twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 17:41
Εκτύπωση

imageΠαγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία». Εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 ως φόρος τιμής στους ηλικιωμένους αλλά και για να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού διαδραματίζουν έναν σημαντικότατο ρόλο μέσω του εθελοντικού τους έργου, της μετάδοσης εμπειριών, της βοήθειας που προσφέρουν στα παιδιά τους και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα που συνδέεται άμεσα με την Τρίτη Ηλικία και τα ΑΜΕΑ και λειτουργεί από την δεκαετία του 2000 είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ένα πρόγραμμα που έγινε θεσμός και συνεχίζει χωρίς διακοπή έως σήμερα την αδιάκοπη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Η ομαλή λειτουργία του προγράμματος εξασφαλίζεται από εξειδικευμένες και καλά οργανωμένες ομάδες δράσης, οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς επιστήμονες, νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς και σε ορισμένες δομές από  φυσικοθεραπευτές.

Ο κοινωνικός επιστήμονας του προγράμματος έχει τη συνολική εποπτεία των ωφελούμενων αξιολογώντας τα περιστατικά, παρέχοντας κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, ερχόμενος σε επαφή με συναρμόδιους φορείς και παραπέμποντας περιστατικά που δεν άπτονται των υπηρεσιών του προγράμματος.

Οι εξυπηρετούμενοι ωφελούνται των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας που προσφέρει η νοσηλεύτρια του προγράμματος και οι οποίες αφορούν σε κατ΄οίκον επισκέψεις για τη μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων, τη συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής, την παροχή νοσηλευτικής μέριμνας καθώς και την συνοδεία τους σε χώρους υγείας.

Η οικογενειακή βοηθός του προγράμματος αναλαμβάνει την προμήθεια των ηλικιωμένων με είδη άμεσης ανάγκης  καθώς και την καθαριότητα της οικίας τους. Μία επιπλέον αρμοδιότητα των οικογενειακών βοηθών είναι η παροχή συντροφιάς, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Ο φυσικοθεραπευτής αναλαμβάνει την παροχή φυσικοθεραπειών στον φυσικό χώρο των ωφελούμενων.

Η Ελληνική Κοινωνία και Πολιτεία έχουν υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μία ομάδα πολιτών που καθίσταται  όλο και πιο αδύναμη φροντίζοντας για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση τους.

 

 

 

 

 

 

12

image

image

Newsletter