twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 15:31
Εκτύπωση

imageΣπάνιες φορές τα 8 χρόνια που υπάρχει η ChiosPress έχουν απορήσει σε τέτοιο βαθμό και μια από αυτές είναι η απάντηση που λάβαμε από το Κέντρο Πρόληψης. Δεν ξέρουμε αν στο Κέντρο Πρόληψης ομιλούν την ελληνική ή αν απλά το μυαλό τους είναι θολωμένο και αποτέλεσμα είναι οι «άρες μάρες κουκουνάρες» του απαντητικού κειμένου τους.

 

Στην ανάρτηση που κάναμε στις 5 Φεβρουαρίου και ζητάμε από τον καθένα να τη διαβάσει δεν έχει καμία σχέση με τα όσα επικαλούνται στο κείμενο τους. Η ανάρτησή μας έχει να κάνει ξεκάθαρα με αυτά που αναρτήθηκαν και με την παραδοχή της διαχειρίστριας της εν λόγω σελίδας, καθώς και με τις ενέργειες των αρμόδιων αρχών του κράτους.

 

Δεν ξέρουμε τις πιθανές σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η απάντηση του Κέντρου Πρόληψης 10 μέρες μετά την ανάρτηση, αλλά και φυσικά δε θίξαμε τίποτα από αυτά που αναφέρουν.

 

Συνεπώς, εφόσον ομιλούν την ελληνική, όπως ο μέσος Έλληνας, θα πρέπει να διαβάσουν και πάλι την ανάρτησή μας και εν συνεχεία να ανακαλέσουν το κείμενό τους. Σε διαφορετική περίπτωση το κείμενό τους θεωρούμε ότι είναι εκ του πονηρού και στόχο έχει να θολώσει την υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση τις υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης τις γνωρίζουμε, ωστόσο το κείμενο μας στέκεται αλλού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ: Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΝΑΡΚΟΜΑΝΕΙΣ ΦΙΛΟΥΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΑΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:

Με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας Chios press στις 5 Φεβρουαρίου 2018, με τίτλο: «η διαχειρίστρια της ομάδας των αλληλέγγυων καλεί τους ναρκομανείς φίλους να ζητήσουν βοήθεια από τον ΟΚΑΝΑ» θα θέλαμε να διευκρινίσουμε σε ποιους απευθύνονται οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης Χίου Ναυτίλος. Καταρχάς, με βάση τον  σκοπό του  Κέντρου Πρόληψης (Σύσταση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία Κέντρο Πρόληψης Χίου Ναυτίλος άρθρο 4 ) «…όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται από επιστημονικό προσωπικό σε εθελοντικά προσερχόμενους πολίτες, με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα και τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνικότητας, ιδεολογίας, θρησκείας, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης  και οιαδήποτε άλλης διάκρισης».

 Με δεδομένο το παραπάνω, το Κέντρο Πρόληψης μπορεί και πρέπει να παρέχει υπηρεσίες και σε πρόσφυγες/μετανάστες.

Επιπλέον ως δομή πρόληψης παρεμβαίνουμε σε όλες τις ομάδες πληθυσμού, ανεξάρτητα από το αν αυτές αντιμετωπίζουν ή όχι πρόβλημα με εξαρτήσεις.

Στόχος μας είναι μέσα από την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας να κινητοποιηθούν άτομα και φορείς ώστε να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις αρχές της πρόληψης πολλαπλασιάζοντας τα αποτελέσματά της.

 Γι’  αυτό και θεωρούμε απόλυτα θεμιτή τη δράση της κ. Καλιπόζη ( η οποία  είναι εκπαιδευτικός) να προβάλει το συγκεκριμένο έντυπο του Κέντρου.

               Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η πρόληψη είναι κυρίως η παρέμβαση πριν την εμφάνιση του προβλήματος, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που προκαλούν την εξάρτηση και να ευαισθητοποιηθεί συνολικά η κοινωνία για παροχή βοήθειας σε άτομα που την έχουν ανάγκη.

Γι’ αυτό και δημοσιεύματα όπως το παραπάνω θεωρούμε ότι πλήττουν το θεσμό και το σκοπό της πρόληψης, δημιουργούν αποδιοπομπαίους τράγους, προκαλούν ανασφάλεια στους ωφελούμενους ότι η αναζήτηση βοήθειας μέσω συμβουλευτικής μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκή με το Νόμο, καταπατώντας την αρχή του απορρήτου και δίνουν «άφεση αμαρτιών» σ’ αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για το κοινωνικό πρόβλημα της εξάρτησης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο                       Για τους εργαζόμενους

του Κέντρου Πρόληψης Χίου           του Κέντρου Πρόληψης Χίου

     Ναυτίλος                                               Ναυτίλος

Ο Πρόεδρος                                         Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ν. Αγραφιώτης                                           Γ. Ψαρούδης

 

12

image

image

Newsletter