twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 17:15
Εκτύπωση

imageΟι φίλοι, λένε, είναι η οικογένεια που επιλέγεις... Και αυτή είναι η αλήθεια. Επιλέγουμε να μοιράζομαστε τη ζωή μας με ανθρώπους με τους οποίους περνάμε καλά, ταιριάζουμε, έχουμε κοινά ενδιαφέροντα... Σε αντίθεση με τους συγγενείς μας που δεν τους επιλέγουμε, οι φίλοι μας είναι άνθρωποι τους οποίους έχουμε βάλει εμείς στη ζωή μας. Γι'αυτό και οι σχέσεις μας μαζί τους είναι συχνά οι μακροβιότερες της ζωής μας.

Η φιλία είναι ένα πολύτιμο αγαθό που όλοι έχουμε ανάγκη. Είναι η οικογένεια που επιλέγουμε, κι αν επιλέξουμε με σωστά κριτήρια, τότε πολύ πιθανόν αυτή την οικογένεια να την έχουμε κοντά μας σε όλη μας τη ζωή. Δεν είναι ψέμα ότι όσο περισσότερα πρόσωπα έχουμε στη ζωή μας, και όσο οι ευθύνες μας αυξάνονται, τόσο μειώνεται ο διαθέσιμος χρόνος για τους κοντινούς μας ανθρώπους.

Ποιος όμως ο ρόλος των φίλων στη ψυχική υγεία ?

Οι φίλοι λειτουργούν ως αγχολυτική και αντικαταθλιπτική επιλογή, καθώς μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς και ότι ανήκουμε σε μία ομάδα ανθρώπων. Ας μη ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον, που έχει ανάγκη να “ρυθμίσει” το σώμα του μέσα από την επαφή με τους γύρω. Η φιλία δείχνει να είναι ιδιαιτέρως σημαντική στη ζωή μας όσο μεγαλώνουμε, και ουσιαστικά φτάνει να έχει την ίδια θέση στη καρδιά μας με την πραγματική μας οικογένεια. Μια υγιής κοινωνική ζωή μπορεί να τονώσει & να βελτιώσει την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας (ψυχική & σωματική) αφού μας απαλλάσσει από την απομόνωση που συχνά οδηγεί στην κατάθλιψη. Οι καλοί μας φίλοι είναι εκεί για να μας υποστηρίζουν στις δύσκολες στιγμές. Μας ακούν όταν έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε, αφουγκράζονται τις αγωνίες μας & μας δίνουν συμβουλές, μας στηρίζουν όταν περνάμε δύσκολη καμπή στην ζωή μας, καλλιεργούν την αυτοεκτίμηση μας, μάς κάνουν να αισθανόμαστε άξιοι της φιλίας τους  νιώθουμε άνετα,  αισθανόμαστε ασφάλεια χωρίς να χρειάζεται να μετράμε  τις κουβέντες μας  πριν τις ξεστομίσουμε και μας υπενθυμίζουν ότι μας αγαπούν και ότι μας έχουν ανάγκη.

Εν τέλει, οι φίλοι είναι οι πολύτιμοι συνεργάτες & συμπαραστάτες μας – συνοδοιπόροι “ζωής” – που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση & αυτοπεποίθησή μας και μας μας υπενθυμίζουν ότι βρίσκονται δίπλα μας, μας αγαπούν και μας έχουν ανάγκη όπως κι εμείς,

είναι φάρμακο σπάνιο και πολύτιμο. Ας μην το χαραμίζουμε.

 

 

Της Χριστίνας Δρίζου, Κοινωνική Λειτουργός, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου

 

12

image

image

Newsletter