twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 16:02
Εκτύπωση

image

Χρυσάνθεμο

 

Τα καλλιεργούμενα χρυσάνθεμα είναι υβρίδια, με διάφορους τύπους και χρώματα ανθέων. Καλλιεργούνται ως φυτά κήπων, γλάστρας και δρεπτών ανθέων. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες (πάνω από χίλιες) κατατάσσονται σε ομάδες, ανάλογα με α) τον τύπο ή σχήμα των ανθικών κεφαλών, β) το χρώμα των ανθέων, γ) το μέγεθος των ανθικών κεφαλών, δ) την εποχή άνθησης, ε) την εμπορική χρήση, στ) την αντίδραση τους στη φωτοπερίοδο. Υπάρχουν κατηγορίες χρυσανθέμων που ανθίζουν μετά τον Οκτώβριο (όψιμη άνθηση) και καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο, άλλη κατηγορία που ανθίζει τον Οκτώβριο και μια τρίτη πριν τον Οκτώβριο (πρώιμη άνθηση).

 

Ποικιλίες χρυσάνθεμου κατάλληλες για παραγωγή γαστρικών φυτών διακρίνονται για: α) την παραγωγή καλοσχηματισμένου φυτού, β) την ευκολία διακλάδωσης, γ) την παραγωγή ανθέων γρήγορα και δ) για το ότι έχουν άνθη του επιθυμητού χρώματος, σχήματος και μεγέθους. Στις περισσότερες περιοχές καλλιεργούνται ποικιλίες των 7-12 εβδομάδων (δηλαδή χρειάζονται 7-12 εβδομάδες από την αρχή των μικρών ημερών μέχρι την άνθηση). Επομένως από τη φύτευση του έρριζου μοσχεύματος μέχρι την άνθηση απαιτούνται 3-4 μήνες περίπου. O αριθμός των μοσχευμάτων που φυτεύονται ανά γλάστρα εξαρτάται από το μέγεθος της γλάστρας και την εποχή. Σε γλάστρα διαμέτρου 15 εκ. φυτεύονται 5 μοσχεύματα το χειμώνα, ενώ 4-5 τις άλλες εποχές. Σε γλάστρα 10 εκ. αρκεί ένα μόσχευμα. Τα χρυσάνθεμα γλάστρας είναι έτοιμα για διάθεση όταν τα άνθη είναι από μισάνοιχτα έως πλήρως ανοιχτά.

 

 

Κυκλάμινο

 

Το αυτοφυές κυκλάμινο στο φυσικό του περιβάλλον, όταν αρχίζει η ξηρή (καλοκαιρινή) ζέστη πέφτει σε λήθαργο, απ’ όπου βγαίνει με τις βροχές του φθινοπώρου και την πτώση της θερμοκρασίας. Οι σπόροι χρειάζονται 2-3 χρόνια για να ανθίσουν κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες.

 

Το κυκλάμινο είναι από τα πιο διαδεδομένα γλαστρικά φυτά, στην Ευρώπη κυρίως, όλο το χρόνο. Με τον υβριδισμό έχουμε σήμερα στην αγορά ποικιλίες με μεγαλύτερα άνθη, έντονα χρώματα, διπλά άνθη, διπλοειδείς και πολυπλοειδείς. Πολλοί παραγωγοί αγοράζουν σπορόφυτα, είτε 15-18 εβδομάδων (6 εκ. ύψος), που θα είναι έτοιμα για διάθεση σε 4-5 μήνες, είτε 10 εκ. με ανθοφόρους οφθαλμούς, έτοιμα για διάθεση σε δυο μήνες.

 

 

 

 

Γράφει: Ανδριάνα Ν. Καρανικολή, Γεωπόνος.

 

E- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

12

image

image

Newsletter