twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 15:21
Εκτύπωση

12Κάθε μέρα και (τουλάχιστον) μία πρόσκληση. Το παιχνίδι νεύρων καλά κρατεί από την πλευρά των Τούρκων, καθώς σήμερα προχώρησαν σε νέα παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την ώρα που πετούσε πάνω από τις Οινούσσες. Σκληρή ήταν η απάντηση του ΠτΔ, που έκανε λόγο για «μικρότητες». Την ίδια ώρα, η Άγκυρα μεταφέρει την ένταση στο Καστελόριζο, στέλνοντας εκεί το σκάφος «Τσεσμέ» για… επιστημονική έρευνα και παράλληλα πραγματοποιεί υπερπτήση πάνω από το Αιγαίο.

 

Ειδικότερα, οι πιλότοι που μετέφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στα ακριτικά νησιά, άκουσαν δυο φορές τους Τούρκους να υποστηρίζουν ότι πετούν μέσα σε τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ πετούσαν πάνω από τη νησίδα Παναγιά Οινουσσών! 

 

Οι πιλότοι συνέχισαν κανονικά την πορεία τους χωρίς να τους απαντήσουν και προσγειώθηκαν με ασφάλεια στη νήσο Παναγιά.

 

Οι προκλήσεις είναι «ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας», ήταν η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλο, στη νέα τουρκική πρόκληση. 

 

Λίγη ώρα μετά τη νέα παρενόχληση, οι Τούρκοι έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από ελληνικό έδαφος!

 

Ενα ζεύγος μαχητικών F-4 εισήλθε στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Λήμνου και εκτέλεσε υπέρπτηση στις 10:23 πάνω απο το Μακρονήσι και τη νήσο Ανθρωποφάγοι (στο συγκρότημα Φούρνων), σε ύψος 8.900 πόδια.

 

Στη συνέχεια εξήλθαν στις 10:27 από την περιοχή μεταξύ Σάμου και Κω.

 

Χθες οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την περιοδεία του στην παραμεθόριο.

 

Όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Φαρμακονήσι, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. «Και τι λένε αυτές οι Συνθήκες: Λένε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα. Ούτε πάνω από τα Δωδεκάνησα, λόγω της Συνθήκης της Λωζάννης, ούτε στα Δωδεκάνησα. Γιατί όταν, το 1947, παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα πλέον στην Ελλάδα και ενσωματώθηκαν στον εθνικό μας κορμό, ρητώς αναφέρεται στην Συνθήκη των Παρισίων του 1947 ότι παραχωρούνται τα Δωδεκάνησα και οι "παρακείμενες νησίδες"», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Παιχνίδι νεύρων από τον Μ. Τσαβούσογλου

 Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, δήλωσε πως «η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πάντα» και ανέφερε πως η διαδικασία λύσης διακόπηκε δύο φορές με αποτυχία, ενώ όσον αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε: «Δεν είναι σωστό να πραγματοποιεί μονομερώς η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία), βήματα στα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο. Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει μερίδιο στα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο».

Οι υπουργοί εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδος, κ.κ. Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς, δήλωσαν ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο ενοχλητικές κι αν είναι, είναι διαχειρίσιμες. 

 

Στο Καστελόριζο το «Τσεσμέ»

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την NAVTEX 710/17 με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η περιοχή που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα είναι νότια του Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ. Η πραγματοποίηση «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια εδώ: Το Τσεσμέ δεν έκανε αναγγελία ερευνών και δεν ζήτησε την έκδοση των Αναγγελιών από τις ελληνικές Αρχές αλλά από τις τουρκικές. Τι δείχνει αυτό; Δείχνει ξεκάθαρη προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων.

Επίσης, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου έχει εξαγγείλει για σήμερα η Τουρκία και την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά με τη ΝΟΤΑΜ Β1899/17.

Οι ελληνικές Αρχές αντέδρασαν την Τρίτη και με την ΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπού μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και συνεπώς την τουρκική άσκηση στο μέρος της που αφορά το FIR Αθηνών είναι παντελώς άκυρη.

Η Τουρκία επέμεινε στην πραγματοποίηση της άσκησης και με την ΝΟΤΑΜ Α3444/17, αμφισβητώντας τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, καταλήγει στο ρεπορτάζ του ο Μιχάλης Ιγνατίου.

 

NAVTEX εσείς; NAVTEX και εμείς!

Πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή εντός της ΑΟΖ που οι Τούρκοι “βάφτισαν” τουρκική και ανακοίνωσαν έρευνες από το «Barbaros», πραγματοποιεί σήμερα το πρωί το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, σύμφωνα με το armynow.net.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, δέσμευσε δυο περιοχές για άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Η δέσμευση έγινε προχθές με την NAVTEX  270/17, η οποία αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης σήμερα το πρωί και καλεί τους ναυτιλομένους να είναι προσεκτικοί όταν πλέουν στις δυο περιοχές.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newpost.gr

 

12

image

image

Newsletter