twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2023 19:16
Εκτύπωση

12

Το Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

Στις τάδε του μήνα, την τάδε ώρα, λέει η πρόσκληση, θα ορκιστεί ο νέος δήμαρχος, το νέο δημοτικό συμβούλιο κλπ και την τελετή θα ευλογήσει ο δεσπότης.
 
Καταρχάς τι δουλειά έχει η Εκκλησία να λαμβάνει ενεργό ρόλο σε μια αμιγώς πολιτική διαδικασία. 
 
Για ποιο λόγο το πολιτικό όργανο που λέγεται Δήμος και Δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να ευλογηθούν και να ορκιστούν με θρησκευτική τελετή.
 
Για ποιον λόγο να λέμε ότι έχει το δικαίωμα όποιος δημοτικός σύμβουλος δεν θέλει να ορκιστεί θρησκευτικό, να ορκιστεί με πολιτικό όρκο, ενώ θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός για όλους ο πολιτικός όρκος. Κατόπιν, όποιο πολιτικό πρόσωπο θέλει να πάρει και την ευλογία της Εκκλησίας, ας πάει να την πάρει και αν θέλει να ορκιστεί και θρησκευτικά ας ορκιστεί. Τον Δήμο, την Πολιτεία και τους δημότες δεν μας αφορά η θρησκευτική πεποίθηση και ανάγκη του καθενός. Μας αφορά μόνον η πολιτική του στάση. 
 
Στις πολιτικές υποθέσεις όπως ορκωμοσίες αιρετών, έναρξη σχολικού έτους, γάμοι, ονοματοδοσιες παιδιών κ α. ένα σύγχρονο και πολιτισμένο κράτος θεσπίζει υποχρεωτική την πολιτική πράξη και άκυρη κάθε θρησκευτική, την οποία σέβεται και δεν απαγορεύει στους πολίτες του να την πράξουν κατόπιν της πολιτικής, γνωρίζοντας όμως οι ίδιοι ότι δεν έχει αυτή ουδεμία ισχύ για το κράτος αλλά μόνο για τον εαυτό τους και το θρησκευτικό τους συναίσθημα.
Τέτοια ζητήματα είναι λυμένα μέχρι και στην Τουρκία από το 1923.
 
Εδώ υποφέρει η λογική μας ακόμα και χρειαζόμαστε αιώνες ζυμώσεων για τα προφανή, παραμένοντας σε ασφυκτικό εναγκαλισμό με θρησκόληπτους, εθνολάγνους και μεσαιωνιστες.

12

image

image

Newsletter