twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 15:58
Εκτύπωση

12Με νέα… παράταση του μέτρου, τη πέμπτη από τη θεσμοθέτησή του, θα συνεχίσουν να αμείβονται, κανονικά, στο πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι οι δόκιμοι αξιωματικοί, πλοίαρχοι και μηχανικοί, του Εμπορικού Ναυτικού. Ωστόσο, το «αγκάθι» παραμένει για το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι.

Η διαφορά του πρώτου με το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι είναι ότι: • Ο δόκιμος στο πρώτο ταξίδι ναυτολογείται με την ιδιότητα του εκπαιδευόμενου σπουδαστή, η οποία δεν περιλαμβάνεται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ενώ στο δεύτερο ταξίδι ως δόκιμος αξιωματικός είναι μέλος του πληρώματος και αμείβεται βάσει της ΣΣΕ.

Ως εκ τούτου στο δεύτερο ταξίδι η αμοιβή καταβάλλεται από τον εργοδότη και γι’ αυτό δεν είναι εύκολο για τους νέους και ειδικά τις νέες να βρουν πλοίο για το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι.

Στο πρώτο ταξίδι ο σπουδαστής λαμβάνει αντί αμοιβής και λοιπών επιδομάτων μηνιαίο εκπαιδευτικό επίδομα πρακτικής άσκησης επί του οποίου καθορίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτή η διαδικασία θεσμοθετήθηκε με νόμο του 1998 και αρχικά το μέτρο ίσχυε από 1.1.1997 μέχρι 31.12.1999. Στη συνέχεια με διαδοχικές παρατάσεις φτάσαμε στο σήμερα, οπότε με τροπολογία που προώθησε το Υπουργείο Ναυτιλίας στη Βουλή δόθηκε μια νέα παράταση με αναδρομικότητα από 1.1.2016 και ισχύ μέχρι 31.12.2021. Παράλληλα, όπως γίνεται μέχρι τώρα έχει υποβληθεί αίτηση για την κάλυψη του κόστους από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Θα ακολουθήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για το ύψος του επιδόματος, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες υποβολής τους.

Πάντως, φαίνεται ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, που διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια, στα 880 € το μήνα.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: e-nautilia.gr

12

image

image

Newsletter