twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Σάββατο, 01 Απριλίου 2017 15:59
Εκτύπωση

12Ο κίνδυνος παγετών έχει ήδη περάσει. Με τη μελιτοφορία που υπάρχει έξω οι μέλισσες συλλέγουν όλο και περισσότερο νέκταρ και γύρη.

Η γονοφωλιά επεκτείνεται περισσότερο, ενώ συγχρόνως εκκολάπτονται όλο και πιο πολλές νέες εργάτριες. Οι πιο σημαντικές εργασίες που πρέπει να κάνουμε είναι:

1. Ελέγχουμε τα αποθέματα τροφής, γιατί ο κίνδυνος απώλειας μελισσιών από την πείνα είναι ακόμη μεγάλος. Το μελίσσι εκτρέφει πολύ γόνο και η κατανάλωση τροφής είναι μεγάλη, πολλές φορές μεγαλύτερη από την τροφή που συλλέγουν οι μέλισσες.

2. Επιθεωρούμε τα μελίσσια για την ύπαρξη βασίλισσας, την ποσότητα και ποιότητα του γόνου, για τυχόν βασιλικά κελιά σμηνουργίας.

3. Αν διαπιστώσουμε κάποια ασθένεια, κάνουμε την κατάλληλη θεραπεία.

4. Κάνουμε διεγερτική τροφοδότηση, όπου χρειάζεται.

5. Ενισχύουμε τα αδύνατα μελίσσια τοποθετώντας κηρήθρες με σφραγισμένο γόνο που παίρνουμε από δυνατά υγιή μελίσσια.

6. Αν βρούμε βασιλικά κελιά σμηνουργίας, προβαίνουμε στην απαραίτητη καταστολή σμηνουργίας, ενώ συγχρόνως στα δυνατά μελίσσια εφαρμόζουμε μεθόδους για την πρόληψη της σμηνουργίας.

7. Αντικαθιστούμε ελαττωματικές ή γηρασμένες βασίλισσες, κάνοντας συστηματική παραγωγή βασιλισσών. Η πρόοδος κάθε μελισσιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητα της βασίλισσας του.

8. Καθαρίζουμε τον πυθμένα της κυψέλης.

9. Τοποθετούμε γυρεοπαγίδες σε δυνατά και υγιή μελίσσια, για να χρησιμοποιήσουμε τη γύρη αργότερα στην παρασκευή υποκατάστατων γύρης.

10. Τοποθετούμε πατώματα στα δυνατά μελίσσια για την επέκταση της γονοφωλιάς και αποθήκευση τροφής.

11. Αντικαθιστούμε τα σπασμένα πλαίσια ή εκείνα που έχουν παλιές και μαύρες κηρήθρες, με πλαίσια που έχουν φύλλα κηρήθρας ή καλοχτισμένες κηρήθρες.

12. Κάνουμε χωρισμό των μελισσιών, για να τα πολλαπλασιάσουμε.

13. Προσέχουμε τους ψεκασμούς με εντομοκτόνα, όταν μεταφέρουμε μελίσσια σε οπωρώνες.

Γράφει: Ανδριάνα Ν. Καρανικολή, Γεωπόνος.

E- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: Χαριζάνης, Π.Χρ., Μέλισσα και μελισσοκομική τεχνική.

12

image

image

Newsletter