twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 19:38
Εκτύπωση

image

Με μια ιδιαίτερη εκδήλωση «μοιράσματος» συναισθημάτων, αγάπης και αποδοχής προς τον συνάνθρωπο γιόρτασε η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, τη 10χρονη επέτειο λειτουργίας της.

 

Πλήθος κόσμου από όλο το νομό, παρακολούθησε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, την διαδραστική, αυτοσχεδιαστική παράσταση «Share» από την θεατρική ομάδα PLAYBACK Ψ, που ταξίδεψε από την Αθήνα, μετά από πρόσκληση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου με σκοπό το χιώτικο κοινό να «γράψει» το δικό του έργο!

 

Με αίσθημα συγκίνησης το κοινό άνοιξε την καρδιά του και οι θεατές μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες, εμπειρίες, όνειρα και επιθυμίες. Ο θίασος των ειδικά εκπαιδευμένων ηθοποιών ανέλαβε να αναπαραστήσει στη σκηνή τις αφηγήσεις των θεατών μέσω αυτοσχεδιασμού. Ο αυτοσχεδιασμός περιελάμβανε ήχους, κίνηση, διάλογο, μουσική, τραγούδι και φωτισμό. Κάθε αφήγηση άνοιγε ένα παράθυρο στη μνήμη των θεατών και έδινε το χέρι σε μια επόμενη ιστορία, μία ανθρώπινη αφήγηση πολύ προσωπικών εμπειριών. Ίσως να ήταν ο σεβασμός, ίσως η αποδοχή και αναγνώριση, ίσως η εκπληκτική ικανότητα του θιάσου να ακούει και να αυτοσχεδιάζει ή ίσως η μεγάλη επιθυμία όλων μας για αληθινές ιστορίες, πάντως η εμπειρία όσων βρεθήκαν σε αυτή τη βραδιά ήταν ένα μοναδικό αίσθημα ανθρώπινης συνύπαρξης.

 

Στην εκδήλωση, απεύθυνε χαιρετισμό η παιδοψυχίατρος Μαριάννα Τάσση, ιδρυτικό μέλος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» , ενώ η Επιστημονικά Υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου, ψυχίατρος, Ηλιάνα Φύλλα, εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που ξεκίνησαν το στήσιμο της Μονάδας στη Χίο, στους συνεργάτες της όλα αυτά τα χρόνια καθώς και σε όλους τους εξυπηρετούμενους, ιδιαιτέρως σε αυτούς που ήρθαν ακόμα και από τα χωριά τους, προκειμένου να τιμήσουν με την παρουσία τους αυτή τη γιορτή.

 

Όλοι όσοι παρευρέθηκαν εξέφρασαν τις καλύτερες εντυπώσεις για αυτή την εκδήλωση μέσα στα κοινωνικά δίκτυα , αλλά και με όποιο τρόπο μπορούσαν. Ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς μέσα από την σελίδα του στο facebook δήλωσε: «Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας στη Χίο. Διέξοδος, στήριγμα και στερέωμα τόσων δικών μας ανθρώπων που τους έχουν ανάγκη. Θερμές ευχαριστίες για την παρουσία της Μονάδας παντού και συγχαρητήρια για την ευρηματική εμπειρία που μας προσέφεραν οι Playback Ψ».

 

Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την υποστήριξη των χορηγών: βιβλιοπωλείο Πυξίδα, εκπαιδευτικός οργανισμός «Σκυτάλη», ταβέρνα «Χότζας», ψητοπωλείο «Στέκι», καφετέρια «Βολίσκος».

 

Λίγα λόγια για την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου : Ξεκίνησε την λειτουργία της το 2007 και είναι μέρος του προγράμματος «Ψυχαργώς» που στοχεύει στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Η λειτουργία της εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και οι υπηρεσίες της είναι δωρεάν σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και τις οικογένειές τους, που κατοικούν στα νησιά Χίος, Οινούσσες, Ψαρά. Οι υπηρεσίες της ΚΜΨΥ περιλαμβάνουν Ψυχιατρική Εκτίμηση, χορήγηση και παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής, υποστηρικτική παρακολούθηση , ψυχολογική υποστήριξη, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, κ.α.

 

12

image

image

Newsletter