twitter youtube google

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024 17:11
Εκτύπωση

12

Το Επιμελητήριο Χίου απέστειλε επίσημη επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027. Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στους βουλευτές Χίου, κ. Νότη Μηταράκη και κ. Σταύρο Μιχαηλίδη.

Η επιστολή αναφέρεται στις δράσεις «Πράσινη Μετάβαση» και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ», που προκηρύχθηκαν τον Μάρτιο του 2023 με στόχο την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σκοπός αυτών των δράσεων είναι οι επιχειρήσεις να γίνουν ψηφιακά πιο ώριμες και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες.

Ωστόσο, το Επιμελητήριο επισημαίνει δύο βασικά προβλήματα:

Μακρά διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων: Η διαδικασία αξιολόγησης έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Μη ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣΚΕ): Η μη ολοκλήρωση του συστήματος έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία υποβολής Αιτημάτων Ελέγχου από τους επενδυτές.

Αυτά τα προβλήματα έχουν οδηγήσει σε σημαντικές ταλαιπωρίες όσους έχουν υποβάλει επενδυτικά σχέδια, καθώς δεν μπορούν να λάβουν την αναλογούσα επιχορήγηση για τις δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει.

Το Επιμελητήριο Χίου τονίζει τις πολλαπλές βλαπτικές συνέπειες αυτών των καθυστερήσεων:

Πάγωμα επενδυτικών σχεδίων: Πολλά επενδυτικά σχέδια αξίας εκατομμυρίων ευρώ έχουν «παγώσει», με αποτέλεσμα να μην κινείται η αγορά.

Απώλεια συγκριτικού πλεονεκτήματος: Οι επιχειρήσεις χάνουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα, ιδιαίτερα στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, όπου η τεχνολογία αιχμής αλλάζει ταχύτατα.

Αρνητική διάθεση για συμμετοχή σε προγράμματα ΕΣΠΑ: Δημιουργείται μια αρνητική διάθεση μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να εμπλακούν σε διαδικασία υποβολής επενδυτικών σχεδίων λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.

Το Επιμελητήριο Χίου καταλήγει δηλώνοντας ότι παραμένει στη διάθεση των αρμοδίων για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί, εκφράζοντας την ελπίδα για άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει και την απρόσκοπτη υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Η επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου αναδεικνύει την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη και η ευημερία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής.

12

image

image

Newsletter