twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 19:50
Εκτύπωση

imageΜετά την μη έγκριση επτά τμημάτων σε τρία ΕΠΑΛ της Χίου δημιουργώντας σε 23 μαθητές/τριες και στις οικογένειές τους πρόβλημα καθώς και σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Χίο το Περιφερειακό Τμήμα της ΕΤΕ Β.Α. απέστειλε το παρακάτω έγγραφο σε κάθε αρμόδιο φορέα:

 

ΘΕΜΑ : ¨ Μη έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ - Ελάχιστος αριθμός μαθητών και μοριοδότηση σχολείων ¨

Μετά την δημοσιοποίηση της Υ.Α. 1470/20-9-2017 το σχολικό έτος που διανύουμε παρουσιάσθηκε για δεύτερη φορά τόσο έντονα το φαινόμενο της μη έγκρισης τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων στην Β΄ & Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικά στη Χίο, επειδή δεν πληρούσαν τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών, όπως αναφερόταν στο ΦΕΚ 2434/5-8-2016 τ.Β΄ (Αριθ. Φ12/127076/Δ4) & ΦΕΚ2891/21-8-2017 τ.Β΄ γεγονός που θα οδηγήσει:

μαθητές/τριες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τομέα στην Β΄ τάξη να μεταφέρονται σε άλλο σχολείο από αυτό που έχουν επιλέξει, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του δημοσίου με το κόστος μεταφοράς των μαθητών και την αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας.

μαθητές/τριες που παρακολουθούν μοναδικές ειδικότητες στην Γ΄ τάξη σε ΕΠΑΛ της Χίου να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν την φοίτησή τους στις ειδικότητες που έχουν επιλέξει.

ενήλικες εργαζόμενους μαθητές/τριες που παρακολουθούν το μοναδικό Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Χίο σε στρεβλό επαναπροσανατολισμό με αποτέλεσμα την απώλεια ετών παρακολούθησης της ειδικότητας που δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν ή την εγκατάλειψη τελικά της συνέχειας των σπουδών τους

Ως εκ τούτου και αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργίας των τμημάτων δεν προκύπτει επιπρόσθετη οικονομική δαπάνη για το δημόσιο παρακαλούμε αρχικά επειδή συντρέχουν λόγοι εκπαιδευτικοί, παιδαγωγικοί και κοινωνικοί να εγκριθεί η λειτουργία των 7 τμημάτων που αφορούν συνολικά 23 μαθητές/τριες και συγκεκριμένα του

1ο ΕΠΑΛ Χίου (Γ΄ τάξη ειδικότητες 3)

ΕΠΑΛ Καρδαμύλων (Β΄ τάξη τομέας 1 & Γ΄ τάξη ειδικότητα 1)

Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου (Γ΄ τάξη ειδικότητες 2)

Επειδή όμως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από την κρίση και τελούν κάτω από ειδικό καθεστώς προτείνουμε ως οριστική λύση την ίδια που προτείναμε με προηγούμενο έγγραφό μας   στις 3-2-2017 και συγκεκριμένα:

Tην προσθήκη στο προαναφερόμενο ΦΕΚ που θα αναγράφει ότι: ¨ τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που οι σχολικές μονάδες τους ανήκουν στην κατηγορία Δ΄ έως Ζ΄ μέχρι το πέρας της κρίσης θα έχουν τα ελάχιστα όρια μαθητών της κατηγορίας Η΄-ΙΒ΄¨.

Ευελπιστούμε σε μια άψογη συνεργασία μαζί σας και για δικές σας ενέργειες.

 

12

image

image

Newsletter