twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 16:18
Εκτύπωση

12

Πέρασαν 49 χρόνια από την τραγική εκείνη νύκτα και τα αιτήματα των αγωνιζόμενων φοιτητών, εργατών, πολιτών  του Πολυτεχνείου παραμένουν διαχρονικά! 

Καθημερινός είναι ο αγώνας μας για το ψωμί!  

Σήμερα ποιο πολύ από ποτέ άλλοτε η αυτονόητη ανάγκη για σίτιση σε πολύ κόσμο δεν είναι μια δεδομένη κατάσταση. Η πλειοψηφία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα κάνοντας τεράστιες περικοπές ακόμα και σε βασικά αγαθά καθημερινότητας. Την ίδια ώρα οι εταιρείες παροχής ενέργειας κερδοσκοπούν εις βάρος μας και μια βίαιη αναδιανομή πλούτου συντελείται μέρα με τη μέρα. Το χειμώνα που μας έρχεται θα υπάρξουν αρκετές οικογένειες που θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και τροφής! 

Η παιδεία βρίσκεται στο σημείο μηδέν! 

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας σε συνδυασμό με τα χρόνια του Covid έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα. Όλοι οι συμμετέχοντες στην εκπαίδευση μιλούν για μεγάλα κενά σε όλα τα επίπεδα! Οι έχοντες την δύναμη να πληρώσουν μαθήματα κατ’ οίκων μπορούν να προχωρήσουν! Οι άλλοι, με μια πολύ μικρή εξαίρεση μαθητών που δεν έχουν ανάγκη βοήθειας, θα χαθούν στα γρανάζια της φτώχειας τους! Η παιδεία η μόνη πηγή προόδου μιας κοινωνίας βρίσκεται σε βαριά κρίση! Καθημερινά γεγονότα παρενόχλησης από μαθητές προς καθηγητές και το αντίστροφο καθώς και αύξηση του σχολικού εκφοβισμού μεταξύ μαθητών είναι στην ημερήσια αναφορά των ειδήσεων αλλά και στην καθημερινότητα κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού! 

Όσο για την ελευθερία, εδώ και αν είναι επίκαιρο το αίτημα!  

Παρακολουθήσεις και κάθε λογής περιορισμοί μετατρέπουν την ελευθερία μας σε μια ιδιότυπη φυλακή! Το χειρότερο όλων είναι ότι τα θέματα της δημοκρατίας λόγω του καθημερινού αγώνα για επιβίωση περνούν σε δεύτερη μοίρα. Με λίγα λόγια η δημοκρατία μας βάλετε και δοκιμάζεται καθημερινά! Καθημερινές είναι και οι απειλές από τη γείτονα χώρα που επηρεάζουν το αίσθημα της ελευθερίας μας μέσω της συνεχούς απειλής! 

Οι διεκδικήσεις μας για κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία είναι επίκαιρες και χρειάζεται να αγωνιστούμε και πάλι για τα αυτονόητα! Για μια μακρά περίοδο είχαμε καταφέρει να κατακτήσουμε με τον αγώνα του λαού πολλές από τις επιδιώξεις μας! Σήμερα τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και όλα αλλάζουν! Η ύπαρξη πόλεμο στην γηραιά Ήπειρο και η ανάπτυξη των ακροδεξιών δυνάμεων αλλάζουν κάθε αντίληψη απελευθέρωσης από λάθη του παρελθόντος και επανάληψη των ίδιων αρνητικών επιλογών με τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για να μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι μα πάνω από όλα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας που το μέλλον όχι μόνο τους ανήκει αλλά και τους περιμένει! Αυτά είναι που πρέπει να πρωτοστατήσουν και να διεκδικήσουν το μερίδιο τους σε μία καλύτερη ζωή! 

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Γεώργιος Ισιδώρου Αμέντας 

12

image

image

Newsletter