twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 16:30
Εκτύπωση

12

Φίλες και φίλοι σκέφτηκα αρκετά για να καταφέρω να αποτυπώσω προτάσεις και ιδέες μέσα σε λίγες γραμμές.Η Χίος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις και ευκαιρίες. 

Αυτό είναι κάτι που όλοι μας λίγο ή πολύ αντιλαμβανόμαστε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Τα περισσότερα από τα μεγάλα προβλήματα του νησιού πλέον είτε έχουν έχουν επιλυθεί είτε αδρανοποιηθεί. Τα έργα όπου γενιές και γενιές περίμεναν για την υλοποίηση τους σημερα αποτελούν πραγματικότητα. Είναι όλα αυτά από μόνα τους όμως αρκετά; Πολύ φοβάμαι πως όχι. Τα παραπάνω είναι απλώς η κινητήρια δύναμη για να λύσουμε τα επόμενα προβλήματα. Προβλήματα που ως νέος και ως άνθρωπος που αγαπά τον τοπο και την αναπτυξη του σκέφτομαι καθημερινά . Ποιοι είναι εκείνοι οι τρόποι που θα μπορούσαν να επιφέρουν αυτή την ανάπτυξη. 

Ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Χίος είναι η μετανάστευση της νεολαίας της σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας σε μεγαλύτερες πόλεις. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τους νέους Χιώτες να επιστρέψουν στα χωριά τους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του νησιού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω προγραμμάτων στήριξης και ευκαιριών για την ίδρυση επιχειρήσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τις προσδοκίες της νέας γενιάς.

Με την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που επικεντρώνεται στην επιστροφή των νέων, την προώθηση της καινοτομίας, την αξιοποίηση της εξ αποστάσεως εργασίας, τη διερεύνηση του τουρισμού κρουαζιέρας και την επένδυση στη βιώσιμη ανάπτυξη των λιμένων, η Χίος μπορεί να ξεκλειδώσει πλήρως τις δυνατότητές της και να επιτύχει αυτήν ακριβώς την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ακόμη η συνεργασία μεταξύ του Δήμου, των ναυτιλιακών εταιρειών , της ΑΕΝ και του πανεπιστημίου μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που ευνοεί την έρευνα, την ανάπτυξη και την τεχνολογική πρόοδο στο νησί.

Η πανδημία COVID-19 έχει μεταμορφώσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, με την εξ αποστάσεως εργασία να αποτελεί νέο κανόνα για πολλούς κλάδους. Η Χίος μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την τάση προσφέροντας φορολογικά κίνητρα για την εξ αποστάσεως εργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας.

Για να εξυπηρετήσει την πιθανή ανάπτυξη του τουρισμού που ήδη από φέτος άρχισε να γίνεται πραγματικότητα ,η Χίος πρέπει να επενδύσει στις λιμενικές υποδομές της. Το master plan του λιμένα Χίου που βρίσκεται καθώς μαθαίνουμε όλοι σε καλό δρόμο θα επιφέρει και την βιώσιμη ανάπτυξη αυτού ,που όχι μόνο εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του, αλλά και ευθυγραμμιζει  τη δέσμευση του νησιού για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς του.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν στις επικείμενες εκλογές σας ζήτω να στηρίξετε νέα πρόσωπα με όρεξη για δουλειά, με φρέσκες ιδέες και προτάσεις που σε συνδυασμό με την εμπειρία του Δημάρχου μας Σταμάτη Καρμαντζη θα εξασφαλίσουν πρόοδο και σταθερότητα! 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΗΣ 

12

image

image

Newsletter