twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 17:56
Εκτύπωση

12Μας φωτίσατε γιατί μας το είπατε, αλλά δεν το είπαμε σ’ εσάς, στους ανιστόρητους γείτονες το λέμε και δεν είναι Ελληνική μόνο η Χίος. Είναι και η Μυτιλήνη και η Σάμος, η Ικαρία  και τα άλλα νησιά μέχρι κάτω στο Καστελόριζο. Είναι και η Κων/πολη, η Μικρά Ασία και η Κύπρος. Να τους θυμίσουμε ότι στους αιώνες της αρχαιότητας, της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής αυτοκρατορίας oι Έλληνες κατοικούσαν αυτά τα μέρη ενώ αυτοί κατοικούσαν στην βορειοδυτική Ασία ως νομάδες. Επομένως είναι θράσος που δεν τιμά διεθνώς την γείτονα να διεκδικεί μετά από αυτήν την ιστορική πραγματικότητα γεωγραφικούς χώρους και μάλιστα όταν η Ελλάδα δεν συζητά για τα εδάφη που δια της βίας άρπαξαν οι εισβολείς.

 Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι δεν γνωρίζουν κάτι άλλο εκτός από τον επεκτατισμό. Εμείς όμως γνωρίζουμε να ενισχύουμε την άμυνα για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας και η καλύτερη προστασία γίνεται και με την ανάπτυξη.

           Όλα σχεδόν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου άρχισαν προ πολλού να αναπτύσσουν την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή και τον τουρισμό. Παράγουν και πολλά Π.Ο.Π πρωτογενή και δευτερογενή προϊόντα, η Χίος όμως έμεινε πίσω και περιμένει το επισφαλές χρήμα των μεταναστών, των προσφύγων και των Μ.Κ.Ο. για να ζήσει.

           Έχουμε γίνει μονότονοι και κουραστικοί στους αναγνώστες μας να γράφουμε κατά καιρούς τα ίδια. Όμως, οι πρακτικές των άλλων νησιών, που ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά παράλληλα και την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή όπως π.χ. η Σαντορίνη και η Κρήτη πρέπει επί τέλους να μας παραδειγματίσουν.

           Αν οι παλιές ξεπερασμένες νοοτροπίες απασχόλησης του γηγενούς πληθυσμού έχουν παγιωθεί στην Χιώτικη νεολαία και αν το ‘’ιερά μας χώματα’’ όπως τα αποκαλούν μερικοί τα κατουρούν αντί να τα καλλιεργούν, υπάρχουν και Έλληνες αγρότες που μπορούν να τα αγαπήσουν  και να τα τιμήσουν. Στην Αυστραλία π.χ. έρχεται ο Ιταλός μετανάστης με το εσώρουχό του και δηλώνει αγρότης. Αφού ελεγχθεί του δίδεται γη, γεωπόνος, μηχανήματα καλλιέργειας, σπόρος, λίπασμα και αγροικία όλα με δάνειο και τόκο 1%. υπό τον όρο να παράγει συγκεκριμένη ποσότητα του προϊόντος με ανοχή, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αν τους δώσουμε δωρεάν γη και στέγη στα εγκαταλειμμένα χωριά μας, ένα γεωπόνο σύμβουλο και τις υλικοτεχνικές υποδομές, αυτοί θα έρθουν, θα παράγουν, θα πολλαπλασιασθούν και θα εξαρτηθούν από την γη μας για να μη μετοικήσουν και έτσι θα γίνει ανάπτυξη και θα αυξηθεί ο πληθυσμός. Αν η παραγωγή δεν είναι σύμφωνη με την υπολογισθείσα, όλη η υποδομή μεταβιβάζεται σε άλλο ιδιοκτήτη. Μπορούμε να αλλάξουμε το σύνταγμα της χώρας για να επιτάσσεται γη, μακροχρόνια εγκαταλειμμένη από τους ιδιοκτήτες της.

             Πάντως πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο σύγχρονος αγρότης δεν κουράζεται να οργώνει αφού κάθεται στο τρακτεράκι και κάνει περατζάδες. Οι άλλες δουλειές είναι ελαφρές χειρονακτικές έχουν όμως και το πλεονέκτημα ότι σαν άσκηση συμβάλουν στην καλή υγεία και ρίχτουν τους κ-λους και τις κοιλιές.

             Ας προσαρμόσουμε το πρόγραμμα στις δικές μας συνθήκες για να κατοικηθεί και η Χίος, γιατί γη έρημη είναι ευάλωτη στα νύχια του κάθε αρπακτικού.

 

 

Του Στέλιου    Δ.   Καραβόλου

 

                  

 

12

image

image

Newsletter