twitter youtube google

Πραγματοποιούνται τεχνικές εργασίες και η ChiosPress θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία μόλις ολοκληρωθούν.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 18:34
Εκτύπωση

 photo ep.jpgΣε συνέχεια της Συνάντησης Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Επιμελητήριο Χίου παραθέτουμε τις προτάσεις μας, τις οποίες παρακαλούμε να λάβετε υπόψη κατά το σχεδιασμό της στρατηγικής του Δήμου Χίου όσον αφορά το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης:

Αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος, ώστε μέσω αναπλάσεων δημοσίων χώρων, αλλά και αποσυμφόρησης του αστικού ιστού από οχήματα να καταστεί η πόλη φιλική προς ΑΜΕΑ, πεζούς, ποδηλάτες και παράλληλα να αναδειχθούν οι πολιτιστικοί της πόροι (σημαντικά αρχιτεκτονικά και ιστορικά στοιχεία ). Προτείνουμε την ενίσχυση των περιφερειακών χώρων στάθμευσης, με παράλληλη λειτουργία αποτελεσματικής και αξιόπιστης δημοτικής συγκοινωνίας με στόχο να «αναπνεύσει» ο αστικός ιστός. Επέκταση δικτύου πεζοδρόμων, δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας και απαγόρευση στάθμευσης σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, όπου αυτή δημιουργεί σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

Ανάπλαση Δημοτικού Κήπου: Ο Δημοτικός Κήπος Χίου αναντίρρητα αποτελεί σημείο αναφοράς μιας πόλης που μέσα στον έναν αυτόν αιώνα από τη δημιουργία του έζησε ιδιαίτερα σημαντικά ιστορικά γεγονότα, τα οποία καθόρισαν την τύχη της Χίου. Αποτελεί χώρο συνάθροισης για ντόπιους και επισκέπτες όλων των ηλικιών και αναμφίβολα προσφέρει μία όαση εντός του αστικού ιστού. Ωστόσο, θεωρούμε ότι αφενός οφείλουμε μεγαλύτερο σεβασμό και προσοχή σε αυτό το κομβικό σημείο του νησιού μας και αφετέρου εκτιμούμε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε να ξεκινήσει μία σοβαρή προσπάθεια ανάπλασης του με στόχο να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών αλλά και των επισκεπτών. Παραθέτουμε κάποιες προτάσεις που θα μπορούσατε να εξετάσετε:

Ενοποίηση Κήπου με αστικό περιβάλλον μέσω της καθαίρεσης των τοιχίων

Δημιουργία Mini αθλητικών υποδομών (γήπεδο μπάσκετ, υπαίθριο γυμναστήριο)

Διάδρομος περιπάτου περιμετρικά

Εμπλουτισμός ανθόκηπου

Πέτρινες κερκίδες για μικρής κλίμακας πολιτιστικά δρώμενα

Ανοικτό Μουσείο Κάμπου: Ο Δήμος Χίου έχει εξασφαλίσει, με τη συνεργασία του με το Χιώτη καθηγητή Γεώργιο Μαστοράκη, χάρτες για 10 πολιτιστικές διαδρομές εντός του Κάμπου της Χίου. Η εργασία αυτή, που είναι ήδη τυπωμένη σε ειδικά τουριστικά έντυπα του Δήμου, πρόκειται να μεταφερθεί επί τόπου, μετατρέποντας τον ιστορικό οικισμό σε ανοιχτό μουσείο, με την κατάλληλη σήμανση της κάθε διαδρομής και την επικόλληση μπρούτζινων πινακίδων σε κάθε αξιόλογο μνημείο ή κτίριο που αναφέρεται στη διαδρομή. Έτσι, οι τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής θα μπορούν ακολουθώντας τη διαδρομή να επισκέπτονται τον Κάμπο, πληροφορούμενοι από τις πινακίδες για τον τρόπο που θα κινηθούν και τα αξιοθέατα που μπορούν να θαυμάσουν κατά τη διάρκεια της περιήγησης τους.

Δημιουργία ποδηλατόδρομου στον παραδοσιακό οικισμό του Κάμπου (αξιοποίηση σχετικής μελέτης που έχει εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία): Ο ποδηλατόδρομος θα ξεκινάει από την είσοδο του Φραγκοβουνίου και θα διασχίζει ένα τμήμα του οικισμού, επιστρέφοντας στο ίδιο σημείο εισόδου του οικισμού, ώστε να εξέρχονται οι ποδηλάτες. Ο ποδηλατόδρομος θα γίνει με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που ορίζονται από την Εθνική νομοθεσία, ώστε να εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας και άνεσης για όσους τον χρησιμοποιούν.

Επισκευή μύλου -ώστε αυτός να καταστεί λειτουργικός- που βρίσκεται στην περιοχή πλησίον του Στρατοπέδου Γκιάλλα.

Ανάπλαση παραδοσιακού κτιρίου επί της Απλωταριάς (πάνω από καφέ Απλώ) ώστε να δημιουργηθεί Κέντρο Κατάρτισης Επιχειρηματιών με τη χρήση ψηφιακών συστημάτων τηλεκπαίδευσης αλλά και αίθουσα για δια ζώσης διδασκαλία.

Ανάπλαση προμαχώνα Αντόνιο Ζένο (μεταξύ του βορειοδυτικού χερσαίου και του θαλάσσιου τείχους του Φρουρίου Χίου).

Δημιουργία χώρων αναψυχής στα πρότυπα της Φάρκαινας (Λατόμι και παλιό γήπεδο Εφήβου).

Ανάπλαση περιοχής Παζαριού (παλιά Χάνια) με στόχο την αναβάθμιση του και την προσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Προμήθεια ηλεκτρικού οχήματος μεταφοράς εμπορευμάτων, ώστε να τροφοδοτούνται τα καταστήματα με εμπορεύματα ασφαλέστερα και χωρίς όχληση για πεζούς και επισκέπτες .

Αισθητική αναβάθμιση όψεων κτιρίων οδού Απλωταριάς με παράλληλη ενίσχυση των επιχειρήσεων, ώστε να αντικαταστήσουν τις επιγραφές των καταστημάτων τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα επιλεγούν.

Ενίσχυση ιδιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Κάστρου με στόχο την αναβάθμιση των υφισταμένων αλλά και τη δημιουργία νέων.

Κατάρτιση επιχειρηματιών σε νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Αποκατάσταση όψεων Rex. Η αποκατάσταση των όψεων του κινηματοθεάτρου θα συμβάλλει στην αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής της προκυμαίας και του γειτνιάζοντος οικισμού του Φρουρίου.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί επί των προτάσεών μας.

 

 

 

 

                                                                                                           

                                                                           Γράφει: ο  Γεώργιος Γεωργούλης

12

image

image

Newsletter