twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 20:08
Εκτύπωση

imageΈχουμε καταθέσει τόσο προσωπικά, όσο και σαν ΑΝΕΛ πρόταση στο Αναπτυξιακό ΒΑ Αιγαίου για δρομολόγηση μεγάλου ταχύπλοου (τύπου καταμαράν HighSpeed) σε νέα ημερήσια γραμμή Λαύριο-Μεστά-Σάμος (Βαθύ ή Καρλόβασι) -Κουσάντασι και αντίστροφα ~186 ν.μ. (4,5 ώρες) Η διάρκεια του πλήρους ταξιδιού είναι περίπου 11 ώρες (όσες όπως πληροφορήθηκα προβλέπονται από το Νόμο για τα ημερόπλοια). Στην αρχή μπορεί το γίνεται ταξίδι κάθε 2 ημέρες ή 3/εβδομάδα (βλέποντας και κάνοντας) με στόχο ένα καθημερινά. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΑΜΜΗ;; Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΧΙΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ!!

Να περιγράψω σε αδρές γραμμές τα άμεσα οφέλη από την ταχύπλοη γραμμή Λαύριο-Μεστά-Σάμος-Κουσάντασι και αντίστροφα; 1. Οι Χιώτες θα έχουν και 2η ευκαιρία επικοινωνίας με την Αττική σε ενδιάμεσες ώρες και στο μισό χρόνο. 2. Θα υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με Σάμο που τώρα είναι εβδομαδιαία με το πλοίο της Άγονης. 3. Θα υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τη ΝοτιοΔυτική Τουρκία (Κουσάντασι-Μπόντρουμ κλπ) που τώρα γίνεται με τα καράβια της Δωδεκανήσου (12 ώρες ταξίδι μέσω Κω-Ρόδου και αν βρουν θέση) 4. Η διαδρομή προς το υπόλοιπο νησί μέσα από τα μαστιχοχώρια (και όχι μόνο) θα λειτουργήσει σαν τουριστικός κράχτης. 5. Θα δημιουργηθεί η ευκαιρία δρομολόγησης μικρής τοπικής καθημερινής γραμμής Μεστά - Λιμνιά (θαλάσσια ή/και χερσαία) - Ψαρά σε ώρες ανταπόκρισης με το βασικό δρομολόγιο προς/από Μεστά που στην ουσία θα αναπτύξει το σύνολο της Δυτικής ακτής της Χίου.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ και επειδή: [α] Η Τουρκία είναι εκτός ΣΕΓΚΕΝ και είναι και απρόβλεπτη στις διασυνοριακές διατυπώσεις της. [β] Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του Προαστιακού μέκρι το Λαύριο που ακόμα βρίσκεται στα σκαριά. [γ] Η Ραφήνα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Αθήνα με επιβατικό λιμάνι που εξυπηρετεί κατά βάση τις Κυκλάδες.

ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΓΡΑΜΜΗ (ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ HIGHSPEED) ΑΠΟ ΡΑΦΗΝΑ ΠΡΟΣ ΑΝΔΡΟ (Γαύριο) - ΜΕΣΤΑ - ΣΑΜΟ (Βαθύ) ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ με συνολική θαλάσσια διαδρομή ~180 ν.μ. (4,5 ώρες) με την ίδια προσδοκία συχνότητας όπως και από Λαύριο.

Τα πρόσθετα οφέλη σε σχέση με τη γραμμή από Λαύριο θα είναι: [1] Η Γραμμή θα είναι αποκλειστικά Εσωτερική (άρα με δυνατότητα επιδότησης) [2] Θα υπάρχει καθημερινή έμμεση επικοινωνία με Κυκλάδες (η Άνδρος συνδέεται καθημερινά με Σύρο. Τήνο, Μύκονο με 6 [+/-2] δρομολόγια ανάλογα με την εποχή) με προφανή τη δυνατότητα ανταπόκρισης στο τουριστικό δυναμικό. [3] Η Ραφήνα είναι κατά μια περίπου ώρα κοντύτερα στην Αθήνα σε σχέση με το Λαύριο και με περισσότερα δρομολόγια ΚΤΕΛ. [4] Η πληρότητα λόγω της ενδιάμεσης στάσης στην Άνδρο, θα είναι πρόκριμα δρομολόγησης πλοίου για τους επιχειρηματίες. [5] Οι πιθανοί Τούρκοι επιβάτες από Κουσάντασι θα μπορούν να μετεπιβιβάζονται στο Βαθύ όπου θα κάνουν και τις τελωνειακές τους διατυπώσεις. [6] Η συνολική διάρκεια του θαλάσσιου ταξιδιού (αλέ-ρετούρ) θα είναι περίπου η ίδια αλλά με τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι τη Χίο να είναι περίπου 1 ώρα μεγαλύτερη λόγω της στάσης στο Γαύριο Άνδρου.

 

 

Γράφει: ο Γ. Μαϊστράλης

Πολιτευτής ΑΝΕΛ

12

image

image

Newsletter