twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 17:03
Εκτύπωση

12

Όσοι έχουμε παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, ανεξάρτητα με το ποιο είναι το άθλημα που έχουν επιλέξει, ατομικό ή ομαδικό, αντιλαμβάνονται από τον τίτλο και μόνο τι θα διαβάσουν στην συνέχεια αλλά και την έκταση του προβλήματος.

Έχω την τύχη να βρίσκομαι κοντά στον αθλητισμό με αρκετές ιδιότητες τα τελευταία χρόνια με κυριότερη αυτή του πατέρα δύο αθλητών.

Όλοι εμείς λοιπών που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό γνωρίζουμε πόσο μεγάλο οικονομικό κόστος έχει για κάθε οικογένεια η επιλογή μας, δηλαδή το να ασχολούνται τα παιδιά μας με τον αθλητισμό.

Με έναν πρόχειρο και πολύ οικονομικό προϋπολογισμό κάθε παιδί χρειάζεται κατά μέσο όρο σχεδόν 30 ευρώ το μήνα για την συνδρομή του σε αθλητικό σωματείο και αρκετά ακόμα χρήματα για μετακινήσεις και αθλητικό υλικό. Αν τώρα υπολογίσουμε τους αγώνες που τα σωματεία πρέπει να μετακινηθούν εκτός Χίου, τότε το κόστος ξεφεύγει και κατά περίπτωση μπορεί να μιλάμε για ποσά από 1000 ως 4000 ευρώ το χρόνο ανά οικογένεια και ανά παιδί. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι για κάποιες οικογένειες η ενασχόληση των παιδιών τους με τον αθλητισμό είναι αδύνατη.

Ποια είναι η θέση που παίρνει σε αυτή την δύσκολη πραγματικότητα η ελληνική πολιτεία; Θέλει ή όχι η νεολαία μας να ασχολείται με τον αθλητισμό; Είναι ο αθλητισμός ένα μέσο ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης των παιδιών; Δημιουργεί διαπροσωπικές σχέσεις που κρατούν τα παιδιά μακριά από ‘κακές παρέες’ και καταχρήσεις και φροντίζει για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους;

Αν σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα η απάντηση είναι η αυτονόητη και καταφατική τότε αντί το κράτος να παραμένει αμέτοχο πρέπει να καλύψει στο 100% το κόστος της συμμετοχής ενός παιδιού σε ένα αθλητικό σωματείο τόσο στα αναπτυξιακά τμήματα όσο και στα τοπικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών ειδικά στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές και να φροντίζει για την άρτια διοργάνωση τοπικών και εθνικών πρωταθλημάτων που θα χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου. Ειδικά για τα νησιά μας η ύπαρξη τέτοιων ευνοϊκών ρυθμίσεων έχει και εθνικές προεκτάσεις γιατί έμμεσα εδραιώνουν και αυξάνουν τον πληθυσμό τους.

Προτείνω την επαναφορά των κρατικών επιχορηγήσεων τουλάχιστον κατά 20 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί – αθλητή και την χρηματοδότηση της μετακίνησης και της διαμονής για κάθε αποστολή εκτός έδρας της ομάδας ή του αθλητή, σε περίπτωση ατομικών αθλημάτων σε όλα τα πρωταθλήματα είτε είναι αναπτυξιακά είτε στις εθνικές κατηγορίες. Ειδικά στις περιπτώσεις των νησιών μας που το κόστος των μετακινήσεων είναι δυσβάσταχτο η ανάγκη χρηματοδότησης γίνεται επιτακτική συνθήκη επιβίωσης του αθλητισμού. Η χρηματοδότηση να γίνεται κατά περίπτωση και ύστερα από την κατάθεση σχετικών παραστατικών και όχι εφάπαξ, έτσι ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες και ο αθλητισμός να αναπτυχθεί ισοδύναμα σε όλες τις γωνίες της πατρίδας μας και οι νέοι μας να έχουν ίσες ευκαιρίες είτε ζουν στην πρωτεύουσα είτε στις ακριτικές Οινούσσες.

Τέλος, θα περιγράψω ένα πραγματικό γεγονός που εξελίχθηκε κατά την συνδιάσκεψη παραγόντων ενός αθλήματος στο κέντρο της Αθήνας. Όταν ο προπονητής που δραστηριοποιείτε στο νησί μας περιέγραψε τις δυσκολίες που βιώνει και ζήτησε στήριξη από την πολιτεία ο συνάδελφος του προπονητής των Αθηνών του απάντησε: τι ήθελες και έκανες ομάδα τόσο μακριά από το κέντρο; Αυτό είναι το μέγα ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία. Θέλουμε να συνεχίσουν να ζουν στην ακριτική – νησιωτική Ελλάδα Έλληνες; Θέλουμε να έχουν ζωή τα χωριά μας; Θέλουμε να υποστηρίξουμε την αποκέντρωση πραγματικά και να ενισχύσουμε την περιφέρεια;

  Αν ναι, είναι καιρός να το αποδείξουμε με πράξεις και όχι με λόγια. Έρχονται εκλογές τόσο εθνικές όσο και αυτοδιοικητικές. Να καταθέσουν προγράμματα οι εμπλεκόμενοι και πρωτίστως τα κόμματα εξουσίας για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν όλη την αθλητική κοινότητα έτσι ώστε να ελαφρύνουν τους γονείς των αθλητών που τουλάχιστον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είναι οι μόνιμοι χορηγοί και δωρητές.

 

 

 

Γράφει: Γ. Αμέντας

%MCEPASTEBIN%

12

image

image

Newsletter