twitter youtube google

 

FACE2FACE

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 11:01
Εκτύπωση

2023-08-30-110051107

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Αλκιβιάδη Στεφανή, Μιχάλης Κοντούδης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη ChiosPress. Ο Μιχάλης Κοντούδης έχει τεράστια εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και ειδικά στον χώρο του αθλητισμού και της κοινωνίας. Έχει αφήσει μεγάλο έργο στον Δημοτικό Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Χίου και στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Χίου. Είχε σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" και ως πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Χίου είχε αγωνιστεί και πέτυχε να λειτουργήσει το πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Χίου πρόγραμμα "Δομή Μαθησιακών Δυσκολιών".

 

Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που προτίθεστε να αντιμετωπίσετε ως περιφερειακός σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Αλκιβιάδη Στεφανή;

Ως περιφερειακός σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Αλκιβιάδη Στεφανή, ένα από τα κύρια ζητήματα που προτίθεμαι να αντιμετωπίσω είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει την προσέλκυση επενδύσεων, την προώθηση του τουρισμού, την υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας και των τοπικών επιχειρήσεων. Η οικονομική ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας.

 

Επίσης, προτίθεμαι να δράσω για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προστασία των φυσικών πόρων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον της περιφέρειάς μας για τις μελλοντικές γενιές.

 

Τέλος, ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που προτίθεμαι να αντιμετωπίσω είναι η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτό περιλαμβάνει την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής φροντίδας για τους πολίτες μας, ειδικά για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Επιπρόσθετα θα δράσω για την ανάπτυξη του αθλητισμού και θα αγωνιστώ για τη δημιουργία νέων αθλητικών χώρων και την υλοποίηση αθλητικών προγραμμάτων και δράσεων

 

Συνολικά, είμαι πεπεισμένος ότι με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και τη συνεργασία όλων των φορέων και των πολιτών, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα αποτελεσματικά και να προωθήσουμε την αειφόρο ανάπτυξη της περιφέρειάς μας.

 

Μπορείτε να μας μιλήσετε για την εμπειρία σας στον Δημοτικό Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Χίου και πώς αυτή η εμπειρία θα ενισχύσει τον ρόλο σας ως περιφερειακός σύμβουλος;

Στον Δημοτικό Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Χίου, είχα την ευκαιρία να εργαστώ εκτενώς πάνω στον αθλητισμό της Χίου. Αυτή η εμπειρία μου έδωσε μια πολύτιμη προοπτική σχετικά με τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην περιοχή μας. Εργάστηκα για τη δημιουργία και την εφαρμογή προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των νέων στον αθλητισμό και προωθούν την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Μαζί με τους τότε συνεργάτες μου εργάστηκα επίσης πάνω στη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Χίου, ενώ είχαμε τρέξει και μελέτη για το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Χίου.

 

Επίσης, εργάστηκα για την ανάπτυξη προγραμμάτων που αποσκοπούσαν στην καταπολέμηση του αθλητικού εκφοβισμού και την προαγωγή της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό. Η εμπειρία αυτή μου έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστώ με διάφορους τοπικούς φορείς και οργανισμούς, κάτι που πιστεύω ότι θα είναι πολύτιμο στον ρόλο μου ως περιφερειακός σύμβουλος.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για την παρούσα κατάσταση του αθλητισμού και της κοινωνίας στην περιφέρεια και ποια βελτιώσεις θεωρείτε απαραίτητες;

Η παρούσα κατάσταση του αθλητισμού και της κοινωνίας στην περιφέρεια είναι ένα θέμα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ο αθλητισμός παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της υγείας, της ευεξίας και της κοινωνικής συνοχής. Επίσης κρατά τους νέους μακριά από κακές επιρροές. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η έλλειψη υποδομών (πχ το νησί μας χρειάζεται ακόμη ένα Κλειστό Στάδιο Μπάσκετ και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κοντά στην πόλη), η έλλειψη πόρων και η ανεπαρκής υποστήριξη των αθλητικών σωματείων και των νέων αθλητών. Πάνω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών θα εργαστώ εφόσον εκλεγώ εγώ και ο συνδυασμό μας, ώστε να δοθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

 

Στην κοινωνία, υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η κοινωνική ανισότητα και η απομόνωση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων Ελλήνων. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους, να προωθήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή.

 

Για να βελτιώσουμε την κατάσταση του αθλητισμού και της κοινωνίας, είναι απαραίτητο να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση για τις αθλητικές υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες, να προωθήσουμε την αθλητική εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη, να υποστηρίξουμε τις τοπικές οργανώσεις και τα αθλητικά σωματεία και να προωθήσουμε την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων.

Σε γενικές γραμμές, είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη τις πολλαπλές ανάγκες και προκλήσεις.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", πώς καταφέρατε να σταθείτε στο πλευρό των εργαζομένων και ποιες ήταν οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", ήταν πρωταρχικός μας στόχος να διασφαλίσουμε εγρασιακά του εργαζόμενους που βρίσκονταν σε επισφάλεια λόγω των συνεχών συμβάσεων και της υποχρηματοδότησης του προγράμματος ελέω και της οικονομικής κρίσης τότε. Οι επαφές με το Υπουργείο ήταν συνεχής και ουσιαστικά τα αιτήματα της Χίου και οι πιέσεις που ασκήσαμε αποτέλεσαν βάση για όλη την Ελλάδα. Επιπρόσθετα πετύχαμε να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι είχαν ασφαλείς συνθήκες εργασίας και υποστήριξη για τυχόν προβλήματα που προέκυπταν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

 

Μπορείτε να μας δώσετε λεπτομέρειες για το πρωτοποριακό πρόγραμμα "Δομή Μαθησιακών Δυσκολιών" που δημιουργήσατε ως πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Χίου;

Το πρόγραμμα "Δομή Μαθησιακών Δυσκολιών" ήταν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που σχεδιάσαμε με στόχο την υποστήριξη των παιδιών που αντιμετώπιζαν μαθησιακές δυσκολίες. Η ιδέα πίσω από το πρόγραμμα ήταν να δημιουργήσουμε μια δομή υποστήριξης που θα βοηθούσε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τις μαθησιακές τους δυσκολίες και να αναπτύξουν τις δεξιότητες. Το πρόγραμμα ήταν μια ιδέα του εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής, Βασίλη Μήτσουρα που μας κατέθεσε μια αναλυτική μελέτη και το τότε διοικητικό συμβούλιο της ΔΗΚΕΧ την αποδέχτηκε ομόφωνα, βλέποντας την ωφέλεια και την ανάγκη που εξυπηρετούσε η εν λόγω δωρεάν δομή, η μοναδική δωρεάν δομή  στο νησί μας.

 

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια σειρά από δράσεις, συμπεριλαμβανομένων ειδικών διδασκαλιών, υποστήριξης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και μαθησιακής υποστήριξης. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν από ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο είχε την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία για να υποστηρίξει τα παιδιά και τους νέους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Ένα κρίσιμο στοιχείο του προγράμματος ήταν η συνεργασία με τις οικογένειες των παιδιών που συμμετείχαν. Η υποστήριξη των οικογενειών ήταν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος, καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών και να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά είχαν την απαραίτητη υποστήριξη και στο σπίτι.

 

Εν τέλει, το πρόγραμμα "Δομή Μαθησιακών Δυσκολιών" είχε θετικά αποτελέσματα, βοηθώντας πολλά παιδιά και νέους να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους.

12

image

image

Newsletter