twitter youtube google

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 16:49
Εκτύπωση

Image and video hosting by TinyPicΤο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εργάζεται τα τελευταία χρόνια εντατικά στον τομέα της ανάπτυξης και λειτουργίας Γεωπάρκων στηρίζοντας την προσπάθεια για ανάπτυξη της έρευνας, της εκπαίδευσης αλλά και της τοπικής νησιωτικής κοινωνίας του Γεωπάρκου Λέσβου.

 

Ο φάκελος επαναξιολόγησης του Γεωπάρκου Λέσβου για την περίοδο 2017-2020 υποβλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε η επιτόπια αξιολόγηση στη Λέσβο των εμπειρογνωμόνων της UNESCO Δρ. Mahito Watanabe του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών της Ιαπωνίας και τον Δρ. Jean-Luc Christophe Desbois, Διευθυντή του Γεωπάρκου Massif du Bauges της Γαλλίας, Συντονιστή του Φόρουμ των Γεωπάρκων της Γαλλίας.

 

Τους αξιολογητές συνάντησε και ενημέρωσε η Αναπληρώτρια Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια Αλ. Μπούνια, η οποία τους παρουσίασε τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις των Τμημάτων του καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις και συνεργασίες με άλλα Πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

 

Η επαναξιολόγηση της Λέσβου ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO για την περίοδο 2017-2020, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως ανακοινώθηκε από τον Καθηγητή Patrick McKeever, επικεφαλής του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών και Αντιμετώπισης Φυσικών καταστροφών της UNESCO κατά το κλείσιμο των εργασιών του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO που πραγματοποιήθηκε στο Τorbey της Αγγλίας με τη συμμετοχή 700 συνέδρων από 63 χώρες.

 

Η αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO οφείλεται στην πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και στην συμπαράσταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Λέσβου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και πολλών τοπικών φορέων.

 

Βασικά θέματα που απασχόλησαν το 7ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, στο οποίο συμμετείχαν Διευθυντές και στελέχη της UNESCO, Παγκόσμιων Γεωπάρκων, πανεπιστημιακοί και ερευνητές ήταν η εφαρμογή των κατευθύνσεων για την αναγνώριση περιοχών ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks), η ανάπτυξη του γεωτουρισμού και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους επισκέπτες των περιοχών, η ανάδειξη και αξιοποίηση γεωμνημείων και τοπίων, η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ γεωπάρκων και η προβολή τους ως τουριστικών προορισμών ποιότητας, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

 

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα 120 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO από 33 χώρες.

 

Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας και ο κώδικας δεοντολογίας του Παγκόσμιου Δικτύου και πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου και της 13μελούς Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

 

Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξελέγη ο Νικόλαος Ζούρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Συντονιστής του Γεωπάρκου Λέσβου.

12

image

image

Newsletter