twitter youtube google

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 19:47
Εκτύπωση

1ος κύκλος διδασκαλίας των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου στο πλαίσιο του έργου “3D Printing technology aims students at better understanding maths and recycling procedure “ (“3D-ReMath”)

 

«Κλικ ... και το αντικείμενο στο χέρι σου!»

12

Η παραπάνω φράση είναι χαρακτηριστική σε όσους έχουν ακούσει ή ασχολούνται με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing), την τεχνολογία μέσω της οποίας ένα ψηφιακό αντικείμενο μετατρέπεται σε ένα στέρεο σώμα.

Αυτήν την έκπληξη και την χαρά της κατασκευής είδαμε στα πρόσωπα των μαθημάτων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, όπου την περίοδο 12-25 Ιανουαρίου, το διαδικτυακό Προσωπικό του σχολείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ανέπτυξε μια σειρά από δραστηριότητες οι οποίες αφορούσαν στα μαθηματικά,  στην τρισδιάστατη εκτύπωση και στην ανακύκλωση. Η λογική αυτών των δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου 3D-ReMath, το οποίο συντονίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου,  το Agrupamento de Escolas de Marrazes (Πορτογαλία) και το ISA13 Istituto Comprensivo Sarzana (Ιταλία), χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του έργου Erasmus+. Η βασική φιλοσοφία του 3D-ReMath αναφέρεται στην κατανόηση μαθηματικών εννοιών, μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης και με τη χρήση υλικού που έχει προκύψει από την ανακύκλωση πλαστικών.

Συγκεκριμένα:

Στα μαθηματικά αναπτύχθηκαν δραστηριότητες προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν (α) την έννοια του συνόλου και της ομαδοποίησης αντικειμένων με συγκεκριμένα κριτήρια και (β) τα κλάσματα. Οι δραστηριότητες εντάχθηκαν στο διδακτικό μοντέλο του “Story Line” που το εφαρμόζει το σχολείο για δεύτερη συνεχή χρονιά. Οι μαθητές των μικρών τάξεων έμαθαν να ομαδοποιούν γράμματα και αριθμούς ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος τους, προσφέροντας βοήθεια στην αγαπημένη τους ηρωίδα, τη Λίζα που ήθελε να δραπετεύσει από την Στρογγυλοχώρα. Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων μέσα από δραστηριότητες για τους κλασματικούς αριθμούς κατανόησαν την έννοια του «όλου» π.χ. παραγγέλνω μια πίτσα και την έννοια του «μέρους» π.χ. επιλέγω 3 κομμάτια πίτσα από τα συνολικά 8.

Στην τρισδιάστατη εκτύπωση, υπήρξαν διαφορετικές δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Οι μαθητές ηλικίας μέχρι 8 χρονών, πήραν μέρος σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων που αναπτύχθηκε στην πλατφόρμα kahoot, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με την έννοια του «κατασκευάζω». Κατασκευάζω αντικείμενα από πηλό, από πλαστελίνη, από χαρτί, αλλά.... και με την βοήθεια ενός ειδικού εκτυπωτή!! Ο ενθουσιασμός τους όταν χρησιμοποίησαν τους τρισδιάστατους εκτυπωτές του σχολείου τους και είδαν να εκτυπώνονται αριθμοί και γράμματα ήταν τεράστιος.

Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων επίσης πήραν μέρος στο ηλεκτρονικό κουίζ, προκειμένου να κατανοήσουν την έννοια της «κατασκευής» αποκλειστικά από έναν εκτυπωτή. Στη συνέχεια έμαθαν πως να σχεδιάζουν τρισδιάστατα αντικείμενα με τη βοήθεια του λογισμικού Sketch up και επεξεργάστηκαν από κοντά τους 3D εκτυπωτές. Ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες των δασκάλων τους και αφού το θέμα του 3D Re-Math είναι η συνεισφορά του 3D Printing στην κατανόηση των μαθηματικών, εκτύπωσαν πίτσες 4, 6 και 8 κομματιών προκειμένου να κατανοήσουν τα κλάσματα και να αναγνωρίζουν ισοδύναμες έννοιες όπως αυτές των 2/4 και 3/6. Παράλληλα επεξεργάστηκαν 3D αντικείμενα και άρχισαν να δουλεύουν τα δικά τους σχέδια (SketchUp) για επόμενες εκτυπώσεις. Οι μαθητές, συνεργάστηκαν, προβληματίστηκαν, σχεδίασαν, αυτοσχεδίασαν, δημιούργησαν, διασκέδασαν και εκτύπωσαν,

Στις δραστηριότητες της ανακύκλωσης, μοιράστηκε στους μαθητές ένα ερωτηματολόγιο διερεύνησης των γνώσεων τους σχετικά με τη Διαχείριση Αποβλήτων. Ακολούθως, οι μικροί μαθητές θαύμασαν από φωτογραφία το τεράστιο δελφίνι που κοσμεί το κανάλι δίπλα στον κεντρικό σταθμό της Ουτρέχτης και το οποίο είναι κατασκευασμένο από απόβλητα από διάφορους ωκεανούς, ενώ οι μαθητές ηλικίας πάνω από εννιά, θαύμασαν τα έργα τέχνης του Bordalo φτιαγμένα από επαναχρησιμοποιημένα υλικά (ελαστικά, προφυλακτήρες) που κοσμούν τους δρόμους της Λισαβόνας. Κάπως έτσι κατανόησαν τις έννοιες της «μείωσης των αποβλήτων», της «επαναχρησιμοποίησης των υλικών», της «ανακύκλωσης». Στη συνέχεια συζητήθηκε ο τρόπος που διαχειρίζονται τα απόβλητα οι δήμοι της Χίου, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Τέλος πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, όπου οι μαθητές έφεραν τα «σκουπίδια» της τάξης τους (χαρτί και πλαστικό) με γαντάκια και αποστάσεις και ξεκίνησαν τη «σκυταλοδρομία της ανακύκλωσης». Έπρεπε όλα να μεταφερθούν στον «κάδο ανακύκλωσης» και στη συνέχεια με τη μέθοδο της διαλογής διαχώρισαν τα απόβλητα σε δύο χωριστούς κάδους, ό ένας για το χαρτί και ο άλλος για το πλαστικό. Οι μαθητές πήραν μέρος και σε ένα παιχνίδι ρόλων όπου ως πολίτες παρουσιάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο , με επιχειρήματα την ανάγκη για ένα πιο φιλικό περιβάλλον.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θέλει να ευχαριστήσει θερμά τη διευθύντρια και το διδακτικό προσωπικό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου. Το συγκεκριμένο έργο και ο επιτυχής τρόπος υλοποίησής του αποτελεί παράδειγμα των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να φέρει η συνεργασία μεταξύ των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά και η συνεργασία του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία της Χίου. Το Πανεπιστήμιο και θέλει και οφείλει να συνεισφέρει στην ικανοποίηση των αναγκών της Χιακής κοινωνίας και των μαθητών της. Μέσω του 3D-ReMath τα Εργαστήρια που συμμετέχουν, το Εργαστήριο Ποσοτικών Μεθόδων, το Εργαστήριο Τεχνολογίες Προστασίας της Ιδιωτικότητας και το Εργαστήριο Διαχείρισης Αποβλήτων, στοχεύουν να φέρουν σε επαφή τους μαθητές με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και συγκεκριμένα με το 3D printing και να δώσουν “την εικόνα για το μέλλον που έχει γίνει παρόν”.

 

 

12

image

image

Newsletter