twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 18:54
Εκτύπωση

imageΜε την παρουσία του Δημάρχου Χίου και των προέδρων της ΝΕ ΤΕΕ Χίου, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χίου , του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Χίου καθώς και διακεκριμένων πολιτών της πόλης μας έγινε στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό κέντρο Δήμου ΧΙΟΥ , η ενημερωτική ημερίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΧΙΟΥ με θέμα: "Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί, Θεσμικά κι διοικητικά ζητήματα"

Με αφορμή την μελέτη ανάπλασης του Πάρκου-Δημοτικού Κήπου του Δ. Χίου και τις διαδικασίες εκπόνησης, παραλαβής και δημοπράτησης, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων  Χίου, διοργάνωσε ημερίδα προκειμένου να διερευνηθούν και να εκτεθούν οι απόψεις για τις ορθές πρακτικές που ακολουθούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας στην αίθουσα του ΟΜΗΡΕΙΟΥ πνευματικού κέντρου του Δήμου μας κήρυξε η κα. Άννα Φήκαρη, Αρχιτέκτων και Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων  Χίου η οποία αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην εναρκτήρια ομιλία της επεσήμανε ότι: Οι Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί είναι το απαραίτητο θεσμικό εργαλείο για να έχουμε τις καλύτερες μελέτες αφ’ ενός και η ενδεδειγμένη διεθνώς προσέγγιση σε αντίστοιχες μελέτες αφ’ ετέρου.

Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και οι «έντιμοι κανόνες σε καθεστώς ίσων ευκαιριών» είναι απαραίτητοι όσο ποτέ. Ειδικά οι άρχοντες που έχουν εκλεγεί για να εποπτεύουν και να εγγυώνται την ηθική και την νομιμότητα υποχρεούνται να τηρούν κανόνες και θεσμούς. Την ημερίδα χαιρέτισαν :

Ο Δήμαρχος Χίου κ. Εμμανουήλ Βουρνούς

Ο πρόεδρος της ΝΕ ΤΕΕ Χίου κ. Εμμανουήλ Μισυρλής

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου κα. Ανθίππη Ζαννάρα

Ο προσκεκλημένος ομιλητής, dr. Ευάγγελος Λυρούδιας, διακεκριμένος Αρχιτέκτονας, πρώην πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, παρουσίασε με αφορμή τη μελέτη του Πάρκου-Δημοτικού Κήπου Δ. Χίου, μια συνολική εικόνα του θέματος των Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Παρουσίασε παραδείγματα επιτυχημένα και μη. Στο ζήτημα των μελετών και ειδικότερα για αυτές που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, τόνισε πώς η διασφάλιση του, εξασφαλίζεται μόνο μέσα από διαδικασίες που δίδουν το δικαίωμα σε όλους που έχουν τα προσόντα και τα επαγγελματικά δικαιώματα να προτείνουν τη λύση που θεωρούν καλύτερη. Απαιτείται είπε, μία έντιμη πρόσκληση και μία δίκαιη κρίση.

«Σε μια δύσκολη περίοδο για όλους μας, περίοδο κρίσης και κριτικής των θεσμών και των πολιτικών αυτής της χώρας, ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα πραγματεύεται τα παραπάνω ερωτήματα, θα εξέπεμπε ένα σαφές μήνυμα: πως οφείλουμε επιτέλους να δούμε την Αρχιτεκτονική ως μια νέα ευκαιρία αναγέννησης. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα λευκό χαρτί και σχεδιάζουμε την διάδοση και τις πολιτικές για την Αρχιτεκτονική υπό το πνεύμα μιας νέας εκκίνησης.

Αυτοδιοικητικός και ο ίδιος, παρουσίασε τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ σε συνεργασία με την Εταιρεία ALUMIL που ενώ προέρχεται από Χορηγία της Ιδιωτικής εταιρείας εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μελετητικών γραφείων. Όπως χαρακτηριστικά είπε ακόμη και τα σουβλάκια που θα καταναλώσουν οι ενδιαφερόμενοι μελετητές που θα επισκεφθούν την περιοχή μελέτης αποτελούν κέρδος και στόχο για τον Δήμο Διονύσου, δείχνοντας έτσι τον δρόμο ….. ως εμπειρότερος συνάδελφος.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι στη Δημοκρατία μας, αποτελεί ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ οι έχοντες τα προσόντα Αρχιτέκτονες να έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν την πρότασή τους και να την προτείνουν προς την τοπική κοινωνία. Εξ άλλου από ένα διαγωνισμό με πολλές συμμετοχές ακόμα και η εμπορική ζωή της πόλης ωφελείται από τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν.

Ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χίου, χαιρετίζει την ενεργό θετική παρουσία του Δημάρχου μας και συναδέλφου αρχιτέκτονα κ. Μανώλη Βουρνού, και ελπίζει ότι ο Δήμος Χίου πλέον έχει σκοπό και προγραμματισμό να εφαρμόζει  τις προβλεπόμενες εκ του νόμου περιπτώσεις και διαδικασίες διενέργειας και προκήρυξης  αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών και  σχεδίων για τα έργα του Δήμου μας,  προασπιζόμενος  το Δημόσιο Συμφέρον.

Ιδιαίτερα για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ο σύλλογός μας πιστεύει ότι πρέπει να εκλείψουν περιπτώσεις παράκαμψης και αποφυγής των από τη Διοίκηση, διότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις, ακύρωση χρήσιμων για το τόπο μελετών και έργων, με κίνδυνο εμπλοκής, ακόμη και απώλειας των χρηματοδοτήσεών τους, από ενστάσεις, προσφυγές κλπ., εξελίξεις που κανείς δεν τις θέλει.

Η θεσμική αντιμετώπιση επιβάλλεται, ασχέτως αν η νομοθεσία παρουσιάζει τις όποιες αδυναμίες. Η παροχή ίσων ευκαιριών αποτελεί υποχρέωση όλων των Αρχών ώστε να υπηρετείται τελικά η ηθική νομιμοποίηση των πολιτικών αποφάσεων.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση.

 

12

image

image

Newsletter