twitter youtube google

 

FACE2FACE

Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 18:01
Εκτύπωση

12

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε ο Νότης Μηταράκης στη ChiosPress, καλούμενος να απαντήσει σε δύσκολα ερωτήματα, όπως για τα ΜΑΤ και το Θόλος.

Βασικά σημεία συνέντευξης:

  • Μηταράκης: Καλώ τους νέους της Χίου να ψηφίσουν και να κρίνουν αυστηρά αλλά δίκαια όσους ασκούν δημόσιο λειτούργημα
  • Μηταράκης: Στόχος μου να υπηρετώ το γενικό συμφέρον της Χίου, να στηρίξω την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή
  • Μηταράκης: Οι τέσσερις τομείς ανάπτυξης για την Χίο που θα υπηρετήσω την περίοδο 2023-2027

 

1.     Κύριε Μηταράκη έχετε μετανιώσει για την πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να έρθουν τα ΜΑΤ στη Χίο και να συμβούν όλα αυτά τα τρομακτικά επεισόδια; Αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη από τους Χιώτες και τις Χιώτισσες;

Είναι προφανές πως ήταν λυπηρά γεγονότα, σε μια διαφορετική εποχή μεταναστευτικής έντασης. Όταν οι νησιώτες, είχαν δικαιολογημένα ανησυχήσει από το υψηλό επίπεδο ροών της περιόδου 2015-19, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν να κλείσει την ΒΙΑΛ δημιουργώντας μια κλειστή / ασφαλή δομή εκτός αστικού ιστού. Έργο ιδιαίτερα κρίσιμο το 2020. Σε μια περίοδο που αφενός ήταν έντονη η προκλητικότητα των γειτόνων, αφετέρου ελλόχευε ο κίνδυνος της πανδημίας του covid. Μια εποχή που κάποιοι ξεσήκωσαν τον κόσμο εκμεταλλευόμενοι τις αγωνίες τους. Τρία χρόνια μετά, η Κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά, απαλύνοντας τις επιπτώσεις στα νησιά μας. Προφανώς, τα επεισόδια αυτά είναι καταδικαστέα και δεν θα ήθελα ποτέ να ξαναδώ κάτι αντίστοιχο. Και έχω εκφράσει πολλές φορές την λύπη μου.

 

2.     Πώς αξιολογείτε την τρέχουσα κατάσταση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα γενικότερα και στη Χίο ειδικότερα;

Μιλάμε με έργο και αποτελέσματα, όχι με απόψεις και θεωρίες. Θυμάστε, το τοπίο που είχε αφήσει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαοτικό. Έτσι, θέσαμε δύο βασικούς και μετρήσιμους στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Στόχοι που έχουν εμφανώς επιτευχθεί σήμερα. Οι ροές των τελευταίων τριών ετών είναι οι χαμηλότερες της δεκαετίας, έχουμε πλέον 33 δομές με 13.000 διαμένοντες, σε σχέση με 121 δομές με πάνω από 90.000 άτομα που είχαμε το 2019. Διεθνοποιήσαμε το ζήτημα, βελτιώνοντας Ευρωπαϊκές πολιτικές υπέρ της χώρας μας. Στηρίξαμε εμπράκτως τις τοπικές κοινωνίες που έβαλαν πλάτη στο μεταναστευτικό με ποσά άνω των 100 εκ. € μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης. Στο νησί μας, τη Χίο, έχω να σας πω πως και εδώ οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Επί ΣΥΡΙΖΑ (2015-19) πέρασαν από το νησί μας 172.262 μετανάστες ενώ επί ΝΔ (2019-23) 9.586. Από χιλιάδες διαμένοντες στη ΒΙΑΛ, στη Σούδα, στα διαμερίσματα, πλέον έχει παραμείνει μόνο η δομή με 350 περίπου διαμένοντες, κάνοντας πράξη την δέσμευσή μας πως το μεταναστευτικό δεν θα απασχολεί πλέον την τοπική κοινωνία στην καθημερινότητά της.

 

3.     Τι προτείνετε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των αιτούντων ασύλου στη χώρα μας;

 Ξέρετε, αυτό που αναφέρετε είναι μία δυναμική διαδικασία. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε από την πρώτη στιγμή να εφαρμόσει μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούσαμε να ανεχθούμε να έχουμε δομές τύπου Μόριας, ούτε να αφήσουμε να ζήσουμε εικόνες σαν της Ειδομένης. Τέθηκε λοιπόν ως προτεραιότητα η ασφάλεια τόσο για τους μετανάστες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Θέλαμε παράλληλα να παρέχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε όλους. Με το μοντέλο των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα σημεία εισόδου και των ελεγχόμενων δομών στην ενδοχώρα καταφέραμε να το πετύχουμε αυτό.  Με τη δημιουργία ενισχυμένων περιφράξεων και μία είσοδο ανά δομή. Με συστήματα εισόδου/εξόδου με τουρνικέ και ελέγχους τύπου αεροδρομίου, με κλειστές ζώνες (σημεία εισόδου) για όσους προορίζονται για απέλαση, με κάμερες για την εποπτεία των κοινόχρηστων χώρων και της περιμέτρου κάθε δομής, με ενιαίο κέντρο ελέγχου που συνδέεται με τους συναρμόδιους φορείς για αποφυγή καταστάσεων όπως στην πυρκαγιά της Μόριας. Έργα που έγιναν και γίνονται με χρηματοδότηση από τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης.

 

4.     Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών στη Χίο; Επιμένετε στην άποψή σας να δημιουργηθεί δομή στο Θόλος;

Δυο βασικές παρατηρήσεις. Πρώτον, με τη Νέα Δημοκρατία οι ροές θα παραμείνουν περιορισμένες καθώς πιστεύουμε στην προστασία των συνόρων και κατά συνέπεια, το νησί μας δεν θα γίνει ξανά ολόκληρο μια υπερδομή. Δεύτερον, όλοι συμφωνούν ότι στα σημεία εισόδου είναι απαραίτητη μια δομή και ότι η ΒΙΑΛ δεν είναι κατάλληλη.

Η θέση μου είναι σταθερή, από πριν τις εκλογές του 2019. Όταν στήριξα τη λύση της μιας και μόνης δομής, κλειστής και ελεγχόμενης, τότε στη θέση «18». Θέση στην οποία τότε είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Δήμος και η Περιφέρεια. Είμαι, νομίζω, ο μόνος που έχει μείνει πιστός σε αυτά που είπε προεκλογικά. Και έχω κατηγορηθεί ότι επιμένω σε μία λύση, την οποία όλοι βλέπαμε. Ο πρώτος που είπε να γίνει δομή στη Χίο, γιατί το Μεσινίδι δεν αρκεί (το οποίο ήταν κάτι αντίστοιχο με αυτό που προτείνουν οι δημοτικές αντιπολιτεύσεις), ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τριαντάφυλλος. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο μεταναστευτικό κατήργησε την αναγκαιότητα μίας υπερδομής και πλέον μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει μία καλύτερη κατάσταση από αυτή που υπάρχει στη ΒΙΑΛ. Είμαι πάντα ανοικτός στο διάλογο αλλά, όπως ξέρετε, ουδείς τολμά να προτείνει ό,τι έχει πολιτικό κόστος. Πάντως, οι νέες δομές λειτουργούν με επιτυχία σε Σάμο, Κω και Λέρο, ενώ ετοιμάζεται και στη Λέσβο. Η Κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια βήματα βελτίωσης στο μεταναστευτικό, αυτοί που συνεχίζουν την ίδια αδιέξοδη ρητορική παραμένουν οι ίδιοι.

 

5.     Ως υποψήφιος βουλευτής Χίου, ποια είναι τα κύρια ζητήματα που θέλετε να επικεντρωθείτε στη νέα Βουλή εφόσον επανεκλεγείτε;

Η Χίος έχει δυνατότητα ανάπτυξης σε 4 τομείς. Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Η ΝΔ αντιμετώπισε τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού που χαλούσαν την εικόνα του νησιού. Ολοκληρώνουμε τα βασικά έργα υποδομής το 2014 (αεροδρόμιο και Τελωνείο Λιμένα). Κλειδώσαμε το νησιωτικό ΦΠΑ, δίνουμε επενδυτικά κίνητρα, αλλάζουμε το χωροταξικό. Ήδη το πρώτο νέο ξενοδοχείο κτίζεται με γοργούς ρυθμούς. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου άλλωστε χρηματοδότησε τον Δήμο Χίου με 900 χιλιάδες ευρώ, από το 2021, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Ο δεύτερος τομέας είναι η αγροτική παραγωγή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που μείωσε κατά 30% και 50% τη φορολογία των μαστιχοπαραγωγών και επιτάχυνε διαδικασίες αποζημιώσεων για την στήριξη των παραγωγών. Σε αγαστή συνεργασία με την ΕΜΧ.

Τρίτος τομέας είναι η ναυτιλία, ένας κρίσιμος τομέας. Να σημειώσω ότι οι σχολές μας, και με την παρέμβαση με τον “Οίκο του ναύτη”, έχουν αυξήσει κατά πολύ τις θέσεις για νέα παιδιά στη Χίο ενώ στηρίζουμε και τη σχολή στις Οινούσσες για να γίνουμε κέντρο εκπαίδευσης και πληρωμάτων.

Τέταρτος τομέας ανάπτυξης είναι η καινοτομία. Σήμερα χάρη στην τεχνολογία μπορείς να έχεις ομάδες εργασίας που δουλεύουν εξ αποστάσεως. Χρειάζεται πολλή δουλειά σε αυτό με τον ιδιωτικό τομέα και ήδη κάνω συζητήσεις για να μπορούν να δουλέψουν από τη Χίο, νέοι πτυχιούχοι, σε σημαντικές εταιρείες μέσω ίντερνετ.

Το πλαίσιο ανάπτυξης για τη δεύτερη θητεία Κυριάκου Μητσοτάκη είναι καλύτερες δουλειές, καλύτερα αμειβόμενες δουλειές.

 

6.     Πώς σχεδιάζετε να ενισχύσετε την υποδομή και τις υπηρεσίες υγείας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Χίου;

Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Υγεία στη Χίο, μία υπόσχεση που τηρεί και θα συνεχίσει να τηρεί. Ήδη, από το 2019 έως σήμερα έχουν προσληφθεί συνολικά 124 άτομα όλων των ειδικοτήτων, στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, στις ψυχιατρικές δομές καθώς και 4 νέοι οδηγοί στο ΕΚΑΒ. Αντιμετωπίσαμε επιτυχώς την πανδημία, υπερδιπλασιάζοντας τα κρεβάτια ΜΕΘ, ενισχύοντας και το αιμοδυναμικό τμήμα της Καρδιολογικής πτέρυγας με προσωπικό για 5 οργανικές κλίνες. Παράλληλα, εγκρίθηκε η κτιριακή αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και του Κέντρου Υγείας Πυργίου. Στο πλαίσιο αυτό, τέσσερις νέοι ιατροί έπιασαν πρόσφατα δουλειά στο Νοσοκομείο Χίου. Το ιατρικό δυναμικό του Σκυλίτσειου ενισχύθηκε, μετά τις νέες προσλήψεις, με αναισθησιολόγο, παθολόγο, ορθοπεδικό και ιατρό φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης. Παράλληλα, προκηρύχθηκαν 2 νέες θέσεις μόνιμων ακτινοδιαγνωστών ιατρών με εμπειρία στους μαγνητικούς τομογράφους. Ιδιαίτερα σημαντικό έργο το Νέο Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο Ψαρών που προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

 

7.   Πώς προτείνετε να προωθήσετε τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική και τη λήψη αποφάσεων στη Χίο;

Η μη συμμετοχή των νέων στην πολιτική είναι ένα φαινόμενο που το παρατηρούμε στην χώρα μας πολλά χρόνια τώρα. Ωστόσο θέλω να ξέρετε η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που όχι μόνο ευαγγελίζεται να προσελκύει νέους ανθρώπους αλλά το κάνει και πράξη. Στα ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, το 50% είναι νέα πρόσωπα, κάτι που δείχνει πως στην πράξη επιθυμούμε να «σπάσουμε αυγά» και να προσελκύσουμε να ψηφίσουν και να συμμετάσχουν, ανθρώπους οι οποίοι στα πρόσωπα των υποψηφίων δεν βλέπουν μία δήθεν πολιτική ελίτ, αλλά καθημερινούς ανθρώπους που παλεύουν για το καλύτερο. Προσωπικά πολιτεύομαι με ειλικρίνεια, θέλοντας να αποδείξω στα νέα παιδιά ότι υπάρχει αξιοπιστία στην πολιτική. Καλώ τα νέα παιδιά να κρίνουν αυστηρά αλλά δίκαια όσους ασκούν δημόσιο λειτούργημα.

 

8.   Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας ως υποψήφιου Βουλευτή της Χίου απέναντι στους πολίτες και πώς θα εξασφαλίσετε τη διαφάνεια στην άσκηση των καθηκόντων σας;

Η δέσμευση μου είναι ότι θα συνεχίσω την περίοδο 2023-2027 να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο της Χίου. Με σχέδιο και σκληρή δουλειά, με έργα. Ολοκληρώνοντας τα έργα της γενιάς μας. Θωρακίζοντας το νησί από προκλήσεις. Στηρίζοντας την ανάπτυξη των νησιών μας και την κοινωνική συνοχή. Παραμένοντας προσβάσιμος στους πολίτες, με ανοικτή την πόρτα του γραφείου μου. Δημοσιοποιώντας τις δράσεις μου και τις απόψεις μου. Ώστε οι πολίτες να ξέρουν και να μπορούν να κρίνουν.

12

image

image

Newsletter