twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017 16:31
Εκτύπωση

12

Η πορτουλάκα είναι ετήσιο ανθόφυτο με ύψος 0,10-0,20 μ., το οποίο συνήθως έρπει. Έχει φύλλα κυλινδρικά, παχιά, σαρκώδη και άφθονα άνθη. Τα φύλλα του μοιάζουν με τα φύλλα των παχύφυτων. Τα άνθη του ανοίγουν κατά τις μεσημβρινές κυρίως ώρες, ενώ τις υπόλοιπες παραμένουν κλειστά. Έχουν κίτρινο, πορτοκαλόχρουν, ρόδινο, ερυθρό ή λευκό χρώμα. Τα άνθη καλύπτουν σχεδόν όλα τα φύλλα όταν είναι ανοικτά.

 

Μεταφυτεύεται σε αποστάσεις ανά 0,10 μ. Παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη ξηρασία. Σε μεγάλη έκταση δημιουργεί πολύχρωμο τάπητα.

 

Πετούνια

 

Η πετούνια είναι πολυετές ανθόφυτο ζωηρής και πλούσιας βλάστησης, που καλλιεργείται σαν ετήσιο με ύψος 0,20-0,40 μ. ανθίζει συνεχώς από Ιούνιο έως και Οκτώβριο. Τα άνθη εμφανίζονται σε αμιγείς χρωματισμούς (λευκό, ρόδινο, πορφυρό, ιώδες) αλλά και σε συνδυασμούς χρωμάτων.

 

Ευδοκιμεί σε ηλιαζόμενες θέσεις όταν αρδεύεται κανονικά, αλλά και σε σκιερές. Για καλή ανάπτυξη, πλούσια και συνεχή ανθοφορία, χρειάζεται κορυφολόγημα και κόψιμο των υπερώριμων ανθέων. Χρησιμοποιείται σε ομαδική φύτευση, πλαίσια, χλοοτάπητες και εξώστες. Στους ανθώνες φυτεύεται στην πρώτη ή δεύτερη σειρά.

 

 

 

 

Γράφει: Ανδριάνα Ν. Καρανικολή, Γεωπόνος.

 

12

image

image

Newsletter