twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 16:43
Εκτύπωση

imageΑπό τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Χίου και για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, γίνονται γνωστά τα εξής:

  Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου η Υπηρεσία μας πληροφορήθηκε ότι στο Δημοτικό Στάδιο Χίου υπάρχει έντονο πρόβλημα παρουσίας ψύλλων.  Το πρόβλημα πιθανά ξεκίνησε από την ύπαρξη ζώων σε παρακείμενο οικόπεδο , ανατολικά του Σταδίου.

Αναφορικά με το ζήτημα, το Υπουργείο Υγείας – Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας – Δ/νση Δημόσιας Υγείας – Τμήμα Υγειονομικών Κανονισμών και Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει έγγραφο με ΘΕΜΑ : «Μέτρα προστασίας από αρθρόποδα Υγειονομικής σημασίας (κοριούς , ψύλλους, ψείρες, ψώρα , κρότωνες)» με αριθμ. πρωτ. Γ1β/Γ.Π./ οικ.56837 / 25/7/2016 και ΑΔΑ 6ΜΔΝ465ΦΥΟ-ΨΤΜ . Μεταξύ άλλων αναφέρει :

«ΨΥΛΛΟΙ:

Έντομα μικρά (2-4mm),άπτερα με σώμα πλευρικά πεπλατυσμένο και εφοδιασμένο με πολυάριθμες σκληρές τρίχες χρώματος κιτρινοκάστανου έως ανοιχτού μαύρου. Η έξοδος των ενήλικων ψύλλων από τη νύμφη απαιτεί κραδασμό ή δόνηση ως ερέθισμα, γεγονός που εξηγεί γιατί ο άνθρωπος ή το ζώο όταν εισέρχεται σε σπίτι/φωλιά που έμεινε ακατοίκητο ακόμη και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και μηνών), δέχεται επίθεση από πολλούς ψύλλους.

Οι ενήλικοι ψύλλοι έχουν προσδόκιμο ζωής έναν και πλέον χρόνο και ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή (αίμα) για αρκετούς μήνες. Οι ψύλλοι είναι εξωπαράσιτα πολλών ζώων με προτίμηση τα τρωκτικά ,τις νυχτερίδες ,τους κονίκλους, τις γάτες, τα σκυλιά και τα πτηνά.

Τρόπος ανίχνευσης & καταπολέμησης ψύλλων-

Στο οικιακό περιβάλλον όταν εντοπιστούν ψύλλοι θα πρέπει να γίνει σχολαστική καθαριότητα και χρήση υπολειμματικών εντομοκτόνων (www.minagric.gr). Η εφαρμογή του γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες και με τρόπο ώστε να καλύπτονται όλα τα σημεία της κατοικίας (μέσα και έξω), όπου οι ψύλλοι βρίσκουν κατάλληλα ενδιαιτήματα για την αναπαραγωγή τους.

Οι σκληρές επιφάνειες (πλακάκια , μάρμαρα, ξύλα και πλαστικά), τα χαλιά, τα έπιπλα πρέπει να καθαρίζονται και να σκουπίζονται καθημερινά με ηλεκτρική σκούπα.

Όταν ο ψύλλος παρασιτεί πάνω σε κατοικίδιο ζώο (γάτα, σκύλο), θα πρέπει να εφαρμόζεται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή στο ζώο και ταυτόχρονα να γίνεται καταπολέμηση των ψύλλων στον περιβάλλοντα χώρο του(σχολαστικός καθαρισμός, σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα ή και εφαρμογή κατάλληλων εγκεκριμένων εντομοκτόνων.

Μετάδοση παθογόνων παραγόντων :

Το τσίμπημα του ψύλλου στον άνθρωπο προκαλεί τοπικό ερεθισμό και συνήθως κνησμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί τοπική αλλεργική αντίδραση ή δευτερογενής επιμόλυνση.

Οι σημαντικότερες λοιμώξεις που μεταδίδονται στον άνθρωπο από μολυσμένους ψύλλους, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η πανώλη, ο ενδημικός τύφος και η νόσος εξ ονύχων της γαλής. Περιστατικά ενδημικού τύφου αναφέρονται και στην Ελλάδα ενώ πανώλη δεν έχει καταγραφεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες (εδώ και πάνω από μισό αιώνα)».

    «… Επισημαίνουμε ότι στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr) είναι αναρτημένο ενημερωτικό υλικό για το κοινό(μέτρα ατομικής προστασίας) σχετικό με την προστασία από ψύλλους, ψώρα, κρότωνες ».

 

12

image

image

Newsletter