twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 09:20
Εκτύπωση

12

*Επανερχόμαστε στο σύνηθες ραντεβού μας, έπειτα από ένα μήνα απουσίας της στήλης, λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εκλογική διαδικασία των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών.

               Για μια ακόμη φορά αισθανόμαστε δικαιωμένοι διότι, πρώτοι εξ όλων, εδώ και καιρό, είχαμε προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα σε Δήμο και Περιφέρεια, τόσο για την Α΄ όσο και για την Β΄ Κυριακή. Συνέβη ότι είχαμε προβλέψει και στις δύο περιπτώσεις για το σύνολο των συνδυασμών Δήμου και Περιφέρειας. Αναφορικά δε με τη σταυροδοσία των υποψηφίων, ακόμη κι εκεί ΄΄πέσαμε διάνα΄΄ (ακριβώς), αφού τη σειρά κατάταξης που είχαμε προειπεί σε φίλους και γνωστούς, αυτή ακριβώς προέκυψε (για τους μεγαλύτερους τουλάχιστον συνδυασμούς). Τα ίδια είχαμε προβλέψει και το 2019 σε Δήμο και Περιφέρεια και κάποιοι τότε γελούσαν -όπως και τώρα-, όμως αυτή τη στιγμή άλλοι πανηγυρίζουν κι άλλοι θλίβονται. Καλό είναι να ακούνε και κανέναν όταν τους μιλά ! Θα πει κάποιος: Καλά, μάντης είσαι και γιατί μας το λες; Όχι, ούτε μάντης είμαι ούτε τίποτε άλλο σχετικό ή παρεμφερές. Απλά έχω μάθει να αφουγκράζομαι τον παλμό του κόσμου και το ΄΄ρεύμα΄΄ που αυτός κινείται. Οφείλουμε δε να έχουμε επίγνωση των πραγμάτων και να πηγαίνουμε το <<εγώ>> μας στην άκρη. Σε κάθε περίπτωση έχω να πω ότι, η αλαζονεία και η έπαρση είναι πολύ κακοί σύμβουλοι για την μετέπειτα πορεία κάποιου που ασχολείται με τα κοινά διότι, ακόμη κι εάν οι συγκυρίες τον ευνοήσουν πρόσκαιρα, θα έλθει η ώρα που θα ταπεινωθεί. Γι΄ αυτό πρέπει να κινείται με σεμνότητα και ταπείνωση οικειοθελώς, ώστε -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- να είναι έτοιμος να εργαστεί όπου και όπως ο λαός τον κατατάξει. Όλοι οι ρόλοι που απορρέουν από τη λαϊκή βούληση και κυριαρχία πρέπει να γίνονται σεβαστοί και αποδεκτοί, ειδάλλως ας απέχει όποιος δεν επιθυμεί να εργαστεί για το κοινό καλό με αυτούς τους όρους, αλλά αρέσκεται μόνο σε τίτλους, μισθούς και πρωτοκαθεδρίες ! Στη δημοκρατία και την πολιτική εν γένει δεν υπάρχουν αυθεντίες ούτε αποκλειστικότητες ! Θα κλείσω το παρόν σχόλιο με τη φράση ενός αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, του Αγάθωνος, ο οποίος έζησε γύρω στο 450 π.Χ. και είχε γράψει: <<Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον, ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον, ότι κατά νόμον άρχει. Τρίτον, ότι ουκ αεί άρχει>>. Και σε ελεύθερη μετάφραση: <<Ο άρχοντας- διοικητής πρέπει να έχει κατά νουν τρία πράγματα: Πρώτον, ότι διοικεί ανθρώπους (με τις ατέλειες και τις αδυναμίες τους, με παράπονα δίκαια ή και παράλογα, αλλά πάντως πνευματικά όντα και όχι ζώα). Δεύτερον, ότι διοικεί σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους της πολιτείας (γραπτούς και άγραφους) και συνεπώς είναι απαράδεκτο να εκτρέπεται σε υπερβασίες, αυθαιρεσίες και αδικίες. Και τρίτον, ότι δεν είναι αιώνιος άρχων, κάποτε θα εκπέσει της αρχής και πρέπει ως εκ τούτου, να είναι πολύ προσεκτικός, ώστε όταν απομακρυνθεί από την εξουσία να έχει αφήσει αγαθές εντυπώσεις, τόσο για τις ικανότητές του, όσο και για τις αρετές του>>.

               *Παρέρχεται, εντός ολίγων εβδομάδων, η παρούσα αυτοδιοικητική θητεία και η Χίος -έπειτα από τέσσερα χρόνια- δεν αξιώθηκε να δει να υλοποιούνται αρκετά έργα που θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί ήδη από τα μέσα της τρέχουσας θητείας: 1). Ο δημοτικός κήπος, που κείτεται ρημαγμένος μέχρι στιγμής. 2). Ο περιφερειακός δρόμος παράκαμψης της πόλης (Δήμου) που δεν αξιωθήκαμε να δούμε να ανάβουν τα φώτα του στο τμήμα Αγίου Αρτεμίου- Λιβαδίων. 3) Η οδός Ιωάννου Χρήστου, δυτικά του αεροδρομίου, που παραμένει εισέτι ημιτελής και απαράδοτη στο δεύτερο ρεύμα κυκλοφορίας της. 4). Τα 7ο και 11ο Νηπιαγωγεία, στην περιοχή Αγ. Γεωργίου Ορφανού. 5). Το <<κέντρο Ομήρου>> στη Δασκαλόπετρα. 6). Η αξιοποίηση του Κληροδοτήματος Λαγούδη για το Δημοτικό Σχολείο Πυργίου (που έχει αδιάθετο μέχρι στιγμής ποσό εκ 500.000 Ευρώ περίπου, εξ αιτίας ενός ΄΄γινατιού΄΄ πρώην αιρετού). 7). Η αδυναμία λειτουργίας δημοτικού υπνωτηρίου και κοινωνικού πλυντηρίου στην πόλη της Χίου, και άλλα πολλά που δεν είναι της παρούσης. 8). Η αδυναμία αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας η οποία έχει αφεθεί βορά στον πανδαμάτορα χρόνο. Αναμένουμε να δούμε να υλοποιούνται μέσα στην επόμενη, νέα περίοδο, με τη νέα δημοτική Αρχή. Θα παρακολουθούμε την όποια πορεία και εξέλιξή τους και θα ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας. Όπως αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: <<Τους δημοσίως αμαρτάνοντας, δημοσίως θα ελέγχω>> !

               *Μέχρι σήμερα είχαμε τον περιβόητο Νόμο Τσίπρα, της απλής αναλογικής, που δημιούργησε μια χαώδη κατάσταση και εν πολλοίς αδυναμία διοίκησης σε Δήμους και Περιφέρειες στη χώρα μας. Σήμερα, ήλθε ένας ακόμη <<παράδοξος>> Νόμος, αυτός του Υπουργού Εσωτερικών Βορίδη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Νόμο αυτό, στη Χίο, σε επίπεδο Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, ο πλειοψηφών συνδυασμός εκλέγει -πλέον- μόλις τέσσερις περιφερειακούς συμβούλους, η δε αντιπολίτευση πέντε (3 ο δεύτερος συνδυασμός, 1 ο τρίτος και 1 ο τέταρτος). Στην δε Σάμο (με πολύ λιγότερο πληθυσμό σε σχέση με τη Χίο) εκλέγει πέντε συμβούλους ο πλειοψηφών συνδυασμός και έναν ο δεύτερος. Μιλάμε για πράγματα ανήκουστα !!! Εν πάση περιπτώσει <<κανένας καλός δεν χάνεται>> και όποιος θέλει να δουλέψει δουλεύει παντοιοτρόπως ! Στη Χίο, σύμφωνα με τον αριθμό των κατοίκων και το ποσοστό των ψήφων, ο πλειοψηφών συνδυασμός έπρεπε να εκλέξει έξι συμβούλους (εφόσον στη Λέσβο εξέλεξε εννέα). Τι να κάνουμε; Μετά τα παράδοξα Τσίπρα, θα υποστούμε και τα παράδοξα του κ. Βορίδη… Ωστόσο, η επίσημη ΝΔ απέτυχε.

               *Η μεγαλειώδης νίκη του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη απέδειξε ότι, τελικά, ο λαός δεν ποδηγετείται και δεν κατευθύνεται από αλλότριες τακτικές. Η εμμονή ορισμένων σε συγκεκριμένο (καθαρά κομματικό) υποψήφιο έδειξε ότι δεν έπεισε τον μέσο πολίτη. Ο Κ. Μουτζούρης απέδειξε -κατά την τετραετία διοίκησής του στην Περιφέρεια- ότι, και δημοκρατικά λειτουργεί αλλά και έχει την ικανότητα να συνεργάζεται με όλους, εκμεταλλευόμενος -με την καλή έννοια- την αρχή της αναλογικότητας (απλή αναλογική), κάτι που απέφυγαν άλλοι αιρετοί του πρώτου βαθμού, επιχειρώντας πραξικοπηματικές μεταγραφές συγκεκριμένων υποψηφίων από αντίθετες παρατάξεις (που τελικά τους.. έκαψε η τακτική τους αυτή…και ήταν επόμενο !), δίχως να επιδιώξουν παραταξιακές συνεργασίες. <<Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία>> (Ανδρέας Κάλβος, <<Εις Σάμον>>).

               *Ένα στοιχείο που πρέπει να καταγραφεί είναι η τεράστια αποχή των πολιτών από τις κάλπες, η οποία σε πολλές των περιπτώσεων έφτασε το 70-80 %. Έχω πει κι έχω γράψει πολλάκις ότι, η αποχή είναι μια λανθασμένη αντίδραση εκ μέρους των πολιτών διότι με τον τρόπο αυτό επιτρέπουν σε άλλους να αποφασίζουν για εκείνους χωρίς εκείνους. Μετά, ότι μέτρα και να παίρνει η κάθε κυβέρνηση, δεν έχουν δικαίωμα λόγου διαμαρτυρίας, αφού εκείνοι επέτρεψαν δια της αποχής τους να αποφασίσουν οι συμπολίτες τους και για εκείνους, δίχως οι τελευταίοι να εκφραστούν δια της επιλογής τους (ψήφου).

               *Ένα θέμα, που πρέπει να κοιτάξουν οι απερχόμενοι αυτοδιοικητικοί (απανταχού και διαχρονικά) είναι αυτό της υστεροφημίας τους. Πολλοί, ενεργώντας εντελώς αποσπασματικά και με περισσή πικρία, προβαίνουν σε ενέργειες που μπορεί να τους εκθέσουν, συνεπεία της εκλογικής ήττας τους. Χρειάζεται υπομονή, αυτοκριτική και περίσκεψη διότι, ο κόσμος δεν θα θυμάται τόσο πως λειτούργησαν κατά τη διάρκεια που κατείχαν την εξουσία, αλλά το μικρό διάστημα που διήνυσαν πριν την παραδώσουν στους επόμενους, απομακρυνόμενοι απ΄ αυτή δια της λαϊκής ετυμηγορίας. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (Βίας ο Πριηνεύς, αλλά και ο Σοφοκλής στην <<Αντιγόνη>>) έλεγαν: <<Αρχή άνδρα δείκνυσι>>, <<η εξουσία αποκαλύπτει τον άνδρα>>, όταν του τη δίνεις αλλά -κυρίως- όταν του την παίρνεις και τη χάσει ξαφνικά. Τότε δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Η αείμνηστη γιαγιά μου, η δασκάλα, έλεγε: <<Τα στερνά (τελευταίο χρονικό διάστημα) τιμούν τα πρώτα>>. Και είχε απόλυτο δίκιο !

               *Τις τελευταίες εβδομάδες τόσο στην περιοχή του Αεροδρομίου όσο (κυρίως) στο λιμάνι της Χίου επικρατεί μια αίσθηση έντονης δυσοσμίας εκ λυμάτων που, προφανώς, καταλήγουν στη θάλασσα. Ιδιαίτερα στην πάλαι ποτέ Προκυμαία της Χίου τις βραδινές ώρες υπήρξαν φορές που δεν μπορούσες να σταθείς από τη βρώμα. Νομίζω ότι η ΔΕΥΑΧ πρέπει να βρει τους υπαίτιους και να αποκαταστήσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Εάν δε αποδειχθεί ότι οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση (παράνομη), να τιμωρήσει παραδειγματικά τους υπαίτιους. Το αυτό συμβαίνει και σε πολλά φρεάτια (σχάρες ομβρίων) που γειτνιάζουν με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη και οι διερχόμενοι κρατούν τη μύτη τους περνώντας από εκεί…

               *Πολλές διαφημιστικές επιγραφές σε πλαστικό ρολό υψώθηκαν σε στύλους στην πόλη μας, κατά τη θερινή περίοδο, εξαγγέλλοντας κάποιες πολιτιστικές ή άλλου είδους εκδηλώσεις. Όμως, παρά το γεγονός ότι παρήλθαν  -όχι μόνο οι εν λόγω εκδηλώσεις, αλλά και η θερινή περίοδος- εξακολουθούν να παραμένουν υψωμένες σε αρκετά σημεία, πλησίον του οδικού δικτύου, ρυπαίνοντας το περιβάλλον αλλά και αποπροσανατολίζοντας τους διερχόμενους οδηγούς των οχημάτων. Ευελπιστούμε σύντομα να απομακρυνθούν, ειδάλλως θα αναφερθούμε ονομαστικά σε επόμενο σημείωμά μας. Το αυτό ισχύει και για αφίσες συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά δεν φρόντισαν οι αφισοκολλητές να απομακρύνουν μετά τις εκλογές.

               *Πολλά έχουμε πει κι έχουμε γράψει για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, αλλά το πρόβλημα ως φαίνεται εξακολουθεί να υφίσταται. Οι οδηγοί που διατέθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά ενίοτε το δυσχεραίνουν, λόγω απειρίας ή/και ακαταλληλότητας στη διαχείριση και μεταφορά πολυτραυματιών. Ή το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την ικανή στελέχωση του ΕΚΑΒ ή να δοθεί στην τοπική Αυτοδιοίκηση η νομική και πρακτική δυνατότητα να προσλάβει οδηγούς και πληρώματα (μέσω της Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας) και να τους διαθέσει στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων. Μέτρο προς διερεύνηση από τους νεοεκλεγμένους αυτοδιοικητικούς.

               *Άραγε, τόσους μήνες μετά τα όσα δημόσια ειπώθηκαν για την <<Κιβωτό του Κόσμου>> και την αισθητή συρρίκνωση της δομής στο Αίπος, αισθάνεται την ανάγκη να βγει δημόσια κάποιος από το ΔΣ της και να ενημερώσει το κοινό για το τι μέλλει γενέσθαι εδώ; Ο χιώτικος λαός συνέδραμε στο έργο της και οφείλει να γνωρίζει τι συμβαίνει !

               *Με τούτα και με εκείνα, τελείωσε ο χρόνος και ο χώρος μας για σήμερα. Τα ξαναλέμε σύντομα με νεότερα. Μέχρι τότε, υγεία, χαρά και … καλή καρδιά !-

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

12

image

image

Newsletter