twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 17:46
Εκτύπωση

imageO Aντιπεριφερειάρχης Χίου, Στ. Κάρμαντζης απέστειλε την παρακάτω επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού, Λ. Κονάρδου:

Είναι γνωστά τα πολυσύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος. Στην περίπτωση της Χίου λειτούργησε από το 2015 καταυλισμός προσφύγων/ μεταναστών στην τοποθεσία της Σούδας σε άμεση επαφή με το Φρούριο της Χίου, σημαντικό μνημείο της ιστορικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο καταυλισμός, ο οποίος σημειωτέον δεν είχε κανενός είδους αδειοδότηση, λειτούργησε με ευθύνη της Μονομετοχικής Ακινήτων Δήμου Χίου Α.Ε. και της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η απομείωση του πληθυσμού του καταυλισμού έφερε στο φως, μετά από έρευνα του τοπικού τύπου, όχι μόνο συσσώρευση απορριμμάτων, αλλά και πιο μόνιμες ζημιές στο Τείχος του Φρουρίου (λιθοδομή κ.ά). Το απολύτως οξύμωρο είναι ότι την ίδια στιγμή, σε άλλο σημείο του Τείχους πραγματοποιείται ένα κοπιώδες και πολυσύνθετο έργο αποκατάστασης και συντήρησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Β. Αιγαίου.

Στην κοινή γνώμη του νησιού μας, στον μέσο πολίτη ο οποίος με κόπο, ταλαιπωρία και κόστος τηρεί την αρχαιολογική νομοθεσία, εγείρεται σειρά εύλογων ερωτημάτων:

Υπάρχει οποιαδήποτε εκτίμηση από την αρμόδια Υπηρεσία για το μέγεθος, την έκταση και το είδος των ζημιών;

Υπάρχει οποιοσδήποτε προγραμματισμός για την αποκατάστασή τους;

Ποιο θα είναι το κόστος αποκατάστασης και από ποιους πόρους θα καλυφθεί;

Θα αναζητηθούν ευθύνες, από όσους ενδεχομένως έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση;

 

Κυρία Υπουργέ

Το Φρούριο της Χίου είναι ένα ουσιώδες και ζωτικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς και οι εικόνες ρύπανσης και καταστροφών δεν τιμούν κανένα μας. Είμαι βέβαιος ότι κατανοείτε τη σημασία των άμεσων ενεργειών στο συγκεκριμένο θέμα, πριν υπάρξουν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο μνημείο και παρακαλώ για την απάντηση σας, προκειμένου να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας.

 

12

image

image

Newsletter