twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2023 17:34
Εκτύπωση

12

   Την 28-9-2023, ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, (ναυτικοί μας, καλά ταξίδια και καλή επάνοδο στα σπίτια σας), στο αμφιθέατρο του εδώ Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η Τελετή Αναγόρευσης του συμπατριώτη μας πλοιοκτήτη κ. Δημητρίου Ιωάννη Φαφαλιού, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

   Τιμήθηκε, κατά πως του άξιζε, ένας απλός, σεμνός και προσηνής Βρονταδούσης, η οικογένεια του οποίου έχει ευεργετήσει πολλαπλά την κωμόπολή μας και, γενικότερα τη Χίο. Βέβαια, η τιμητική επιβράβευση του κ. Δημήτρη Φαφαλιού από το Παν/μιο Αιγαίου, έγινε σε ένδειξη αναγνώρισης της πολύχρονης και σημαντικής προσφοράς του, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Παγκόσμια Ναυτιλία.

   Ως γνωστόν, ο κ. Φαφαλιός, επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και τωρινός Γραμματέας αυτής, κατέχει επί χρόνια τη θέση του Προέδρου της “Διεθνούς Ενώσεως Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού Φορτίου”, της γνωστής “INTERCARGO”.

   Εξ αφορμής αυτού του γεγονότος και των όσων ακούστηκαν κατά την σχετική επίσημη τελετή, γίνονται ξανά επίκαιρες οι προτάσεις που, κατά καιρούς, έχουν διατυπωθεί από τοπικούς παράγοντες (π.χ. τον νυν Βουλευτή μας κ. Σταύρο Μιχαηλίδη), για την ανάγκη δημιουργίας Ναυτιλιακού Κέντρου στη Χίο και δη στην περιοχή ΘΟΛΟΥΣ, η οποία ανήκει στο Δήμο Χίου και ευρίσκεται στο κέντρο ενός ιστορικού, ναυτικού ημικυκλίου που αρχίζει από Οινούσσες και δια μέσου Καρδαμύλων, Λαγκάδας και Συκιάδας, καταλήγει στον Βροντάδο.

   Η, εκ νέου, στροφή μερίδας νέων μας στο ναυτικό επάγγελμα, οι άριστες σπουδές που προσφέρει το εδώ Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και τα, εν δυνάμει, άξια στελέχη Ναυτιλιακών Εταιρειών που αποφοιτούν από αυτό, η ύπαρξη και λειτουργία στην πόλη της Χίου της καταξιωμένης Ακαδημίας Μηχανικών Ε.Ν. με την πολύχρονη προσφορά της καθώς και της αντίστοιχης πολυετούς προσφοράς της Ακαδημίας Πλοιάρχων Ε.Ν. Οινουσσών, νομίζω δικαιολογούν την σοβαρή και, επιστημονικά (οικονομοτεχνικά) τεκμηριωμένη εξέταση της δυνατότητας υλοποίησης της εν λόγω πρότασης από τη νέα Δημοτική Αρχή Χίου, ό,ποια και αν είναι αυτή. (η νυν ή κάποια άλλη).

   Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί προς τούτο η αγαστή συνεργασία των αιρετών μας α) με τους Χιώτες Πλοιοκτήτες β) με το “CHIOS MARINE CLUB” (που εκπροσωπεί εκατοντάδες έμπειρα στελέχη Ναυτιλιακών Εταιρειών και Χιακά Ναυτιλιακά Γραφεία), γ) με το Παν/μιο Αιγαίου (Τμήμα Ναυτιλίας) και δ) με το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

   Μόνο έτσι θα απαντηθούν ερωτήματα και απορίες περί του αν, Χιώτες Πλοιοκτήτες (σε πρώτη φάση), Πολιτεία και ήδη εργαζόμενοι σε Ναυτιλιακές Εταιρείες του Πειραιά και της Αθήνας, θα ήταν πρόθυμοι “να βάλουν πλάτη” προς επίτευξη ενός ΜΕΓΑΛΟΥ ΧΙΑΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ που μπορεί να είναι εξ ίσου εφικτός ή ανέφικτος.

    Ιδού λοιπόν “πεδίον δόξης λαμπρόν” για τους νέους αιρετούς του Δήμου μας, (αλλά και της Περιφέρειας) που θα έχουν εμπρός τους μία ολάκερη πενταετία για προγραμματισμό και δράση.

    Ευχές για “ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ” και εκλογή των (κατά τον κυρίαρχο Λαό) καλύτερων αυτοδιοικητικών σε Δήμο και Περιφέρεια.

 

 

του Αριστείδη Ζαννίκου

 

 

 

 

12

image

image

Newsletter