Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), εκφράζει την ικανοποίηση του για τις νομοθετικές βελτιώσεις που έγιναν στον πρόσφατα ψηφισθέντα νέο «Αναπτυξιακό Νόμο - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τ. Α΄ με αριθμ. 4887/04-02-2022, οι οποίες ανταποκρίνονται έστω και εν μέρει στις προτάσεις που υπέβαλε ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. για τα άρθρα 13 και 85 του σχεδίου νόμου, ζητώντας την ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων στους δικαιούχους ενισχύσεων, καθώς επίσης την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων των ενοικιαζόμενων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων στα κίνητρα του νόμου.
Έτσι για πρώτη φορά, και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δίνεται η δυνατότητα στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα) να υποβάλουν επενδυτικά σχέδια, για ίδρυση ή εκσυγχρονισμό, στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
Αναλυτικά οι βελτιώσεις που έγιναν στον ψηφισθέντα νόμο, σε σχέση με τις προτάσεις του Ε.ΟΑ.Ε.Ν., έχουν ως ακολούθως:
Άρθρο 13 : Δικαιούχοι και εξαιρούμενοι ενισχύσεων
Στην παράγραφο 1 συμπεριλήφθηκε εδάφιο ζ για τις ατομικές επιχειρήσεις, το οποίο προβλέπει:
ζ. ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ μόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια.».
Άρθρο 85: Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια
Στην παράγραφο 1 το εδάφιο ζ για τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα προβλέπει:
ζ) ίδρυση και εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον,
ζα) φέρουν διακριτικό τίτλο «ξενώνας φιλοξενίας»,
ζβ) υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών σε μια από τις ακόλουθες περιοχές: i) ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των δημοτικών ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας, ii) περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα τα σύνορα, iii) νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων,
ζγ) κατατάσσονται σε κατηγορία πέντε (5) κλειδιών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 12868/2018 (Β΄ 3119) απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και
ζδ) διατηρούν ελάχιστο αριθμό είκοσι (20) ενοικιαζόμενων δωματίων,
Επίσης το εδάφιο β της παρ. 1 του άρθρου 85 προβλέπει τον εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων.