twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 18:04
Εκτύπωση

imageΜετά την συνάντηση της Παρασκευής 08/06/2018 με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο Δημοτικό Σχολείο των Μεστών για το Θέμα ενεργοποίησης του λιμένα των Μεστών και αναλύοντας τα δεδομένα βάσει των προτάσεων, συμπεραίνω πως βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο εκκίνησης και σχεδόν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Δεδομένο είναι, πως αν δεν υλοποιηθεί ο κεντρικός σχεδιασμός για αποσυμφόρηση του λιμένα του Πειραιά από την ακτοπλοΐα μεταφέροντας την στην Ραφίνα και το Λαύριο, δεν θεωρώ πως μπορούμε να έχουμε βάσιμες ελπίδες για την πλήρη αξιοποίηση της δυτικής πύλης εισόδου.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση του κεντρικού σχεδιασμού, είναι η ολοκλήρωση της προαστιακής σύνδεσης Πειραιά-Αθήνα-Λαύριο. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της προϋπόθεσης πρέπει να βρούμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε για το καλοκαιρινό τουλάχιστον τρίμηνο να αξιοποιήσουμε-εκμεταλλευθούμε τη δυνατότητα που έχει αυτό το υπέροχο και σύγχρονο λιμάνι, το οποίο στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για την συμβολή του στην τουριστική ως επί των πλείστον ανάπτυξη του νησιού μας.

Η Χίος μπορεί να γίνει προορισμός σαββατοκύριακου. Για να γίνει όμως δεν αρκεί μόνο η διάθεση όλων των φορέων που είναι δεδομένη, ούτε μόνο η πολιτική βούληση που μπορεί να υπάρχει. Είναι απαραίτητο να πείσουμε με επιχειρήματα τους ακτοπλόους κατά πόσο είναι συμφέρουσα για αυτούς η συγκεκριμένη γραμμή.

Η γραμμή Λαύριο ή Ραφίνα-Μεστά και επιστροφή εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι κερδοφόρα για τους ακτοπλόους.

Η δρομολόγηση όμως ενός μεγάλου ταχύπλοου (τύπου καταμαράν High speed που να παίρνει οχήματα) σε νέα ημερήσια γραμμή Λαύριο ή Ραφήνα-Άνδρος-Μεστά-Σάμος (Βαθύ ή Καρλόβασι) και αντίστροφα διαρκεί περίπου 10-11 ώρες, με άφιξη Παρασκευή και αναχώρηση Κυριακή μετά το μεσημέρι. Είναι κατανοητό πως αυτό σημαίνει δύο δρομολόγια την εβδομάδα δηλαδή Παρασκευή και Κυριακή, αφού πρόκειται για ημερήσια δρομολόγια (Νομικά επιτρεπόμενο και οικονομικά συμφέρον) όπως γράφει και ο φίλος μου και συμπατριώτης μας Γεώργιος Μαϊστράλης. 

Ταυτόχρονα θα μπορούσε και το πλοίο Ψαρά Γκλόρυ, να τροποποιήσει τα δρομολόγια του σε συντονισμό με την αφιξοαναχώρηση του καταμαράν στα Μεστά, με δρομολόγια δύο ανά εβδομάδα από Ψαρά-Λημνιά-Μεστά, μεταφέροντας επιβάτες και οχήματα προς τα Μεστά και αντίστροφο τους επιβάτες από Μεστά προς Λημνιά και Ψαρά. Αυτό σημαίνει πως θα φθάνει στα Μεστά περίπου μία ώρα μετά την προσέγγιση του καταμαράν και θα επιστρέφει (για να μοιρασθεί ο χρόνος αναμονής των επιβατών στην διάρκεια του Μεστά-Σάμος και επιστροφή από το καταμαράν).

Θεωρώ ότι προτείνω μία λύση που μπορεί να σταθεί οικονομικά και να συνεισφέρει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

           

                  

 
 

ΓΡΑΦΕΙ: Ιωάννης Ξενάκης

 

Αντιπεριφερειάρχης

Μεταφορών & Επικοινωνιών

Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

 

 

 

12

image

image

Newsletter