρως συντηρημένες. Παράλληλα,  σημαντικές ήταν και οι προσπάθειές μας για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό αλλά και τον τουρισμό. Τεράστιο επίσης ήταν το έργο και για την πολιτική προστασία αφού με 4,3 εκ ευρώ αλλάξαμε κεφάλαιο στον τρόπο διαχείρισης κρίσεων και ασφάλειας, αξιοποιώντας την τεχνολογία της ψηφιακής μας εποχής. Τολμήσαμε και αναμετρηθήκαμε με χρόνιες παθογένειες και καταφέραμε ένα γενναίο νοικοκύρεμα του Δήμου, εξασφαλίσαμε πολύτιμους πόρους και αξιοποιήσαμε και το τελευταίο ευρώ με απόλυτη διαφάνεια, επιλύσαμε σοβαρά προβλήματα, διατυπώσαμε τη μόνη λογική και εμπεριστατωμένη πρόταση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα. Εργαστήκαμε με πνεύμα συνεργασίας και παραμείναμε διαλλακτικοί σε κάθε πρόσφορη πρόταση για το καλό της Χίου. Αντιμετωπίσαμε τα αιτήματα των πολιτών με αληθινό ενδιαφέρον και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δήμο ανθρώπινο αλλά και αποτελεσματικό.

Και το ταξίδι δεν σταματάει φυσικά.

Αυτά είναι η παρακαταθήκη για το μέλλον. Τα θεμέλια της προσπάθειας. Οι υγιείς και σταθερές βάσεις για να οικοδομηθεί η Νέα Χίος.  Προχωράμε μαζί, προχωράμε μπροστά. Συνεχίζουμε το ταξίδι και χτίζουμε τη Νέα Χίο.

18

Μία Χίο που είναι πρωταγωνίστρια, που είναι δυναμική, σύγχρονη και κυρίως ανθρώπινη για τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες. Μία Χίο με μοναδική ταυτότητα και ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Έναν τόπο που από μόνος του αποτελεί προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους του. Αυτή είναι η Νέα Χίος.

Ένας τόπος ευλογημένος με δυναμογόνα στοιχεία που αξίζει αναδειχθούν. Αυτό είναι το όραμα και ο στόχος μας. Να συνεχίσουμε την αναβάθμιση των υποδομών σε συνάρτηση με την αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής για κάθε Χιώτη και κάθε Χιώτισσα. Ειδικότερα το πρόγραμμά μας στοχεύει με συνέπεια:

  • Στην Επίλυση του υδρευτικού
  • Στη συνέχεια μεγάλων έργων αλλά και προσέλκυση επενδύσεων. Έπειτα από το αεροδρόμιο, το master plan, το ΡΕΞ θα προχωρήσει επιτέλους και η Μαρίνα στην περιοχή του νοσοκομείου, μία σπουδαία επένδυση άνω των 20 εκατομμυρίων για την οποία καταφέραμε την έκδοση οικοδομικής άδειας προκειμένου σε λίγες ημέρες για να ξεκινήσει το σημαντικό αυτό έργο.
  • Τη Συνέχεια έργων οδοποιίας για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου
  • Την υιοθέτηση πράσινων πολιτικών μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση και τις έξυπνες πόλεις “smart cities”. Παράλληλα με γνώμονα το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (που αφορά 10 χρόνια έργων) αλλά και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για το οποίο εξασφαλίσαμε 47 εκατομμύρια ευρώ, προχωράμε στη βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη σε σχέση με τις υποδομές, τις αναπλάσεις κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων και γενικότερα την αξιοποίηση κάθε τοπικής πρωτοβουλίας που άπτεται της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Φυσικά σε αυτό το πλαίσιο σπουδαία θέση κατέχει και το ζητούμενο της προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες αλλά και η προώθηση της εναλλακτικής μετακίνησης.
  • • Εφαρμόζουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις ψηφιακές πολιτικές εξυπηρέτησης πολιτών και εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία του Δήμου
  • • Θέτουμε τους νέους στο επίκεντρο με ακόμα εντονότερη τη μέριμνα για την παιδεία και τις σχολικές υποδομές. Ειδικότερα, θα προχωρήσουμε και θα ολοκληρώσουμε σπουδαία έργα όπως το Ειδικό Σχολείο, το ιστορικό 3ο Γυμνάσιο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Βαρβασίου, το Δημοτικό σχολείο Ερυθιανής και άλλα σχολεία, ενώ σημαίνουσα είναι και η αξία της ανάδειξης των ικανοτήτων των νέων μας αλλά και η περαιτέρω συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • • Επίσης επενδύουμε στην τουριστική ανάπτυξη και επιδιώκουμε η μοναδική ομορφιά της Χίου να προβληθεί ακόμα περισσότερο μέσα από την εξωστρέφεια αλλά και την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητάς του νησιού μας.
  • • Από το πρόγραμμά μας δεν θα μπορούσε να λείπει βεβαίως και η στήριξη της τοπικής οικονομίας και του παραγωγικού τομέα αλλά και των ευάλωτων ομάδων. Ενώ σταθερή είναι και η δέσμευσή μας για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό με στόχο την ανάδειξη, στήριξη και ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών μας φορέων, τη βελτίωση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων αλλά και τη δημιουργία νέων. Αξίζει ειδικότερα να αναφερθώ και στην προτεραιότητα για τα χωριά σε όλα τα επίπεδα. Για το σκοπό αυτό εξασφαλίσαμε ήδη 16.7 εκ ευρώ μέσα από την αξιοποίηση των κατάλληλων προγραμμάτων αλλά και γενικότερη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων υπέρ της Χίου με τρανό παράδειγμα το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 24-29. Είναι ήδη καταγεγραμμένη η δυνατότητα γόνιμης επικοινωνίας και προώθησης κρίσιμων αιτημάτων στα κέντρα λήψης αποφάσεων με αποτέλεσμα την πολύτιμη εισροή πόρων υπέρ του νησιού μας. Το πράξαμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Και πιο σθεναρά. Και πιο αποτελεσματικά. 

Και ένα σημείο που θέλω να σταθώ ιδιαιτέρως είναι ότι ο Δήμος θα εξακολουθήσει να είναι το σπίτι του δημότη. Οι πόρτες του Δήμου θα παραμείνουν ανοιχτές με ευαισθησία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ανάγκες κάθε πολίτη.

Φίλες και Φίλοι,

Γνωριζόμαστε δεκαετίες ολόκληρες. Στέκομαι εδώ μπροστά σας, σας κοιτώ στα μάτια και σας μιλάω από καρδιάς. Απευθύνομαι στον κάθε Χιώτη και την κάθε Χιώτισσα. Όχι για να υποσχεθώ, όχι για να εξαπατήσω. Εξάλλου σε όλη τη δύσκολη και γεμάτη εμπόδια διαδρομή μου επέλεξα την ειλικρίνεια. Τράβηξα το δικό μου δρόμο. Αυτόν της αλήθειας και της αγάπης για τον τόπο μας και τον συνάνθρωπο. Κι ήταν ένας δρόμος μακρύς με πολλά εμπόδια. Όχι στρωμένος με ροδοπέταλα. Και εκτέθηκα. Και ξαναεκτέθηκα. Και θα ξαναεκτεθώ. Με όλη μου τη δύναμη και την ψυχή για να σταθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου δείξατε. Κι είμαι ευγνώμων για την ύψιστη τιμή που μου κάνατε: να μπορώ τα οράματα και κάποια πιστεύω της ψυχής μου μέσα από την ταπεινή διαδρομή μου και καταγωγή μου να τα υλοποιώ και να χαμογελώ, γνωρίζοντας ότι κοιτώντας στον καθρέφτη αντικρίζω τον ίδιο Σταμάτη που ξεκίνησε από το μηδέν. Γιατί τελικά η μοναδική αλλά και πιο πολύτιμη αποσκευή μου σε όλη αυτή τη διαδρομή ήταν η εμπιστοσύνη και η αγάπη σας.

Σήμερα, λοιπόν, υπερασπίζομαι τη δική μας αλήθεια. Και επειδή οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς πρωτίστως με τους εαυτούς μας γιατί έτσι μόνο μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάναμε και λάθη κάναμε και αρρυθμίες προέκυψαν. Όμως τα λάθη αυτά μας έκαναν σοφότερους. Μας έδειξαν τον δρόμο για μια Χίο που θα έχει κι αυτή μερίδιο στο φως, μερίδιο στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Το νησί χρειάζεται μια στιβαρή ομάδα διακυβέρνησης που θα παλέψει για μια Χίο για τους νέους, για το παρόν και το αύριό της, που θα αναδείξει τη μοναδική της ταυτότητα και τον πολιτιστικό της πλούτο.

Δεν έχει ανάγκη από πόρτες κλειστές αλλά χρειάζεται έναν Δήμο ανοιχτό κι έναν Δήμαρχο δίπλα στον πολίτη. Η Χίος αξίζει και πρέπει να πορευτεί στο μέλλον. Να επιλέξει την σταθερότητα. Όχι την αβεβαιότητα. Να επιλέξει τις επενδύσεις. Όχι την οπισθοδρόμηση. Να επιλέξει τον καθαρό αέρα. Όχι τον κοπανιστό. Να μην αποδεχθεί τα θολά αφηγήματα των υποψηφίων μνηστήρων.

Συμπολίτες μου,

Η ώρα της κάλπης δεν είναι η ώρα που πας και ρίχνεις μέσα ούτε την απογοήτευση σου ούτε την πικρία σου. Ψηφίζεις το αύριο που θέλεις για το νησί σου. Το αύριο το δικό σου και των παιδιών σου.

Η Χίος μας έχει προχωρήσει αυτά τα 4 χρόνια. Έχει αλλάξει και καθημερινά αλλάζει. Βελτιώνεται. Εξελίσσεται. Η Χίος μας προχωρά. Και προχωράμε μαζί. Προχωράμε μπροστά. Χτίζουμε τη νέα Χίο.

Ζητώ για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη και την εντολή σας όχι απλώς για όσα έγιναν αλλά για όλα εκείνα που έχουμε μπροστά μας. Για να ταξιδέψει ο τόπος μας σε ένα ασφαλές και απάνεμο λιμάνι. Με εσάς για εσάς. Για εμάς. Για τα παιδιά μας. Για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Είμαστε μαζί και τα αλλάζουμε όλα! η Χίος μας δεν γυρίζει πίσω. Δώστε μας την δύναμη την Κυριακή να τελειώνουμε. Ούτε μία ψήφος χαμένη!

Προχωράμε μαζί! Προχωράμε Μπροστά! Χτίζουμε τη Νέα Χίο!

 

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

12

image

image

Newsletter