twitter youtube google

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τρίτη, 30 Μαΐου 2023 16:56
Εκτύπωση

Η έκθεση με τίτλο «[ΚΟΡΠΟΥΣ, ΧΧΙΙΙ]» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 1 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσειολογίας −Museolab− του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

12

Μέσα σε 23 χρόνια 1.203 αρχαιολογικά σώματα ταξινομήθηκαν στις 2.534 σελίδες μίας τετράτομης επιστημονικής δημοσίευσης. 100 από αυτά τα φωτογραφημένα λίθινα σώματα των τεσσάρων Καταλόγων Γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (ΚΓΑΜΘ) επαναφωτογραφήθηκαν την περίοδο 2021−2022 στοιχειοθετώντας ένα νέο corpus, ένα νέο σώμα, με τίτλο [ΚΟΡΠΟΥΣ, ΧΧΙ−ΧΧΙΙ] από τον Φώτη Υφαντίδη, το οποίο εκδόθηκε από το Εργαστήριο Μουσειολογίας −Museolab− του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Σε αυτή τη φωτογραφική διαδικασία τόσο η έντυπη και η ψηφιακή μορφή των ακαδημαϊκών καταλόγων όσο και οι ίδιες οι εικονοποιήσεις των γλυπτών −αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου ακαδημαϊκού φωτογραφικού βλέμματος− νοούνται ως παράλληλα αρχαιολογικά αντικείμενα.

 

Η φωτογραφική επαναδιαπραγμάτευσή τους σχολιάζει τα όρια της έντυπης και ψηφιακής υλικότητας, καθώς και την πρακτική της αρχαιολογικής συνάθροισης και ταξινόμησης, με στόχο τη δημιουργία νέων υφών που προκύπτουν από τα διδιάστατα, ψευδο−τριδιάστατα ή έντονα ψηφιακά αλλοιωμένα επαναφωτογραφημένα σώματα.

 

Στην έκθεση [ΚΟΡΠΟΥΣ, ΧΧΙΙΙ], που θα φιλοξενείται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ’ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης έως και τις 20 Ιουλίου 2023, αυτά τα επαναφωτογραφημένα σώματα επιστρέφουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τη μορφή μίας νέας υλικότητας.

 

Σύλληψη − Εκθεσιακός σχεδιασμός: Φώτης Υφαντίδης.

 

Είσοδος ελεύθερη.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης Δημιουργικός Πυρήνας Έρευνας και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Τριδιάσταστης Πολυμεσικής Εκθεσιακής Αφήγησης, που εντάσσεται στο έργο «Διαπεριφερειακός Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιγαίου Αρχιπελάγους στον Πολιτισμό και Τουρισμό» - MIS 5047046, το οποίο εντάσσεται στη δράση υποστήριξης της Περιφερειακής Αριστείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους.

 

12

image

image

Newsletter