twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 17:51
Εκτύπωση

12Η Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

 Στις μέρες που διανύουμε πραγματοποιείται για μια ακόμη φορά ένα πείραμα από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ) στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πεδίο την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

 Είναι ίσως σε όλους γνωστή και ιδιαιτέρως θετική η διακήρυξη του ΥΠΠΕΘ για ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης η οποία εν μέρει πραγματοποιήθηκε με διανομή διαφημιστικού υλικού με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την ελκυστικότητα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

 Επόμενο λογικό βήμα θα ήταν τα ΕΠΑΛ, με απλές διαδικασίες να γράψουν τους μαθητές που θα αποφάσιζαν να τα επιλέξουν για τη συνέχιση των σπουδών τους. Αντ' αυτού βλέπουμε να διεξάγονται οι εγγραφές μαθητών σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο  από 19-23 Ιούνη 2017 και πρόχειρα με εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής προτίμησης των μαθητών των ΕΠΑΛ και υποχρεωτική χρήση των κωδικών Taxis Net. Το συγκεκριμένο σύστημα αφού δεν έχει προηγούμενα δοκιμασθεί και συμπίπτει η εφαρμογή σε χρονικό πλαίσιο που πραγματοποιούνται και οι φορολογικές δηλώσεις έχει σαν αποτέλεσμα να κολλάει. Επίσης η χρήση ενός ηλεκτρονικού συστήματος που χρησιμοποιείται κυρίως για οικονομικά θέματα των πολιτών δημιουργεί από την φύση του φόβους και καχυποψία στους υποψήφιους μαθητές και τους γονείς τους.

Επίσης τρεις μόλις μέρες πριν την έναρξη των δηλώσεων προτίμησης των μαθητών των ΕΠΑΛ εκδόθηκαν δύο υπουργικές αποφάσεις που τροποποιούν τους λειτουργούντες τομείς σε ΕΠΑΛ και καθορίζουν τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στη Γ' Τάξη των ΕΠΑΛ μη εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία. Για τη Χίο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθούν στο ΦΕΚ 2067/15-6-17 τ.Β΄ για το επόμενο σχολικό έτος οι ειδικότητες:

του Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Χίου καθώς και

του Υπαλλήλου Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό στο 1ο ΕΠΑΛ Χίου

περιορίζοντας τις επιλογές των υποψήφιων σπουδαστών σε ένα νησί που ήδη έχει δεχθεί πολλαπλά πλήγματα λόγω της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Η επιλογή επίσης τριών ΕΠΑ.Λ. για δυνητική φοίτηση του μαθητή όπως έχει τεθεί άκριτα αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα ειδικά στα νησιά και πιο συγκεκριμένα για τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.  Αυτή τη στιγμή  ζητείται από μαθητές αφού δεν επιτρέπεται να επιλεγεί η συγκεκριμένη προαναφερόμενη ειδικότητα στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ., να επιλεγεί σχολείο της Λέσβου ή σε άλλους ενήλικους εργαζόμενους μαθητές να επιλέξουν πρωινό ΕΠΑ.Λ., γεγονός που καθιστά την επιλογή του αδύνατη. Τα ζητήματα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά οι εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ.

Σε ότι αφορά δε τον περιορισμό της σχολικής γραφειοκρατίας; Αρκεί να δει κάποιος τι απαιτείται να προσκομισθεί στο σχολείο προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή του μαθητή, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρώσει την εγγραφή του σε δεύτερη φάση έως 30 Ιουνίου 2017.

Ως εκ τούτου προκύπτουν εκτός της ταλαιπωρίας καθηγητών, γονιών και μαθητών τα παρακάτω ζητήματα:

  1. H διάκριση μεταξύ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αλλά και των ΕΠΑ.Σ. των συναρμόδιων υπουργείων όσον αφορά τη διαδικασία εγγραφών.
  2. Αν το Υπουργείο ήθελε να εφαρμόσει μια άλλη διαδικασία εγγραφών θα έπρεπε να τη θεσμοθετήσει στην αρχή της χρονιάς, να προσαρμόσει κατάλληλα τα συστήματά του, να ενημερώσει σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και στην συνέχεια να την εφαρμόσει για όλα τα σχολεία της ίδιας βαθμίδας καθώς και στα σχολεία των συναρμόδιων Υπουργείων. Σε 15 μέρες είναι αδύνατο να ενημερωθούν επαρκώς σχολεία, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς για την εφαρμογή αυτής της νέας διαδικασίας.
  3. Για ακόμη μία φορά κατά τη διαδικασία τροποποίησης των Τομέων και τον καθορισμό των Ειδικοτήτων που θα λειτουργήσουν στα ΕΠΑ.Λ. το 2017-2018 δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 4186/2013 όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4α άρθρου 66 Ν.4386/2016.

Ως εκ τούτου για την ομαλή διεξαγωγή των εγγραφών των μαθητών στα ΕΠΑΛ προτείνουμε τα ακόλουθα:

Την άμεση απόσυρση της ηλεκτρονικής δήλωσης προτίμησης και την εφαρμογή για τις εγγραφές στα ΕΠΑΛ των ίδιων διαδικασιών που προβλέπονται στα ΓΕΛ.

Την πιλοτική και όχι υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής δήλωσης, σε δεύτερο χρόνο, προκειμένου να αξιολογηθεί και να βελτιωθεί για μελλοντική χρήση σε όλα τα σχολεία (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑ.Σ. των συναρμόδιων Υπουργείων.

Την ενεργοποίηση της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας καθορισμού Τομέων και Ειδικοτήτων που θα λειτουργούν στα ΕΠΑΛ της χώρας με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και τις πραγματικές ανάγκες σε επαγγελματικά προσόντα των τοπικών κοινωνιών και όχι με βάση άλλα αδιαφανή κριτήρια.

Ειδικά για τη Χίο την λειτουργία για το σχολικό έτος 2017-18 των προαναφερομένων ειδικοτήτων

 Ευελπιστούμε σε μια άψογη συνεργασία μαζί σας και για δικές σας ενέργειες.

 

12

image

image

Newsletter