twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023 16:47
Εκτύπωση

12

Εδώ και δύο μέρες η Χίος πρωταγωνιστεί πανελλαδικά στα εκπαιδευτικά site για την πρωτοβουλία του προϊστάμενου της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου να στείλει ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο στους γονείς ζητώντας τη γνώμη τους και τις εντυπώσεις τους για τη χρονιά που πέρασε και να διερευνήσει κάποια πράγματα για τη χρονιά που έρχεται.  

 Ο Σύλλογος δασκάλων εκφράζοντας τη (μόνιμη) διαφωνία του σε οτιδήποτε καινούργιο και στην τεκμηρίωση της καταγγελίας αναφέρει:

«Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης αποτύπωση της δουλειάς που γίνεται σε ένα σχολείο, ούτε μπορεί να μετρηθεί αριθμητικά με ένα ερωτηματολόγιο.»

Προφανώς έτσι είναι αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στον εξοβελισμό των ερωτηματολογίων για κάθε είδους έρευνα. Δίνουν στοιχεία και όχι ασφαλή συμπεράσματα.

«…οδηγούν από μια «άλλη πόρτα» στην πολιτική του να «χαρακτηρίζεται» το κάθε σχολείο και να συγκρίνεται με τα άλλα.» Οδηγεί δηλαδή, στη διακηρυγμένη προσπάθεια της κατηγοριοποίησης των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών…»

Τα σχολεία, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και τελικά όλοι οι άνθρωποι κατηγοριοποιούνται και κρίνονται στην πραγματική ζωή. Δε συμβάλλει σε αυτό ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο.

Από τη στιγμή που το ερωτηματολόγιο δεν ταυτίζεται με σχολείο, μαθητή, γονέα ή εκπαιδευτικό δεν αποτελεί αντικειμενικά πρόβλημα αλλά απλά ένα εργαλείο (όχι φυσικά πανίσχυρο ή αλάνθαστο).

Η εμπειρία μου από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δείχνει ότι έτσι κι αλλιώς σχεδόν καθημερινά, γονείς και κηδεμόνες ανώνυμα ή επώνυμα διατυπώνουν τηλεφωνικά διάφορα παράπονα, προβλήματα ή καταγγελίες. Δεν περιμένουν το ερωτηματολόγιο οι δίκαια ή άδικα, καλοπροαίρετοι ή κακοπροαίρετοι παραπονούμενοι για να εκφραστούν.

Για όλα αυτά επιλέγω να επικροτήσω την ενέργεια του κυρίου Ιωάννη Ρε (χωρίς να τον γνωρίζω) καθώς πιστεύω ότι κανένας άνθρωπος και πρώτα απ’ όλα οι εκπαιδευτικοί δεν έχουμε το αλάθητο του Πάπα και καλό είναι να ακούμε κριτικές.

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Κ. ΚΟΥΦΟΠΑΝΤΕΛΗΣ

 

Υ.Γ. 1. Ελπίζω ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας να ενεργήσει συνετά με τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου και να μη «χύσει την καρδάρα με το γάλα» όπως με το Πειραματικό, που μπορούσε να χαρακτηρίσει ένα από τα 1ο και 6ο δημοτικά που γειτνιάζουν, γλυτώνοντας τη γκρίνια της γειτονιάς της Ευαγγελίστριας.

Υ.Γ. 2. Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία συμφωνεί μαζί μου, αλλά δυστυχώς θα παραμείνει σιωπηλή. Τους αντιτιθέμενους τους γνωρίζω ήδη. Δεν έμαθα όμως στη ζωή μου να λειτουργώ με σκοπιμότητες…

12

image

image

Newsletter