twitter youtube google

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 15:45
Εκτύπωση

12Σημαντική πρόβλεψη για την ενίσχυση της μαστιχοπαραγωγής περιλαμβάνει η εγκριθείσα 1η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ειδικά για τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση για το μέτρο της «δάσωσης» (υπομέτρο 8.1) μειώνεται από τα 5 στα 2 στρέμματα.

 

Σε πρακτικό επίπεδο, η αλλαγή αυτή διευκολύνει σημαντικά τους νησιώτες παραγωγούς – αλλά και τους διαχειριστές δημόσιας γης και τους ΟΤΑ - ώστε να ενταχθούν στο μέτρο της δάσωσης. Ο κατακερματισμός του γεωργικού κλήρου στα νησιά συνεπαγόταν ότι η απαίτηση των 5 στρεμμάτων καθιστούσε ως τώρα εξαιρετικά δύσκολη την ένταξη στο συγκεκριμένο μέτρο του ΠΑΑ. Ειδικά για τη Χίο, η αλλαγή αυτή διευκολύνει τη φύτευση μαστιχόδεντρων σε νέες περιοχές και την ενίσχυση του εισοδήματος - υφιστάμενων ή νέων – μαστιχοπαραγωγών.

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι η τροποποίηση του ΠΑΑ περιλαμβάνει και άλλες ευνοϊκές μεταβολές για τα νησιά και ειδικά εκείνα που αντιμετωπίζουν αυξημένες προσφυγικές ροές.

12

image

image

Newsletter