twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2017 16:14
Εκτύπωση

imageΠερισσότεροι από 13.500 αιτούντες άσυλο παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά με πολλούς πρόσφυγες να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες, καθώς ο χειμώνας ξεκινά σήμερα στις 21 Δεκεμβρίου, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Η Ελλάδα, με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, πρέπει να μεταφέρει άμεσα χιλιάδες αιτούντες άσυλο στην ελληνική ηπειρωτική χώρα και να τους παρέχει επαρκείς συνθήκες στέγασης καθώς και πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε νωρίτερα αυτό τον Δεκέμβρη ότι θα μετέφερε 5.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα ως έκτακτο μέτρο, πριν την έναρξη του χειμώνα. Παρά την μεταφορά σχεδόν 3.000 ανθρώπων από τις αρχές του μήνα, οι καταυλισμοί στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω έχουν ακόμα 11.005 άτομα στους χώρους τους με συνολική χωριτικότητα μόνο για 5.576 άτομα. Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν καταφθάσει στα ελληνικά νησιά την ίδια περίοδο.

Κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας που ξεκίνησε στις 1 Δεκεμβρίου, 13 ανθρωπιστικές οργανώσεις κάλεσαν τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να βάλει ένα τέλος στην πολιτική του περιορισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά. Οι οργανώσεις ζητούν από τις ελληνικές αρχές να μεταφέρουν άμεσα τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα σε καλύτερες συνθήκες και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα πριν την επίσημη έναρξη του χειμώνα. Οι οργανώσεις καλούν επίσης και τους άλλους ηγέτες της Ε.Ε. να πάρουν μια ξεκάθαρη στάση ώστε να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική περιορισμού που κρατάει τους αιτούντες άσυλο εγκλωβισμένους στα νησιά εξαιτίας της Συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας.

Η Διεθνής Αμνηστία και οι υπόλοιπες οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία θα συνεχίσουν τη δράση τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπογραμμίζοντας τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά. Οι οργανώσεις θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους ηγέτες για μια πιο αποτελεσματική λύση, η οποία θα προστατεύει τα δικαιώματα και θα μειώνει την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εισάγει ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο τις ερχόμενες ημέρες προκειμένου να επιταχύνθουν οι διαδικασίες ασύλου με στόχο να πραγματοποιούνται πιο γρήγορα οι επιστροφές στην Τουρκία, σύμφωνα με την Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση των νησιών και τα συστημικά ζητήματα, τα οποία και συνδέονται με την πολιτική περιορισμού και τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που έχουν οδηγήσει σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά. Κάθε μεταρρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αιτούντες άσυλο θα έχουν πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, οι οποίες θα επιτρέπουν σε όλες τις αιτήσεις να εξεταστούν δίκαια ως ξεχωριστές υποθέσεις.

 

12

image

image

Newsletter