twitter youtube google

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 18:47
Εκτύπωση

12

Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, συμμετείχε στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, όπου έγινε ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, για την απόφαση του Ecofin, που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να θεσπίσει μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. για τα νησιά του Αιγαίου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κα. Αθηνά Καλύβα.

 

Κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε:

«Αισθανόμαστε ειλικρινά δικαιωμένοι για τον πολυετή αγώνα μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το κεκτημένο αυτό, καθώς η νησιωτικότητα συνοδεύεται με μειονεξίες και ιδιαιτερότητες που γεννάει η απόσταση, η απομόνωση και οι δυσκολίες της θαλάσσιας επικοινωνίας κ.α., δημιουργώντας ιδιαίτερα αυξημένο κόστος διαβίωσης για τους νησιώτες και μειωμένη ανταγωνιστικότητα για τις νησιωτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό, πέραν του ότι αποτελεί υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής για την άμβλυνση των επιπτώσεων της νησιωτικότητας, έχει το ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό της διάχυσης στο σύνολο του νησιωτικού πληθυσμού. Αναγκαίο ειδικά για το Β. Α. Αιγαίο, το οποίο πέραν των δυσμενών επιπτώσεων της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού - μεταναστευτικού όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ευρώπης.

 

Το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα νησιά δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά εντάσσεται στην προσπάθεια αποκατάστασης των ανισοτήτων, δεν παραβιάζει αλλά, αντίθετα, αποκαθιστά εν μέρει το αίσθημα δικαιοσύνης και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή εθνικά ευαίσθητη όπως το Β. Α. Αιγαίο. 

 

Έτσι με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ανοίγει ο δρόμος για ικανοποίηση της απαίτησης όλων των νησιωτών που δεν είναι άλλη από την άμεση και μόνιμη εφαρμογή του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την αποσύνδεσή του από το προσφυγικό - μεταναστευτικό και φυσικά την επαναφορά του και στα νησιά που το απώλεσαν (όπως η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος)

12

image

image

Newsletter