twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 16:56
Εκτύπωση

imageΔυσβάσταχτα βάρη στην φτωχή αλλά και στην μεσαία τάξη, θα επιφέρει ο νέος  κρατικός προϋπολογισμός. Μια σειρά μέτρων φορολογικών μέτρων –  αναμένεται να πλήξουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η εισηγητική έκθεση προβλέπει  τον φόρο εισοδήματος να αποδίδει στα κρατικά ταμεία μισό  δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με το 2017. Αυτό οφείλεται στην φορολόγηση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων, της μείωσης του επιδόματος θέρμανσης, της κατάργησης της έκπτωσης για ιατρικές δαπάνες και φυσικά της κατάργησης του  ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ σε 32 νησιά μεταξύ των οποίων και η Χίος.

Επίσης για το 2018 θα επιβληθεί φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ όσοι μισθωτοί ή συνταξιούχοι έχουν ετήσιες αποδοχές άνω των 9.000 ευρώ θα υποστούν μειώσεις γιατί καταργείται η έκπτωση του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

Τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών , υπολογίζουν τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 48,2 δις για την επόμενη χρονιά, υπολογίζοντας το πλεόνασμα στα 7 δις ευρώ.

Και ενώ όπως διαπιστώνεται πάνω από τους μισούς φορολογούμενους βρίσκονται να χρωστούν στην Εφορία, έχουν αρχίσει οι κατασχέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έφταναν τα 100 δις ευρώ και  αυτό καταδεικνύει μια αδυναμία των φορολογουμένων να είναι συνεπείς. Η Κυβέρνηση το έλυσε το θέμα με τις κατασχέσεις. Ήδη έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους φορολογούμενους  έχουν αυξηθεί κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2014. Η κυβέρνηση  πήρε από το 3ο Μνημόνιο δανεικά 5,1 δις ευρώ για να τις εξοφλήσει, αλλά δεν  φαίνεται διατεθιμένη να τις αποδώσει. Ουσιαστικά πρόκειται για μια στάση πληρωμών

.Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 1,6% σε σχέση με τις αισιόδοξες περσινές προβλέψεις του 2,7%. Το ίδιο και οι προβλέψεις για επενδύσεις από το 9,1%,του ρυθμού αύξησης τους κατέληξαν στο 5,1%. Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται στο 0,9%, δηλαδή η μισή έναντι της αρχικής εκτίμησης για αύξησή της κατά 1,8% το 2017.

Εν κατακλείδι τα νέα φορολογικά μέτρα και οι περικοπές πλήττουν ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα, ενώ η πολυπόθητη ανάπτυξη έχει πολύ χαμηλούς ρυθμούς σε σχέση με τις εξαγγελίες και τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις.

 

 

Γράφει η Μαρία Χρονοπούλου

 

12

image

image

Newsletter