Αποχή στις εκλογές της Τοπικής Διοίκησης, ένα μεγάλο πολιτικό μέγεθος.
Ξεκινάμε από τα βασικά: Αποχή 64,84% + Άκυρα/Λευκά 5,96% = 70,8%!!! στις Περιφέρειες πανελλαδικά. Δήμος Αθηναίων (2ος γύρος) Αποχή: 73,3%!!! 329.641 (+25.133), Δούκας: 64.055 (+44.213), Μπακογιάννης: 50.403 (-7.397), Άκυρα/Λευκά: 5.803 (+190) σε παρένθεση η διαφορά με τον 1ο γύρο. (Πηγή Υπ.Εσ.)
Εκκωφαντικό πρώτο μήνυμα απαξίωσης στο πολιτικό σύστημα και με πολλούς αποδέκτες σε δεξιά και αριστερά. Με πιο εντυπωσιακό παράδειγμα τα τελικά αποτελέσματα στις Περιφέρειες και στον Δήμο Αθηναίων. Στον 2ο γύρο στο Δήμο Αθηναίων η αποχή ήταν 73,3%. Ψήφισαν 26,7%. Άκυρα/Λευκά 4,89%. Το 78% των δημοτών έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του και τους δύο υποψηφίους. Μόλις το 12% ψήφισε τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο στην πρωτεύουσα. Τα μαθηματικά λένε πάντα και μόνο την αλήθεια.
Το πρωτοφανές αποτέλεσμα στις εκλογές της Τοπικής Διοίκησης δεν έχει να κάνει κυρίως με τις εκκαθαρίσεις των εκλογικών καταλόγων, αλλά με τους ζωντανούς. (Γιατί άραγε δεν τις κάνουν; Μήπως θέλουν να κρύβονται πίσω από αυτό;)
Η αποχή είναι ένα μεγάλο πολιτικό μέγεθος, που πολύ κακώς αποδίδεται μόνο στην αδιαφορία και στους απολίτικους (που κι αυτό βεβαίως πολιτικό ζήτημα είναι). Η τεράστια αποχή, όπως και η μη ψήφος (άκυρα/λευκά) είναι ένα σαφές στοιχείο και δείγμα κρίσης αντιπροσώπευσης του συστήματος. Ένα ηχηρότατο μήνυμα διαμαρτυρίας, δυσαρέσκειας και αποστροφής στο πολιτικό/κομματικό κατεστημένο και ειδικά όταν δεν υπάρχει πειστική εναλλακτική αντιπρόταση σε αυτό.
Επίσης η στατιστική έδειξε ότι στις ευκατάστατες περιοχές, όπως η Χίος, υπήρξε μεν λιγότερη αποχή από αλλού, αλλά παράλληλα και συντριπτική της τάξης του 80% στις φτωχές περιοχές, ακόμα και μέσα στην Αττική. Με δυο κουβέντες ο περισσότερος κόσμος δεν ήθελε να ψηφίσει κανέναν. Όπως και στον 1ο γύρο, 47,5% αποχή + 6,5% άκυρα/λευκά = 54%. Βλέπε και τα επίσημα στοιχεία του Υπ.Εσ. 70,8% αθροιστικά στις περιφέρειες και 65% στους Δήμους και στον 2ο γύρο.
Δεν μπορεί να εκλέγεσαι για παράδειγμα Δήμαρχος της πρωτεύουσας, όταν σε ψηφίζει μισός στους δέκα εκλογείς στον 1ο γύρο και ενάμισης στους δέκα στο 2ο. Αντίστοιχα και αλλού. Όπως και δεν μπορείς να κυβερνάς με παντοδυναμία μια χώρα με το 23% των εκλογέων.
Αν και "η πολιτική δεν είναι πρακτική αριθμητική, αλλά άλγεβρα", αυτό όμως δε λέγεται και δεν είναι Δημοκρατία.
ΓΡΑΦΕΙ: Βασίλης Μαυρέλος