twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 16:55
Εκτύπωση

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Χίου κατά την φετινή σχολική χρονιά 2023-2024 πραγματοποιούν μαζί με σχολεία της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Σερβίας και της Ελλάδας από την περιοχή Οινόφυτα πρόγραμμα Εtwinning  με θέμα «Ήθη, έθιμα και παραδόσεις  της πατρίδας μου». Σκοπός του προγράμματος είναι να συνομιλήσουμε πολιτιστικά με τις άλλες χώρες, να γνωρίσουμε τα έθιμα που η κάθε χώρα έχει και να δούμε με ποιο τρόπο εκφράζει ο λαός της κάθε χώρας την χαρά, την λύπη του, την  πίστη του σε ένα ταξίδι εθίμων που έχει βαθιά τις ρίζες του στους αιώνες και αποτελεί κατάθεση ψυχής του απλού λαού.

3

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές αντάλλαξαν πληροφορίες για τον εαυτό τους και  τις ομορφιές των περιοχών που ζουν, έφτιαξαν αφίσες για την ασφάλεια και τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο και έφτιαξαν λογότυπα, τα οποία τέθηκαν σε ψηφοφορία για να βγει το καλύτερο. Με μεγάλη μας χαρά, πρώτο βγήκε το λογότυπο του μαθητή του σχολείου μας , Γιάννη Σπυρόπουλου του Α2, το οποίο θα εκπροσωπήσει το πρόγραμμα μας. Στις 13 Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα Ευγένειας, οι μαθητές ανέδειξαν την αξία του αλληλοσεβασμού και της ενσυναίσθησης των αναγκών των συνανθρώπων μας μέσα από ζωγραφιές, τις οποίες παρουσίασαν σε ένα κοινό κολάζ. Τα Χριστούγεννα οι μαθητές αντάλλαξαν κάρτες ενώ το Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε  διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών, οι οποίοι παρουσίασαν τον εαυτό τους , τα ενδιαφέροντά τους , συνομίλησαν  και προσπάθησαν να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Κάθε χώρα αντάλλαξε υλικό σχετικό με τα έθιμα, τους χορούς και τη γαστρονομία της περιοχής τους αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί την καλύτερη γλώσσα επικοινωνίας.  

 

Για την παρουσίαση των παραπάνω θεμάτων αξιοποιήθηκαν ψηφιακά μέσα και δημιουργήθηκε για κάθε ενότητα και διαφορετικό ψηφιακό υλικό όπως βίντεο, PowerPoint, κολάζ, και παιχνίδια στο kahoot. Ανατρέχοντας κανείς στο κοινό ψηφιακό υλικό θα εντυπωσιαστεί από την πολυμορφία και την πολυχρωμία που επικρατεί στα ήθη και έθιμα κάθε τόπου που αντικατοπτρίζει ακριβώς την πολιτιστική ποικιλία που υπάρχει στην Ευρώπη.   

 

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην εκπαίδευση. καθώς διαμορφώνει την ευρωπαϊκή συνείδηση των μαθητών, προωθεί την εξωστρέφειά τους και την αποδοχή της διαφορετικότητας που υπάρχει στην Ευρώπη ως στοιχείο που οδηγεί στην εξέλιξη.

 

Στο πρόγραμμα από το 3ο Γυμνάσιο συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Βλασοπούλου Μαρία, Βασιλάκη Αγγελική και Νικολούλη Αναστασία και οι μαθητές Κρεατσούλα Όλγα, Μέτα Έμυ, Μπουγδάνου Μιχαέλα, Μπίμπα Κέισυ, Πιτσάκη Στέλλα, Κυπριωτέλης Θοδωρής, Ψωμαδάκη Ιωάννα, Φέκος Στέλιος, Φέκου Μαρκέλλα, Σπανού Αντωνία, Γλύκα Ευαγγελία, Καραμπούλα Ιωάννα, Μωράκη Χαρούλα,Σαραντινού Σοφία, Σπυρόπουλος Γιάννης, Τσίγκος Λουκάς, Τσίγκου Στέλλα.

12

image

image

Newsletter