twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 18:11
Εκτύπωση

imageΗ Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε και είδαμε πολλά και τα περισσότερα δηλώνουν ότι αυτοί που τα εκστομίζουν δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ επαφή με την κοινωνία. Αιτία της τελευταίας έκρηξης είναι τα <<φιλοδωρήματα>> κατά τον Κ.Μητσοτάκη που δίδονται από την Κυβέρνηση ή οι προεκλογικοί  μποναμάδες κατά τα ΜΜΕ . Επειδή όμως εμείς είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και βιώνουμε μαζί την κρίση μπορούμε και καταλαβαίνουμε τις ανάγκες των πραγματικά ευάλωτων και ασθενέστερων συμπολιτών μας. Η ΝΔ. αρνείται τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του κράτους πιστή σε ένα κακέκτυπο νεοφιλελεύθερης πολιτικής η οποία υποστηρίζει να μην υπάρχουν φόροι, μόνο οι φορολογικοί παράδεισοι  που είναι η προέκταση του αιτήματος να μην υπάρχει φορολογία.

 Είναι αναγκαίο να παραθέσουμε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από το 2008 μέχρι το 2015 ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από 28,1% σε 36%, δηλαδή το 2008 ήταν 2,9 εκατομμύρια άτομα και το 2015 ήταν 3,9 εκατομμύρια άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι 1 εκατομμύριο άτομα πέρασαν από τη μεσαία τάξη στην κατώτερη τάξη μέσα στα 6 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Με απλά λόγια οι φτωχοί μέσα στην κρίση έγιναν φτωχότεροι, ενώ το 10% των πλουσιότερων αύξησε τα εισοδήματά του φοροδιαφεύγοντας «νόμιμα», στα Panama και paradise papers με off shore εταιρείες.

Η ανεργία των νέων με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχε φτάσει στα δυσθεώρητα ύψη του 60%, ενώ από το 2015 έχει μειωθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, η συνολική ανεργία που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση ήταν στο ύψος του 27,5% και σήμερα κινείται κάτω από 20%.

Σχετικά με τις δαπάνες για την κοινωνική προστασία, δηλαδή την πρόνοια.,στον προϋπολογισμό του 2015 ήταν  790 εκατομμύρια, το 2017 έγινε 1,525,7 δις και το 2018 θα γίνει 1,836 δις, δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω.

Τι έχει κάνει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση για τους ασθενέστερους, τους νέους, για τους ανθρώπους που είναι στα όρια.

  • Με το κεκτημένο της δημοσιονομικής σταθερότητας προχώρησε στην απονομή του κοινωνικού μερίσματος στοχευμένα και δίκαια. 1,4 δισ. ευρώ αποδόθηκε προς το ένα τρίτο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας,με το ύψος του υπό διανομή ποσού να ανέρχεται σε 727 εκατ. ευρώ με μέσο ποσό καταβολής ανά εγκεκριμένη αίτηση 554 ευρώ,χωρίς να έχουμε υπολογίσει και τις νέες αιτήσεις .
  • Την εφάπαξ ενίσχυση των 400 ευρώ στους νέους ανέργους,την οποία βάφτισε ο κ.Μητσοτάκης φιλοδώρημα, Να θυμίσουμε στην ΝΔ ότι το 2012, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών μειώθηκε στα 430 ευρώ καθαρά.Σήμερα τα 400 ευρώ εφάπαξ ενίσχυση είναι  φιλοδώρημα για τον κ. Μητσοτάκη αλλά τα 430 ευρώ μισθός νομοθετημένος για τους νέους δεν ήταν φιλοδώρημα! Ήταν πράξη λογική.
  • Τα 760 εκατομμύρια του ΚΕΑ για 700.000 συμπολίτες μας , 200 εκατομμύρια των σχολικών γευμάτων για 500.000 παιδιά,145.000 νέες θέσεις σε συνολικά 1.800 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς,συνολικά 165.000 δωρεάν θέσεις για όλα τα παιδιά εργαζόμενων και άνεργων οικογενειών, 260 εκατομμύρια επί πλέον των οικογενειακών επιδομάτων ,600 εκατομμύρια για την επιδότηση ενοικίου και τραπεζικού δανείου πρώτης κατοικίας.
  • Ενενήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στους δήμους όλης της χώρας προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο προσαρμογής των παιδικών σταθμών στις νέες προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.
  • Άμεση νομοθετική ρύθμιση για μετεγγραφή στα αδέλφια που σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια.
  • Έκπτωση 50% στα εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα νησιά ενόψει εορτών.
  • Υλοποιείται η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που από το 2012 περιμένει τη θεσμική της κατοχύρωση. Γίνεται πολιτική του κράτους η αναπηρία ως κοινωνική κατάσταση. Από εδώ και ύστερα, δεν θα υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία που δεν θα κρίνεται ως προς τις επιπτώσεις της στα άτομα με αναπηρία. Δεν κόβεται  ούτε ένα ευρώ από κανένα επίδομα αναπηρίας.
  • Η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τους οίκους ευγηρίας, για τις μονάδες παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία και νοητική υστέρηση.
  • Για 1η φορά δημιουργείται στην Ελλάδα ένα κράτος κοινωνικής προστασίας, που αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, όχι μόνο τις ευάλωτες κατηγορίες, με δύο νέους πυλώνες: Τον Εθνικό Μηχανισμό με τα 240 κέντρα κοινότητας και τον ΟΠΕΚΑ, το νέο ΟΓΑ.
  • Σημαντικές εκπτώσεις στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για την ημερήσια κατανάλωση ρεύματος και αυξομειώσεις στις αντίστοιχες χρεώσεις για τη νυχτερινή κατανάλωση ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου με την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή.
  • Τελευταίο αφήσαμε την εξάμηνη παράταση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο που έχουν hot spot. Αποφασίστηκε επίσης από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του "μεταφορικού ισοδύναμου" στη Νησιωτική Ελλάδα. Οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ ήταν το μόνο μέτρο νησιωτικής πολιτικής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος μεταφορικών. Αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιδότηση του εισιτηρίου και του κόστους μεταφοράς στα νησιά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιδοτείται κάθε χρόνο, το εισιτήριο και το κόστος μεταφοράς στα νησιά. Το κόστος ετησίως θα αγγίζει τα 100 εκ. ευρώ και θα προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε από τώρα την επόμενη μέρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Για ένα κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα πάψει να είναι ιδρυματικό και επιδοματικό με πελατειακές σχέσεις,χωρίς συγχωνεύσεις νοσοκομείων,κλείσιμο σχολείων και απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, που θα αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους ευάλωτους με αξιοπρέπεια, ισονομία και δικαιοσύνη.

 

 

12

image

image

Newsletter