twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2019 17:10
Εκτύπωση

12Σε εθνικό επίπεδο, ο Ελληνικός Λαός, δείχνει (ξανά) διχασμένος πολιτικά με εμφανή τα στοιχεία του επικίνδυνου φανατισμού που υποδαυλίζουν σκόπιμα ανιστόριτοι πολιτικοί για κομματικούς λόγους. Λογικά λοιπόν, συντρέχει κάθε λόγος αποτροπής και άλλων διχασμών, τοπικού κυρίως χαρακτήρα, τουλάχιστον στην ευαίσθητη και “ριγμένη” παραμεθόριο περιοχή μας. Αντ' αυτών, απαιτούνται συγκλίσεις και διάθεση ειλικρινών (άρα εποικοδομητικών) συνεργασιών.

  Είναι αυτό ακριβώς που κυρίως επιδιώκει η εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται (και προσδοκούν) οι υποστηρικτές αυτού του συστήματος. Όσοι βεβαίως είναι αντίθετοι, φοβούνται (και όχι αδίκως) ότι, τα θλιβερά και αποκαρδιωτικά, έως φαιδρά, φαινόμενα που βιώνουμε συντελούμενα εντός και εκτός Βουλής, (η σύνθεση της οποίας, σημειωτέον, έχει προκύψει βάσει του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής), θα τα ζήσουμε ίσως πιο έντονα και στους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς (Δήμους και Περιφέρειες), από τον προσεχή Σεπτέμβριο και μετά.

  Με δεδομένον λοιπόν τον φανατισμό και τον διχασμό (λόγω έντονης πόλωσης) που θα προκληθούν κατά τις εκλογές για ανάδειξη Ευρωβουλευτών και Εθνικών Βουλευτών αλλά και με αναμενόμενη την αντιπαράθεση μεταξύ όσων διεκδικούν θέση στα Δημοτικά και Περιφερειακά έδρανα, εκτιμώ ότι θα ήταν χρήσιμο και θετικό, οι ό,ποιες Δημοτικές Παρατάξεις προκύψουν τελικά εν όψει εκλογών Μαϊου, να συμβάλουν στη δημιουργία ΕΝΙΑΙΩΝ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ συνδυασμών σε κάθε Χωριό και Κωμόπολη της Χίου.

  Είναι κάτι που επιτρέπει και προβλέπει το νέο πρόγραμμα “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ” και που, αν προκύψει συναινετικά, θα αποδείξει, από την προεκλογική κιόλας περίοδο, ότι, οι αυριανοί αιρετοί του Δήμου μας, θα μπορέσουν να συγκλίνουν μετεκλογικά ώστε να συνεργάζονται αρμονικά για το καλό του νησιού μας. Τούτο το τελευταίο θέλω να το τονίσω με έμφαση, μιας και κατά λογική εκτίμηση, όποιος και αν εκλεγεί Δήμαρχος, δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

  Στηρίζοντας έμπρακτα (οι Δημοτικές Παρατάξεις) τη δημιουργία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ Τοπικών ψηφοδελτίων, είναι πολύ πιθανό να δώσουν ισχυρό κίνητρο συμμετοχής σ' αυτά, ικανών και άξιων πολιτών (ανδρών και γυναικών) που, για προφανείς (και σεβαστούς) λόγους, δεν επιθυμούν να ταυτισθούν με Δημοτικές Παρατάξεις, κόμματα και υποψηφίους Δημάρχους.

  Αν κάτι τέτοιο συμβεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, τα επόμενα Τοπικά (Κοινοτικά θα λέγονται) Συμβούλια, χωρίς διχαστικές τάσεις, πέρα της βοήθειας που θα προσφέρουν στις τοπικές Κοινωνίες, διαχειριζόμενα την καθημερινότητά τους με δικούς τους (έστω μικρούς) προϋπολογισμούς, ενδέχεται να κινητοποιήσουν τοπικές εθελοντικές δυνάμεις υπέρ του κοινού καλού, να “ξυπνήσουν” το ενδιαφέρον νέων για τα κοινά και να ζωντανέψουν τις ελπίδες των, ήδη, απογοητευμένων και “παραιτημένων” από κάθε σοβαρή στόχευση μικρών μας κοινωνιών. Κοινωνιών που, από τότε που έχασαν την αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση των τοπικών τους υποθέσεων, “μαραζώνουν” όλο και περισσότερο μη ελπίζοντας και μη επιδιώκοντας με θέρμη τίποτα καλύτερο πέρα της μίζερης και πικρής καθημερινότητάς τους.

  Όμως, αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον που αξίζει σε τόπους όπως ο δικός μας. Μπορεί το φαινόμενο της αστυφιλίας να είναι παγκόσμιο, μπορεί να έχει πλήξει την Ελλάδα μας καίρια από τη μεταπολεμική περίοδο έως και σήμερα, μπορεί τα μικρά χωριά να έχουν “πεθάνει”, όμως, αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί σταδιακά (ίσως πολύ σύντομα) και στις Κωμοπόλεις και τα Κεφαλοχώρια μας. Η Βολισσός, τα Καρδάμυλα, τα Καμπόχωρα, τα Μαστιχοχώρια, τα Θυμιανά, το Θολοποτάμι, ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης ακόμη και ο Βροντάδος και τα άλλα σπουδαία Κεφαλοχώρια και χωριά μας, πρέπει, για λόγους ΕΘΝΙΚΟΥΣ, ιστορικούς, οικονομικούς, κοικωνικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς, να συνεχίσουν να ΖΟΥΝ ζωντανά και δραστήρια και στο μέλλον.

  Με αυτό το καίριο θέμα, ας ασχοληθούν (μαζί με άπειρα άλλα) οι αυριανοί αιρετοί μας συνεργαζόμενοι προς τούτο από τώρα, ώστε, η κάθε τοπική Κοινωνία, να αναδείξει τα πλέον ικανά και δραστήρια τοπικά Συμβούλια τα οποία μπορεί  να αποτελέσουν ξανά τους αναγκαίους και κρίσιμους στυλοβάτες ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΤΟΧΕΥΣΕΩΝ στο προσεχές μέλλον.

 

 

 

του Αριστείδη Ζαννίκου

 

 

 

 

 

 

12

image

image

Newsletter