twitter youtube google

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 23:32
Εκτύπωση

12

Με αφορμή την αιφνιδιαστική Κυβερνητική εξαγγελία νέας ελεγχόμενης δομής διαμονής προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή του Θόλους επισημαίνουμε τα εξής σε όσους πραγματικά επιθυμούν να αφουγκρασθούν τη δική μας φωνή και να αποσοβήσουν μία νέα κοινωνική περιδίνηση για το νησί μας.
 
 
Η απόφαση αυτή είναι λανθασμένη και η προσπάθεια επιβολής της αλλά και η όποια απόπειρα υλοποίησης θα πυροδοτήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκοπεύουν να επιλύσουν.
 
 
Πριν λίγες ημέρες η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, στον οποίο επεσήμανε εκτός των άλλων ότι είναι απαραίτητη η συναίνεση για οποιαδήποτε λύση σχεδιασθεί και οι μονομερείς κινήσεις δε θα ωφελήσουν. Υπενθυμίσαμε τις ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις που είχε πυροδοτήσει η απόπειρα εγκατάστασης δομής στο 18 μόλις πέρυσι , καθώς οι πληγές από τις συνέπειες των τότε διαδραματισθέντων είναι ακόμη ανοικτές .
 
 
Επιχειρηματολογήσαμε για την ανάγκη εξαίρεσης των ακριτικών περιοχών από το σχεδιασμό της χωροθέτησης δομών φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών και συμφωνήσαμε στην υπεύθυνη συμμετοχή σε διάλογο για περιορισμένου μεγέθους δομή καταγραφής και ταυτοποίησης αφού κλείσει η ΒΙΑΛ και κερδίσουν ξανά πίσω τη ζωή τους οι Καμποχωρούσοι, οι οποίοι ζουν σε μία ιδιότυπη ομηρεία εδώ και χρόνια.
 
 
 
Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως ότι οι λόγοι που επιβάλλουν την εξαίρεση των ακριτικών νησιών είναι εθνικοί, καθώς δεν είναι δυνατόν να «τραβάς το χαλί» κάτω από τα πόδια των ακριτών όταν δέχονται καθημερινές πιέσεις από τη γειτονική χώρα.
 
 
Ο εποικοδομητικός διάλογος σε αυτή την κρίσιμη φάση του προσφυγικού είναι απαραίτητος και είμαστε βέβαιοι ότι εάν όλοι ακολουθήσουν αυτή την οδό, θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα ανοίξει μία νέα σελίδα για το νησί μας από την οποία θα απουσιάζουν ο φόβος και οι κοινωνικές αναταράξεις και τη θέση τους θα πάρει ο σχεδιασμός ενός καλύτερου μέλλοντος για τους ακρίτες.
 
 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου
Παντελής Λεγάτος

12

image

image

Newsletter