twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024 21:31
Εκτύπωση

12

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ-Σ.Ι.ΝΟ.ΧΙ. εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Καθώς οι ανάγκες του νοσοκομείου ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε είναι αυξημένες την ίδια στιγμή που τα προβλήματα συσσωρεύονται ο Σ.Ι.ΝΟ.ΧΙ, επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις του, στηρίζει το αίτημα των ιατρών της παθολογικής κλινικής και του ακτινολογικού τμήματος. Το αίτημα των ιατρών έχει κοινοποιηθεί στα αρμόδια όργανα την 08/07/2024 και αναφέρει τα εξής:

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει με προηγούμενα έγγραφα και ενόψει της αποχώρησης του Συντονιστή Διευθυντή του τμήματος, της έλλειψης Νευρολόγου και κλινικού Αιματολόγου, της πλήρους έλλειψης ειδικευομένων ιατρών Παθολογίας, των αυξημένων αναγκών της Παθολογικής Κλινικής ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, η λειτουργία της Κλινικής βρίσκεται πλέον σε οριακό επίπεδο ασφάλειας.
Παρακαλώ όπως προχωρήσετε άμεσα στην προκήρυξη των παρακάτω θέσεων:

α) 2 τουλάχιστον από τις κενές θέσεις Παθολόγου στο Νοσοκομείο μας, αφού μετά την αποχώρηση του σημερινού Συντονιστή Διευθυντή θα προκύψουν 3 κενές οργανικές θέσεις. Ο ήδη υπάρχων επικουρικός γιατρός, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει, θα αναγκαστεί να αποχωρήσει για οικογενειακούς λόγους, εφόσον δεν προκηρυχθεί σύντομα θέση και αυτό θα οδηγήσει την κλινική σε κατάρρευση, δεδομένης και της πλήρους απουσίας ειδικευομένων ιατρών το τελευταίο εξάμηνο. Μέχρι πέρυσι η Παθολογική Κλινική είχε στο δυναμικό της έως και 7 ειδικευόμενους ιατρούς Παθολογίας για διετή άσκηση, οι οποίοι σταδιακά παραιτήθηκαν λόγω εξαντλητικών συνθηκών εργασίας.

β) 3 τουλάχιστον θέσεων Ακτινοδιαγνώστη. Αυτή την στιγμή υπηρετεί ενεργά στο νοσοκομείο μόνο μία Ακτινοδιαγνώστρια σε βαθμό Διευθυντή, αφού ο δεύτερος Ακτινοδιαγνώστης εξελέγη Δήμαρχος Χίου και ένας τρίτος συνάδελφος απεβίωσε πρόσφατα μετά μακρά μάχη με την επάρατο νόσο. Η κατάσταση στο τμήμα είναι εντελώς οριακή. Προς το παρόν επικουρείται από Εταιρεία που εργάζεται εξ αποστάσεως για την εφημέρευση κυρίως του Αξονικού Τομογράφου, ενώ όλα τα υπόλοιπα τμήματα υπολειτουργούν σοβαρά στην εξυπηρέτηση τόσο των εσωτερικών ασθενών (π.χ αδυναμία εκτέλεσης υπερήχων σε καθημερινή βάση), αλλά και των εξωτερικών ασθενών, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενών και των ανασφάλιστων που απευθύνονται αποκλειστικά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Παρά δηλαδή την πλήρη επάρκεια σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, η ένδεια ανθρώπινου δυναμικού έχει οδηγήσει το Τμήμα σε σοβαρή υπολειτουργία και το Νοσοκομείο σε αντίστοιχη δυσλειτουργία.

Ο λόγος που αναφερόμαστε μόνο στα τμήματα αυτά είναι ότι, αν και ζωτικής σημασίας για την λειτουργία κάθε νοσοκομείου, ούτε μία θέση από αυτές δεν προκηρύχθησαν στην προκήρυξη με αρ.πρωτ. 14α/Γ.Π. οικ. 12386μ με ημ/νία 28/2/2024. Η σημερινή έκκληση δεν είναι η πρώτη.

Υπενθυμίζουμε ότι τα παραπάνω κενά δεν είναι τα μόνα καθώς και άλλα τμήματα, με κυριότερο το Τμήμα Επειγόντων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Τα προβλήματα θα επιταθούν καθώς οι εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι.

Θεωρούμε ανεδαφική την προτεινόμενη «λύση» εισόδου ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ και καταδικάζουμε απερίφραστα τις πρόσφατες  απειλές του Υπουργού Υγείας  από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι αν οι ιδιώτες ιατροί δεν σπεύσουν να δηλώσουν διαθέσιμοι προς εφημέρευση τότε θα τους επιτάξει, όποτε, όπου και για όσο θέλει.

Είναι τέτοιες πρακτικές αποφασίζομεν και διατάσσομεν, με εντέλλεσθε διοικητών του, που μαζί με την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ έχουν οδηγήσει στην αποψίλωση Νοσοκομείων από ιατρούς.

 Αν ο κατήφορος αυτός δε σταματήσει, δεν θα υπάρχει σε λίγο κάτι για να υπερασπιστούμε. 

12

image

image

Newsletter