twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 17:25
Εκτύπωση

12H Αυστρία είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα και οπλισμό στο πέρασμα Μπρένερ – ένα συνοριακό πέρασμα της χώρας με την Ιταλία – εφόσον οι μεταναστευτικές ροές από τη γείτονα χώρα συνεχίσουν να αυξάνονται, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χανς Πίτερ Ντοσκοζίλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Kronen Zeitung».

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως τέσσερα στρατιωτικά μεταφορικά οχήματα έχουν μεταβεί στην περιοχή Ταϊρόλ, με 750 στρατιώτες να βρίσκονται την ίδια στιγμή σε πλήρη ετοιμότητα.

Σε μεγάλο βαθμό η Αυστρία στηρίζει την πολιτική ανοιχτών συνόρων της ΕΕ απέναντι στο προσφυγικό, ωστόσο στα σύνορα με την Ουγγαρία έχει ήδη τοποθετήσει στρατό σε ορισμένα σημεία για τη διενέργεια ελέγχων.

Η ανάπτυξη στρατευμάτων στο πέρασμα Μπρένερ θα καταστεί «απαραίτητη σε περίπτωση που οι ροές προς την Ιταλία δεν μειωθούν», τόνισε ο Ντοσκοζίλ, καθώς οι προσφυγικές ροές από τη βόρεια Αφρική και κυρίως τη Λιβύη έχουν αυξηθεί δραματικά, με τις εγκληματικές συμμορίες διακινητών να εκμεταλλεύονται τη βία και την αστάθεια που μαίνονται στη χώρα.

Η αντίδραση της Ιταλίας ήρθε λίγο αργότερα, με το υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον Αυστριακό πρεσβευτή στη χώρα, Ρενέ Πολιτζέρ, ώστε να υπάρξουν διευκρινήσεις σχετικά με τη νέα στάση του αυστριακού κράτους.  

Οι ιταλικές αρχές έχουν ήδη ειδοποιήσει σχετικά με το μέγεθος των ροών, υπογραμμίζοντας ότι το σημερινό επίπεδο αφίξεων είναι μη βιώσιμό για τη χώρα, με το σενάριο να κλείσουν λιμάνια και να κατασχεθούν διασωστικά πλοία να παραμένει ανοιχτό.

Εντούτοις, την περασμένη χρονιά είχαν ανακοινώσει πως αν η Αυστρία προβεί σε μία τέτοια κίνηση, αυτό θα σημαίνει παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ για την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων στα πλαίσια των συνόρων της. 

Περίπου 85.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ιταλία από την αρχή της χρονιάς, διασχίζοντας τα επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα της Μεσογείου που ενώνουν τη βόρεια Αφρική με τη νότια Ευρώπη, στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι κατά την προσπάθεια τους να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση αυτή. Σύμφωνα με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι προσφυγικές ροές προς την Ιταλία κατά το πρώτο μισό του 2017 είναι κατά 20% μεγαλύτερες συγκριτικά με το πρώτο μισό της προηγούμενης χρονιάς. 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

12

image

image

Newsletter